fbpx

Muslimani među prvim žrtvama porasta krajnje desnog ekstremizma u Evropi

U Austriji je Ured za dokumentiranje islamofobije i antimuslimanskog rasizma u svom izvješću za 2018. godinu zabilježio povećanje za oko 74% dokumentiranih antimuslimanskih rasističkih djela. U Francuskoj je Collectif contre l'islamophobie en France zabilježio porast od 52%. U Velikoj Britaniji vladina tijela zabilježila su porast broja slučajeva povezanih s religijom u 2017. za nevjerovatnih 40% (dvostruko više nego u 2015/16). Primjeri vandalizma usmjerenih na mjesta bogosluženja također su zabilježili značajan (50%) porast u istom razdoblju

Piše: Sanadin VOLODER

Evropski dan borbe protiv islamofobije i vjerske netrpeljivosti obilježava se 21. septembra.

Ovogodišnja evropska sedmica djelovanja protiv islamofobije realizira se pod još uvijek svježim utiscima dramatičnog terorističkog napada u Novom Zelandu 15. marta, u kojem je poginula 51 osoba, a 49 ih je povrijeđeno. Ovaj događaj skrenuo je pažnju svjetskih medija i istraživača na Balkanu i na vrlo živu i raširenu četničku ideologiju koja je, zahvaljujući internetu, postala inspiracijama nasilnim islamofobima širom svijeta. S druge strane, to je odlična prilika da Bosna i Hercegovina i Bošnjaci pošalju poruku svijetu da su se upravo na Balkanu desila najveća stradanja nakon holokausta, a da su žrtve Bošnjaci i Albanci određeni za metu zbog svoje vjerske i nacionalne pripadnosti.

Kako bi pomogao evropskim kreatorima politike da utvrde opseg antimuslimanskog rasizma, SETA objavljuje Izvještaj o evropskoj islamofobiji od 2015. godine. Ovakvi izvještaji detaljno istražuju i dokumentiraju izvore, metode, trendove i rezultate islamofobije na evropskom kontinentu.

Izdavač publikacije skreće pažnju javnosti da istraživanja poput Izvještaja o stanju terorizma na području Evropske unije, koji je objavio EUROPOL i koji ukazuje “samo” na rastuću opasnost desničarskog terorizma, ciljano izostavlja antimuslimanski ideološki okvir koji stoji iza ovog trenda. Cilj Evropskog izvještaja o islamofobiji za 2018. godinu jeste popunjavanje ove praznine.

Okupljajući 39 lokalnih istraživača, stručnjaka i aktivista civilnog sektora specijaliziranih za rasizam i ljudska prava, Izvještaj o evropskoj islamofobiji 2018. pokazuje kako banaliziranje islamofobnog diskursa u evropskoj javnosti, kao i stalna sveopća antimuslimanska diskriminacija, trasira put za nasilne akcije protiv muslimana i njihovih institucija, objekata, imovine i simbola.

Izvještaj je rezultat zajedničkog rada između Fondacije SETA, Instituta “Leopold Weiss” i Evropske unije, koja je finansirala cijeli projekt.

PORAST ISLAMOFOBNIH NAPADA: AUSTRIJA 74%, FRANCUSKA 52%, VELIKA BRITANIJA 40%

Evropski dan djelovanja protiv islamofobije i vjerske netrpeljivosti prilika je da se svi sjećamo da su muslimani među prvim žrtvama porasta krajnje desnog ekstremizma u Evropi. U Austriji je Ured za dokumentiranje islamofobije i antimuslimanskog rasizma u svom izvješću za 2018. godinu zabilježio povećanje za oko 74% dokumentiranih antimuslimanskih rasističkih djela. U Francuskoj je Collectif contre l’islamophobie en France zabilježio porast od 52%. U Velikoj Britaniji vladina tijela zabilježila su porast broja slučajeva povezanih s religijom u 2017. za nevjerovatnih 40% (dvostruko više nego u 2015/16). Primjeri vandalizma usmjerenih na mjesta bogosluženja također su zabilježili značajan (50%) porast u istom razdoblju. U Holandiji su Agencije za borbu protiv diskriminacije (ADV) objavile da se 91%, od 151 incidenta vjerske diskriminacije prijavljenih policiji, odnosi na muslimane. Agencije za borbu protiv diskriminacije primile su 304 izvještaja o vjerskoj diskriminaciji, od kojih su dvije trećine bile usmjerene protiv muslimana.

ŽENE – NAJBROJNIJE ŽRTVE ISLAMOFOBIJE

Žene čine većinu žrtava islamofobije, pogotovo kada nose hidžab. To pokazuje psihološki profil većine počinilaca napada. Ova analiza otkriva da se radi o osobama koje su često niskog nivoa samopouzdanja, potaknute frustracijama i strahom da nasilno djeluju prema najslabijim članovima kolektiva koji mrze.

Naprimjer, Collectif contre l’islamophobie en France (CCIF) primjećuje da su 70% žrtava islamofobnih djela u Francuskoj žene. Napadi na muslimanske žene kreću se od verbalne agresije, uskraćivanja pristupa uslugama, nasilnog skidanja mahrame do sve češćih pokušaja silovanja i fizičkih napada.

Islamofobija nije prijetnja samo muslimanskim zajednicama na evropskom kontinentu nego i sigurnosti i stabilnosti evropskih država. Islamofobni teroristički napadi prikazuju u kojoj mjeri antimuslimanski rasizam koji se promovira u krajnje desničarskim i nacionalističkim krugovima predstavlja konkretnu opasnost za ljudska prava, nacionalnu sigurnost i evropski model suživota.

U 2018. godini direktni napadi na muslimane doveli su do smrtnih slučajeva i ozbiljnih povreda. Naprimjer, u Italiji je muškarac pucao i ubio senegalsku prodavačicu u Firenci. U Grčkoj su krajnje desničarske grupe napale afganistanske izbjeglice, uključujući žene i djecu, koje su se okupile i protestirale na središnjem trgu Lesvos zbog kašnjenja u dobivanju njihovih karata za azil. Tokom napada su se čule rasističke parole poput spali ih sve. Ukupno je 28 ljudi povrijeđeno i hospitalizirano tokom ovog napada. U Finskoj su tri mladića brutalno napala pakistanskog migranta u Vantai, nožem ga izbola 20-30 puta i više puta ga ranili sjekirom, uslijed čega je, među ostalim ozljedama, napukla lobanja. U Velikoj Britaniji trojica mladića namjerno su vozila ukradeno vozilo trotoarom kojim su se kretali vjernici prema islamskom centru Al-Majlis Al-Hussain (Cricklewood, London), ozlijedivši tri osobe. U Francuskoj je nekoliko skupina planiralo ili zatražilo planiranje terorističkih napada na muslimanski narod kao što je AFO (Akcija operativnih snaga), koje je trebalo u ljeto 2018. fizički napasti stotine imama, žena i džamija.

Dan 21. septembar, dan djelovanja protiv islamofobije i vjerske netrpeljivosti, prilika je da razmislimo o toj rastućoj prijetnji i pronađemo načine za suzbijanje antimuslimanskog rasizma u Evropi. Pomno čitanje Izvještaja o evropskoj islamofobiji 2018. mogao bi biti dobar početak.

U mjesecu martu 2016. godine objavljen je prvi evropski izvještaj o islamofobiji za 2015. godinu od Fondacije SETA. Fondacija SETA predstavlja institut za politička, ekonomska i društvena istraživanja s tendencijom ka inovativnim istraživanjima o nacionalnim, regionalnim i međunarodnim pitanjima. Njihove izvještaje preko službene web-stranice tokom godine preuzme između 15.000 i 20.000 posjetilaca.

Izvještaj za BiH pripremili su mr. Đermana Šeta, dr. Zehra Alispahić, dr. Ekrem Tucaković, dr. Nedim Begović, Emir Kovačević, Mensur Karadža i Nihad Mehmedović, dok je izvještaje za 2016, 2017. i 2018. uradio dr. Hikmet Karčić, viši stručni saradnik na Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka.

ISLAMOFOBIJA U VEĆINSKIM MUSLIMANSKIM DRUŠTVIMA

Autori i urednici evropskih izvještaja o islamofobiji jesu Farid Hafez, istraživač na Odjelu za političke nauke i sociologiju Univerziteta u Salzburgu, Austrija, i na Univerzitetu Georgetown, SAD, te Enes Bayrakli s Odjela za političke nauke na tursko-njemačkom univerzitetu u Istanbulu i direktor evropskih studija u Fondaciji za politička, ekonomska i društvena istraživanja, Turska (SETA).

Oni su, također, autori knjige Islamofobija u većinskim muslimanskim društvima. U posljednjoj deceniji islamofobija u zapadnim društvima, u kojima muslimani čine manjinu, intenzivno se proučava. Međutim, islamofobija nije ograničena na geografiju Zapada već predstavlja globalni fenomen. Ona muslimanska društva pogađa jednako zbog različitih historijskih, ekonomskih, političkih, kulturnih i društvenih faktora.

Knjiga Islamofobija u većinskim muslimanskim društvima predstavlja prvi pokušaj otvaranja rasprave o nedovoljno proučenom fenomenu islamofobije u muslimanskim većinskim društvima. Interdisciplinarna studija usredotočila se na društveno-političke i historijske aspekte islamofobije u muslimanskim većinskim društvima.

Ovaj će se zbornik posebno svidjeti studentima, naučnicima različitih profila i čitaocima koji su zainteresirani za studije rasizma, studije islamofobije, regiju Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, te odnos islama i politike.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!