fbpx

MUP Republike Turske donirao SIPA-i policijske uniforme

Koc je nakon sastanka kazao novinaru AA kako je najbolji pokazatelj odnosa između Turske i BiH zapravo pristup i politika Turske u kontekstu stabilnosti i integriteta BiH.

 

U službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u četvrtak je izvršena zvanična primopredaja donacije Ministarstva unutrašnih poslova Turske SIPA-i, javlja Anadolu Agency (AA).

Donaciju čini policijska oprema, odnosno taktičke uniforme koje će koristiti policijski službenici SIPA-e. Svečanosti primopredaje u SIPA-i prisustvovao je ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, a donaciju je formalno preuzeo zamjenik direktora SIPA-e Đuro Knežević.

Nakon primopredaje održan je i sastanak Kneževića i ambasadora Koca. Zamjenik direktora SIPA-e istakao je kako je jačanje materijalno-tehničkih i kadrovskih kapciteta SIPA-e jedan od njegovih prioriteta, zbog čega ga posebno raduje donacija MUP-a Turske. Zahvalio je MUP-u Turske naglasivši da će donirana oprema biti raspoređena u skladu s potrebama SIPA-e.

Ambasador Koc je tokom sastanka kazao kako ambasada Republike Turske u BiH stoji na raspolaganju SIPA-i za svaki vid pomoći, kako bi se što efikasnije suprotstavila svim sigurnosnim izazvima današnjice te da je SIPA ozbiljan partner u borbi protiv najsložnijih oblika kriminala.

Koc je nakon sastanka kazao novinaru AA kako je najbolji pokazatelj odnosa između Turske i BiH zapravo pristup i politika Turske u kontekstu stabilnosti i integriteta BiH.

“Jedna od oblasti saradnje svakako je sigurnost i saradnja na tom polju. Saradnja i sastanci predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova Turske i Ministarstva sigurnosti BiH se nastavljaju. Danas smo imali i svečanu predaju uniformi SIPA-i koje su stigle iz Turske. Našoj strani je ranije upućen zahtjev u vezi pomoći SIPA-i i naše ministarstvo je na to pozitivno odgovorilo”, kazao je Koc, dodajući kako je vrlo značajna prisutnost jedne ovakve saradnje i solidarnosti u vremenu pandemije koronavirusa.

Koc je dodao kako je tokom sastanka s Kneževićem potvrđeno kako će ovakav vid saradnje biti nastavljen, od edukacije osoblja do borbe protiv terorizma.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!