fbpx

Moja adresa: Srebrenica

“Prvenstveno, inicijativa 'Moja adresa: Srebrenica' služi kao tehnička podrška svim građanima koji žele ostvariti pravo glasa na izborima. S druge strane, igrali smo važnu ulogu u međustranačkom dijalogu. Važno je da smo istrajali na toj ideji dijaloga u kojoj smo vidjeli da naši lideri mogu razgovarati na jedan drugačiji način. Cilj i misija inicijative jeste podići izlaznost na lokalnim izborima i boriti se protiv politike diskriminacije demokratskim sredstvima. Biti podrška svima onima kojima pomoć treba”, ističe Nermin Alivuković, koordinator inicijative “Moja adresa: Srebrenica” i Centra za pružanje usluga građanima

Piše: Adem MEHMEDOVIĆ

Bošnjaci u Srebrenici napravili su veliki korak u pripremi za lokalne izbore koji će se održati krajem godine. Probosanske političke stranke (SDA, SBB, SBiH, PDA, DF) donijele su odluku o zajedničkom kandidatu za načelnika Opštine Srebrenica. Sve ove stranke podržale su kandidata iz SDA Aliju Tabakovića. Pored toga, Bošnjaci će jedinstveni izaći i na izbore s kandidatskim listama za Skupštinu opštine Srebrenica. U javnosti se često spominje i građanska inicijativa “Moja adresa: Srebrenica”, koja je također pružila podršku Tabakoviću.

Nermin Alivuković, koordinator inicijative “Moja adresa: Srebrenica” i Centra za pružanje usluga građanima, o samoj inicijativi kaže sljedeće:

“Inicijativa je krenula iz potrebe da ozbiljno i organizovano pristupimo izborima u Srebrenici. Da počnemo pričati o stvarnim problemima ljudi koji žive i rade u Srebrenici, koji ovdje imaju porodice i da napravimo jedan zaokret u načinu kako šaljemo poruke tog kruga koji pripada bošnjačkoj povratničkoj zajednici”, kaže Alivuković.

U javnosti se često spominje da je inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” imala važnu ulogu u pregovorima oko izbora kandidata za načelnika.

“Prvenstveno, inicijativa ‘Moja adresa: Srebrenica’ služi kao tehnička podrška svim građanima koji žele ostvariti pravo glasa na izborima. S druge strane, igrali smo važnu ulogu u međustranačkom dijalogu. Važno je da smo istrajali na toj ideji dijaloga u kojoj smo vidjeli da naši lideri mogu razgovarati na jedan drugačiji način. Cilj i misija inicijative jeste podići izlaznost na lokalnim izborima i boriti se protiv politike diskriminacije demokratskim sredstvima. Biti podrška svima onima kojima pomoć treba”, ističe Alivuković.

Alivuković kaže da bi svima koji imaju veze sa Srebrenicom adresa trebala biti Srebrenica.
“Ipak, nažalost, mnogima nije. Neki ovdje samo rade, neki koriste priču Srebrenice za ličnu korist. Na kraju dana, mali je ovo grad, svi se znamo. Volio bih da tu ne osuđujemo nikog, već da budemo proaktivni, da gledamo kako ko može pomoći. Hajde da se više ne dijelimo, hajmo napraviti nešto dobro i korisno za budućnost Srebrenice. Svi moramo dati svoj doprinos”, rekao je Alivuković.
Pod sloganom “Moja adresa: Srebrenica” pokrenut je i Centar za pružanje pravne pomoći i informacija, koji će biti servis građanima do izbora.

“Svi treba da budu odgovorni, Srebreničani koji danas žive u Srebrenici, širom Bosne i Hercegovine, u Americi, Australiji, Kanadi, Evropi. Svi koji mogu i imaju pravo treba da prijave svoju adresu u Srebrenici. Sve informacije su dostupne, sva uputstva su dostupna i na internetu. Sljedeći koraci jesu mobilizacija glasača, imajući u vidu da je naše biračko tijelo u Srebrenici, Federaciji BiH i dijaspori. Mi ćemo učiniti sve da mobiliziramo biračko tijelo. U Srebrenici se vode dvije politike. Jedna politika koja će poštovati međunarodne presude o tome da je nad Bošnjacima u Srebrenici počinjen genocid i graditi budućnost u Srebrenici na bazi istine, pravde i pomirenja. Imamo drugu politiku koja negira međunarodne presude u Hagu i stvara situaciju haosa, situaciju netrpeljivosti, situaciju razdvajanja stanovništva, što nije dobro niti za jedan niti za drugi narod u Srebrenici. Mi se vodimo prvom politikom. Srebrenici moramo vratiti dostojanstvo”, kaže kandidat za načelnika Srebrenice Alija Tabaković.

Iz inicijative “Moja adresa: Srebrenica” uputili su apel da svi Srebreničani do 1. oktobra izvade svoju ličnu kartu u Srebrenici kako bi ostvarili pravo glasa na predstojećim izborima. Također, na Srebreničane u inostranstvu apeliraju da “PRP-1 obrazac za glasanje putem pošte popune i pošalju najkasnije do 1. septembra 2020. godine”.

U vremenu negativnosti (kao i pokušaja predstavljanja negativnosti i pesimizma i tamo gdje ga nema) vijest u bosanskohercegovačkoj javnosti da su Bošnjaci donijeli odluku o zajedničkom kandidatu, ali i zajedničkom djelovanju prije i poslije izbora svakako je odjeknula i naišla na odobravanje (bar kada su u pitanju iskreni patrioti). Podrška pristiže sa svih strana, a i u samoj Srebrenici se osjeti pozitivnija i opuštenija atmosfera. To je svakako primijetio i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, koji je prije nekoliko dana boravio u Srebrenici. Bio je to drugi boravak Džaferovića u Srebrenici u samo nekoliko mjeseci. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović dao je punu podršku jedinstvu političkih predstavnika bošnjačke povratničke zajednice u Srebrenici u njihovom nastojanju da na idućim lokalnim izborima Srebrenica dobije načelnika koji priznaje genocid i poštuje žrtve.

“Smatram da je jako važno da su politički predstavnici Bošnjaka ovdje u Srebrenici postigli dogovor. To je jako bitno i jako važno da jedinstveno nastupaju. Srebrenica treba na svom čelu da ima osobu koja poštuje žrtve genocida, koja ne negira genocid, koja poštuje odluke međunarodnih i domaćih sudova. Svi se trebamo potruditi da to tako bude. Elementarni preduvjet je za to jedinstvo. Ja ih hrabrim u tome i imaju moju podršku”, poručio je Džaferović.
Očigledno je da su i u samoj Srebrenici predstavnici Bošnjaka svjesni da je na njima najveća odgovornost i obaveza i da imaju priliku, uz pomoć naroda koji će nesumnjivo stati iza njih, da vrate Srebrenicu. Naravno, podrška viših nivoa i instanci neće izostati, ali Bošnjaci u Srebrenici i rodom iz ovog grada moraju da budu svjesni trenutka i prilike koja se zove lokalni izbori 2020. godine.

Srpska politika u Srebrenici će, s druge strane, itekako biti organizirana, a imat će i veliku podršku Banje Luke i Beograda. Da će to tako biti i da se radi na tome, pokazuje i bilbord koji je osvanuo (ali nije dočekao novi dan) u Srebrenici s likom Aleksandra Vučića i natpisom “Zahvalna Srebrenica”.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI