fbpx

“Muslimanska braća”, hapšenje Ezata

Ezat je jedan od istaknutih članova “Muslimanske braće” suđenih u odsustvu od 2013. godine. Osuđen je dva puta na smrtnu kaznu i dva puta na doživotni zatvor. Međutim, prema egipatskom zakonu, Ezatu bi se trebalo suditi ponovo sada kada je uhapšen.

 

Egipatske vlasti uhapsile su vođu pokreta “Muslimanska braća” Mahmuda Ezata tokom racije izvršene u istočnom Kairu. Hvatanje Ezata, koji je nestao prije sedam godina, predstavlja težak udarac bratstvu koje se u Egiptu smatra terorističkom organizacijom i predstavlja najznačajnije hapšenje nekog visokog člana te organizacije u posljednjih nekoliko godina.

Ezat (76) je preuzeo vođenje “Muslimanske braće” u augustu 2013. Njegov uspon kao privremenog vođe uslijedio je nakon što je tadašnji vrhovni vođa pokreta Mohamed Badie uhapšen nakon puča koji je izvršen mjesec dana ranije od strane aktuelnog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija protiv prvog građanskog i demokratski izabranog predsjednika zemlje, također člana bratstva Mohameda Morsija. Od tada nije bilo poznato je li Ezat ostao u Egiptu ili je pobjegao u inostranstvo.

Ezat se nalazio u stanu koji je koristio kao skrovište u bogatom kvartu grada Novog Kaira, istočno od egipatske prijestolnice. Optužuje ga se da stoji iza nekih od teških napada, uključujući atentat iz 2015. godine na bivšeg glavnog tužitelja Hišama Barakata. Uz to, Ezatu se pripisuje uspostavljanje “oružanog krila” bratstva, iako se ne precizira na koju se to skupinu odnosi.

Egipatske vlasti tvrde da se Ezatu pripisuje upravljanje fondovima organizacije i nadzor nad skupinama “elektroničkih brigada”, za koje smatra da su odgovorni za širenje glasina i lažnih vijesti. Tokom racije je policija zaplijenila nekoliko laptopa i mobitela koji su korišteni za sigurnu komunikaciju s članovima bratstva unutar i izvan zemlje.

Ezat je jedan od istaknutih članova “Muslimanske braće” suđenih u odsustvu od 2013. godine. Osuđen je dva puta na smrtnu kaznu i dva puta na doživotni zatvor. Međutim, prema egipatskom zakonu, Ezatu bi se trebalo suditi ponovo sada kada je uhapšen.

Od 2013. godine, stotine zatvorenika umrlo je u prenapučenim i prljavim zatvorima u Egiptu, dokumentirale su organizacije za ljudska prava. Među tim umrlima su i ugledni članovi bratstva, poput Morsija, koji je umro 2019, zatim Mahdija Akefa, bivšeg vrhovnog vođe pokreta koji je umro 2017. godine, i Esaama al‑Eriana, koji je umro 2013. godine. Hiljade njih još se uvijek nalaze u zatvorima u uvjetima koje organizacije za ljudska prava smatraju sramotnim.

Sljedeći članak

Napasti Bošnjake

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!