fbpx

Mutacija ili novi virus? Naglo porastao broj djece koja boluju od bolesti povezane sa koronavirusom

Britanski doktori upozoravaju na nagli porast broja djece koja su primljena na intenzivnu njegu s ozbiljnim stanjem koje može biti povezano s koronavirusom.

Daily Mail.

Djeca kojoj je utvrđen novi sindrom često pate od bolova u želucu, srčanih problema i gastrointestinalnih simptoma, što može uključivati povraćanje i proljev. Doktori su uporedili misteriozno stanje s sindromom toksičnog šoka i Kawasakijevom bolešću koji, u kombinaciji, uzrokuju štetno unutarnje oticanje, groznicu i probleme s disanjem, što su sve značajni znakovi COVID-19. Međutim, neka djeca koja su se pojavila s bolešću testirana su kao negativna na COVID-19, što je dodatno kompliciralo dijagnozu i nametnulo pitanja o mogućnosti postojanja drugog uzročnika takvog stanja.

Dužnosnici još uvijek nisu objasnili koji su simptomi, uprkos molbama pedijatara da se izradi jasnija slika kako bi bili na oprezu.

Nije jasno koliko je djece imalo upalni sindrom, niti je li neko dijete umrlo od njega. Također je nejasno koliko je starije djece koja su pod udarom ili postoje li klasteri u Velikoj Britaniji. Međutim, smatra se da je dosad utjecao samo na “šačicu” djece, prema riječima jednog istaknutog pedijatra koji je priznao da bi stanje mogao uzrokovati drugi patogen.

U dopisu, kojeg je poslao NHS, se navodi da slučajevi imaju zajedničke karakteristike sindroma toksičnog šoka i atipične Kawasakijeve bolesti s krvnim parametrima u skladu s teškim COVID-19 kod djece. Upozorenje je upućeno doktorima opće prakse da djecu sa simptomima, uključujući bolove u trbuhu, usmjeravaju na hitno liječenje.

NHS još uvijek navodi samo temperaturu i novi kašalj kao glavne simptome COVID-19, uprkos Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji koja kaže da virus može izazvati proljev i bolove, a američki dužnosnici kažu da pacijenti mogu izgubiti osjećaj za okus i miris.

Ako ovo stanje postane uobičajeno, moglo bi dodati novi element opasnosti od izbijanja koronavirusa, koji je do sada “štedio” djecu. Razlozi za to su nejasni, ali naučnici su pretpostavili da niža stopa ostalih ozbiljnih bolesti i nedostatak oštećenja pluća povezanih s godinama mogu biti zaštitni faktor za mlađe osobe.

Prema NHS-ovom dopisu, slučajevi ovog upalnog sindroma počeli su se pojavljivati tek u posljednje tri sedmice. Pedijatrica bolnice St. Mary u Londonu dr. Elizabeth Whittaker objavila je na Twitteru da su doktori u drugim zemljama prijavili istu bolest.

– To izvještavaju i naše talijanske i španske kolege – napisala je.

Kawasakijeva bolest je stanje koje izaziva upalu u zidovima krvnih žila i pogađa uglavnom djecu mlađu od pet godina. Upala može oslabiti ili oštetiti koronarne arterije koje opskrbljuju srce krvlju. To može dovesti do aneurizme, srčanog udara ili zatajenja srca. Simptomi uključuju visoku temperaturu, osip, natečene ruke i noge, crvenilo u očima i natečene limfne čvorove u grlu.

(Faktor.ba)

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI