fbpx

Moj izbor u Predsjedništvo BiH i jaka SDA garantiraju stabilnost i sigurnost

“Obišao sam cijelu BiH. Obilazio sam i one gradove i mjesta koja nisu moja izborna jedinica, u kojima ne mogu dobiti glasove. Tamo nisam išao zbog glasova, nego zbog ljudi. Obišao sam ih da pokažem i dokažem da je i to BiH, da ću se boriti i za njih, da uvijek mogu računati na SDA i mene. I narod to zna. Znaju prepoznati ko se zaista bori da svaki građanin bude ravnopravan na svakom pedlju naše domovine”

 

Razgovarao: Filip Mursel BEGOVIĆ

 

Stranačke kolege za njega kažu da je odmjeren i taktičan u rješavanju problema, sa smislom za izbor prioriteta i koordinaciju na najvišem političkom i državnom nivou. No, ko je god imao kontakt sa Šefikom Džaferovićem, ubrzo se i sam može uvjeriti u istinitost svih hvala na njegov račun. Riječ je o staloženom i nenametljivom čovjeku, sa smislom da gradi atmosferu dijaloga i tolerancije, koji je pritom pedantan, skroman i moralan.

Poštovalac je i sljedbenik bošnjačke tradicije i islama, ali će izbjegavati da to ističe ili da se s time razmeće, smatrajući da ovaj segment njegovog života zadire u njegovu intimu. Jedna od zamjerki koju je plasirala politička konkurencija na njegov račun jeste da nema karizmu lidera i da je tek ekspozitura stranačkog vrha SDA.

Međutim, Džaferović je od trenutka kada je postao kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH svojim ponašanjem demantirao izrečene objede te je jedini kandidat za ovu funkciju koji je doslovno obišao svaki kutak BiH i bio u direktnom kontaktu s bošnjačkim narodom. Ovaj detalj iznimno je bitan jer Džaferovića otkriva kao političara liderski sposobnog za timski rad, kao i čovjeka koji vjeruje u red i poštuje hijerarhiju, a što je nužni preduvjet funkcioniranja svake političke stranke ili sistema.

Naime, treba imati u vidu da u bh. političkoj realnosti nije “moderno” biti lojalan, već da je “moderno” biti beskompromisan te ličnu ambiciju pretpostaviti općem interesu. U Džaferovićevom slučaju lojalnost politici SDA znači da svaki kadar na državnoj funkciji treba timski djelovati u interesu svih građana i naroda.

Dakle, ono što je politička konkurencija isticala kao nedostatak ustvari je vrlina političara i pravnog stručnjaka Šefika Džaferovića, koji kao predani radnik zadnjih četrdesetak godina služi svojoj zemlji. Uoči Općih izbora, za Stav otkriva dio svojih političkih stajališta i pogleda koje će moći potvrditi ako bude izabran za člana Predsjedništva BiH.

STAV: Kome dajete najveće šanse za ulazak u Predsjedništvo BiH iz reda srpskog i hrvatskog naroda, a koga priželjkujete u Predsjedništvu i koji su tome razlozi?

DŽAFEROVIĆ: O tome će, u svakom slučaju, odlučiti birači. Ko god da bude izabran u Predsjedništvo BiH morat će poštovati Ustav i zakone ove zemlje, te vrijednosti na kojima je ona utemeljena. Ukoliko budu tako radili, bit će bolje za njih, ali i, što je najvažnije, za sve građane BiH. Svakoj suprotnoj tendenciji, koja za cilj bude imala destrukciju i pokušaje razgradnje države, znat ću se suprotstaviti. Imam dovoljno iskustva, znanja, mudrosti i kompetencije za to. Svjesni su toga i oni koji možda imaju takve ambicije, pa ne kriju da bi u Predsjedništvu BiH, umjesto mene, radije vidjeli nekog drugog bošnjačkog kandidata.

STAV: Koji je najgori mogući sastav Predsjedništva BiH i zašto?

