fbpx

Na zapadu Balkana 321 zaražena osoba, u BiH 24

Najteža situacija je u Italiji, zatim u Španiji i Francuskoj, gdje je najveći broj zaraženih i umrlih.

U zemljama regije Zapadnog Balkana do sada je korona virusom zaražena ukupno 321 osoba. Najveći broj zaraženih zabilježen je u Sloveniji, gdje je na koronu pozitivna 181 osoba, kao i jedan smrtni slučaj, dok u Crnoj Gori još uvijek nema zaraženih korona virusom, javlja Anadolu Agency (AA).

Ukupno, do danas u 16 sati, 24 osobe u Bosni i Hercegovini zaražene su korona virusom.

Dva nova slučaja zaraze korona virusom potvrđena su danas u Republici Srpskoj, rekao je kasno poslijepodne Radovan Višković, premijer Vlade ovog bh. entiteta.

Gotovo istovremeno, u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo, nalaz žene iz Orašja, koja je boravila u Njemačkoj, ispostavilo se pozitivan je na korona virus.

Uz troje zaraženih u Zenici, to je četvrti slučaj zaraze korona virusom u entitetu Federacija BiH, dok je u RS do sada zaraženo 20 osoba.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u četvrtak proglasila pandemiju korona virusa. Glavno žarište virusa, koji se prvi put pojavio u kineskom gradu Wuhanu, trenutno se nalazi na europskom kontinentu, a najteža situacija je u Italiji, zatim u Španiji i Francuskoj, gdje je najveći broj zaraženih i umrlih.

Kada je riječ o sedam zemalja regije Zapadnog Balkana, u kojima živi oko 22 miliona stanovnika, do sada je zabilježen ukupno 321 slučaj zaraze korona virusom. Među zemljama regiona, danas do 15 sati najviše zaraženih je u u Sloveniji, gdje je na koronu pozitivna 181 osoba, a zabilježen i jedan smrtni slučaj.

Prati je Hrvatska, gdje su danas zabilježena tri nova slučaja zaraze koronom, a ukupan broj zaraženih u zemlji popeo se na 49 ljudi. U Srbiji je koronom zaraženo 46 osoba, a u Bosni i Hercegovini 21, u Sjevernoj Makedoniji 19, na Kosovu pet. Crna Gora je jedina zemlja regiona, ali i jedna od rijetkih u svijetu, u kojoj još uvijek nema građana pozitivnih na korona virus.

Korona virus, koji je prvi put otkriven u kineskom gradu Wuhanu, a potom se proširio u brojne zemlje svijeta, do sada je zarazio više od 160.000 ljudi širom svijeta.
Podaci pokazuju da je posljedicama zaraze korona virusom do sada umrlo 6.065 osoba, ali i da je izliječena 75.967 osoba.

U Kini je umrlo 3.199 osoba, Italiji 1.441, Iranu 724, Španiji 289, Francuskoj 91, SAD-u 60, Njemačkoj 10.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!