fbpx

Moje je ime, zaista, James Bond

Bio je sin skromnog poljoprivrednika iz zapadne Engleske koji je čitavu karijeru proveo u vojsci sve dok u šezdesetim godinama nije otišao u penziju.

 

 

Postoji Donald Trump, onkolog u Virginiji, postoji Mike Pence, koji razvija softvere na Floridi. U Londonu živi Kate Middleton, koja nema veze s princezom, postoji muškarac Taylor Swift, fotograf iz Seattlea, a u glavnom gradu Engleske živi Ben Cumberbatch, agent za nekretnine koji nema veze sa Sherlockom iz televizijske serije, ali je isto tako u stvarnom životu postojao engleski špijun po imenu Bond. James Bond.

Taj je Bond, koji je umro 2005. godine, bio kapetan britanske vojske koji je 1964. godine dodijeljen Ambasadi Velike Britanije u Varšavi kao sekretar i voditelj arhiva, ali sa stvarnom misijom špijuniranja poljskih vojnih postrojenja. Nije mu bilo baš lahko jer je odmah privukao pažnju lokalnih vlasti koje nisu znale je li se slučajno tako zove ili je šala ili provokacija.

Nedavno deklasificirani dokumenti Poljskog instituta za historijsko sjećanje izbacili su na vidjelo dosje Jamesa Alberta Bonda, rođenog u Devonu 1928. godine (dvadeset godina prije Iana Fleminga, tvorca lika 007), s nekoliko kilograma viška, kose počešljane u stilu mladog Seana Conneryja, koji je također volio džin i tonik i imao određenu reputaciju ženskaroša.

Njegova misija bila je prodrijeti u poljske vojne instalacije, ali nije uspio i nakon godinu dana vratio se kući. Dosje koji su poljske vlasti otvorile odnosi se na “razgovorljivog, ali razboritog i zainteresiranog za suprotni spol” Bonda, unatoč činjenici da se u februaru 1964. godine u 36. godini nastanio u Varšavi u pratnji supruge koja je novinarima mnogo kasnije potvrdila da je doista bio špijun. “Ne znam tačno što je radio, ali znam da se radilo o stvarima koje nije trebao raditi”, objašnjava ona. “Sumnjali smo da se u stanu nalaze skriveni mikrofoni, pa bismo, ako bismo htjeli reći nešto važno, ostavljali poruke.” Njihov bi sin povukao zavjese da bi s prozora vidio ima li automobila koji ih prate.

Prvi film iz serijala o agentu 007 Dr No objavljen je dvije godine prije nego što će stvarni Bond stići u Varšavu. Bio je sin skromnog poljoprivrednika iz zapadne Engleske koji je čitavu karijeru proveo u vojsci sve dok u šezdesetim godinama nije otišao u penziju.

Sada objavljeni dokumenti ukazuju na to da su poljske kontraobavještajne službe odmah posumnjale na njega i postavile ga pod strog nadzor, te da kao rezultat toga nije mogao izvršiti svoju misiju informiranja svoje vlade o vojnim postrojenjima u Istočnoj Evropi. Naglo je smijenjen u januaru 1965, jedanaest mjeseci nakon dolaska.

U Njemačkoj nema Adolfa Hitlera, ali trener “Eintrachta” iz Frankfurta Austrijanac je Adolf Hütter (fonetski je zvuk sličan), koji se, da bi izbjegao nesporazume, naziva Adi. U Italiji, prije deset godina, krajnje desničarska stranka nudila je novac roditeljima s prezimenom Mussolini da svojoj djeci daju ime Benito; u Španiji je toliko ljudi s imenima likova povezanih s diktaturom da bi, ako bi bili zabranjeni, postala zemlja bezimenih. U Francuskoj je zabranjeno zvati se Nocilla ili Fresa, u Švedskoj Ikea ili Elvis, u Danskoj Pluton, u Meksiku Rambo ili Batman, u Švicarskoj Chanel ili Mercedes… Ali James Bond je ipak nešto drugo.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!