fbpx

Dva lica Libana

Inflacija cijene roba podigla se za 25 % i prisilila novoimenovanu Izvršnu upravu da zatraži pomoć od nekoliko zemalja kako bi osigurali potrebne devize kojima će subvencionirati uvoz pšenice, lijekova, mlijeka u prahu i goriva.

 

“Korumpirani lopovi, opljačkali ste nam budućnost”, viče maskirani mladić među stotinu demonstranata koji su svoj bijes odavno iskalili u osiromašenom dijelu Tarika al-Yadida, u predgrađu Bejruta. Liječnici volonteri evakuiraju ranjene, a ista se slika ponavlja u cijeloj zemlji od prošlog oktobra, otkad je stotine hiljada Libanaca na ulicama zatražilo ostavke svih članova vlade.

Demonstriraju zbog elite koja je prije tri desetljeća preuzela vlast i optužuju je za pljačku državnih blagajni. Libanon akumulira jedan od najvećih javnih dugova na svijetu, a zemlja je jedna od najkorumpiranijih država svijeta.

Ime maskiranog mladića koji viče protiv korupcije jeste Abdullah Jarah. S 20 godina otjelovio je onu generaciju rođenu nakon građanskog rata (1975–1990) koja sada vodi demonstracije i želi promijeniti način na koji elita rukovodi zemljom. Prije šest mjeseci Jarah je morala odustati od studija računara jer nije mogla platiti koledž. U zemlji u kojoj su obrazovanje i zdravstvo usluge gotovo isključivo u rukama privatnog sektora sve više i više mladih ljudi napušta škole, a porodice su bez zdravstvenog osiguranja.

“Prije dva mjeseca smanjena mi je plaća s dva na milion libanonskih funti (LBP), što je smanjenje s 1.200 na 600 eura”, kaže njena majka Igtimad, službenica državne telefonske firme “Ogero”. Plaća 360 eura mjesečni najam stana. “Hvala Bogu pa smo zdravi, ako se nešto dogodi, ostavit će nas da umremo na vratima bolnice”, ogorčena je. Hiljade mladih Libanaca spas vidi u emigriranju. Oni s univerzitetskim diplomama i dvostrukim pasošima ili dobrim vezama za dobivanje vize već su napustili Libanon. Ostali svoju frustraciju oslobađaju kamenovanjem.

Bankarski subjekti uveli su neformalne mjere kontrole kapitala. Svaki dan kupci čekaju u redovima na vratima banke Audi, gdje mogu povući samo 600 dolara mjesečno s računa. Cvjeta ilegalna trgovina devizama, a pripadnici “Hezbollaha” tvrde da vreće nabijene dolarima stižu iz Teherana kako bi im bile isplaćene plaće.

Inflacija cijene roba podigla se za 25 % i prisilila novoimenovanu Izvršnu upravu da zatraži pomoć od nekoliko zemalja kako bi osigurali potrebne devize kojima će subvencionirati uvoz pšenice, lijekova, mlijeka u prahu i goriva.

Libanonska srednja klasa na putu je da nestane. S druge strane, najbogatija klasa pokušava zaštititi svoje bogatstvo prije nego što devalvacija postane učinkovita i izgube trećinu bankovnih depozita. To čine trošeći koliko mogu i banke im to dopuštaju. Podružnica “Rolexa” u Bejrutu otvorena je u augustu. “Najjeftiniji sat košta 6.000 dolara, a neki predmeti za kolekciju prelaze 20.000”, kaže jedan zaposlenik.

Automobili, zlato i dijamanti ostali su luksuzni proizvodi u koje ulažu, kao i u nekretnine, čija je prodaja naglo skočila. Finansijska špekulacija pogoduje onima koji imaju gotovinu u dolarima. Zbog toga su skijaške staze i VIP klubovi u zemlji prepuni.

U prvom mjesecu protesta banke su bile zatvorene za javnost tri sedmice, a šačica dioničara prebacila je 2,3 milijarde dolara u Švicarsku. Dopustio im je to direktor Središnje banke Riad Salame. On je na vlasti skoro tri desetljeća. Stoga, nije čudno da su banke i bankomati postali meta demonstranata. Njima se pridružuju mladi suniti koji stižu sa sjevera, iz osiromašenog Tripolija, ili s juga, iz rubnog šiitskog predgrađa Dahije.

U potpunom beznađu suočavaju se sa suzavcem policije jer više nemaju što izgubiti. U Libanonu živi 400.000 palestinskih izbjeglica i 1,5 miliona Sirijaca, što je jednako trećini libanonskog stanovništva. Budući da će susjedna zemlja uskoro ući u desetu godinu rata, 75 % sirijskih izbjeglica u Libanonu živi ispod granice siromaštva, a kriza prijeti da ih još više gurne u ponor, a pomoć UN-a za Sirijce i Palestince ovih je dana prepolovljena.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!