DŽAFEROVIĆ: Najgori je onaj sastav u kojem neće biti jak bošnjački član s jakom strankom iza sebe, koji se neće moći ili čak neće željeti suprotstaviti destruktivnim snagama te će državne interese podrediti vlastitim. Slab bošnjački član, koji ne posjeduje individualni kapacitet, znanje, iskustvo i hrabrost, ali i bošnjački član koji iza sebe nema snažnu stranku koja bi bila u stanju podržati njegov veto u Domu naroda bio bi poguban po interese države. BiH je na historijskoj raskrsnici. Uzimajući u obzir unutrašnje prilike, regionalne odnose i odnose na globalnom planu, jasno je da su pred nama brojni izazovi. Zato je jako važno ko će u narednom periodu predvoditi državu te zastupati i štititi njene interese, a tu je najveća odgovornost na članu Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Građani su toga svjesni i vjerujem da im moj izbor u Predsjedništvo BiH i jaka SDA garantiraju stabilnost i sigurnost.

STAV: U ovih nekoliko mjeseci obišli ste Bosnu i Hercegovinu uzduž i poprijeko. Kakav je Vaš opći dojam? Kako ljudi žive? Čega se plaše? Čemu se nadaju? Koga podržavaju? I šta Vi, s obzirom na to, možete ponuditi budete li izabrani za člana Predsjedništva BiH?

DŽAFEROVIĆ: Da, obišao sam cijelu BiH. Obilazio sam i one gradove i mjesta koja nisu moja izborna jedinica, u kojima ne mogu dobiti glasove. Tamo nisam išao zbog glasova nego zbog ljudi. Obišao sam ih da pokažem i dokažem da je i to BiH, da ću se boriti i za njih, da uvijek mogu računati na SDA i mene. I narod to zna. Znaju prepoznati ko se zaista bori da svaki građanin bude ravnopravan na svakom pedlju naše domovine, da BiH bude zemlja ugodnog življenja i da državni interesi i interesi građana uvijek budu prioritet u odnosu na uskostranačke, lične ili čak interese susjednih država.

Naš narod je vitalan, ponosan i posjeduje snagu koja nam je potrebna da čuvamo i razvijamo BiH, a upravo je SDA, u što sam se uvjerio u proteklim mjesecima, autentična politička snaga tog naroda, koja jasno artikulira njegov glas. Ja ću biti glas tog naroda u Predsjedništvu BiH. Bit ću neko ko će se beskompromisno zalagati i štititi interese države BiH i svih njenih građana i učinit ću sve da svaki pojedinac, gdje god on živio, uživa jednaka prava, da ona budu zaštićena i da se sve ono što zadovoljava potrebe jednog čovjeka može pronaći i ostvariti ovdje, a ne da se za time traga van granica BiH.

STAV: Jeste li imali nepodijeljenu podršku SDA u predsjedničkoj kampanji? Pitamo Vas ovo s obzirom na neprestanu proizvodnju glasina o frakcionaštvu u SDA.

DŽAFEROVIĆ: Takve glasine proizvodi politička konkurencija koja, u nedostatku onoga što mogu ponuditi građanima, svoju kampanju gradi na kreiranju iluzija o navodnim podjelama u SDA, te na takvim iluzijama temelje svoja očekivanja od Općih izbora. Imao sam čvrstu i bezrezervnu podršku cijele stranke, svakog njenog člana. I ne govorim o deklarativnoj podršci već konkretnim postupcima na terenu. Kampanja koju sam vodio ne bi bila moguća bez podrške svih naših lokalnih organizacija i svaka moja posjeta, tribina ili skup argument je koji obesmišljava takve glasine. Ja sam izabran tajnim glasanjem na Konvenciji između više kandidata. Nisam sam odlučio da se kandidiram kao neki, a nisam ni ucjenom natjeran na kandidaturu. Moje stranačke kolege nisu bile prinuđene pisati javnosti pisma podrške, a u stvarnosti podržavati nekog drugog, kakav je to slučaj kod onih koji se više bave SDA-om nego svojim političkim strankama i evidentnim problemima u njima.

STAV: Kako biste ocijenili tok kampanje s obzirom na retoriku, napade, polemike?

DŽAFEROVIĆ: Kampanja protječe otprilike onako kako sam i očekivao. Oni koji sebe doživljavaju kao moju konkurenciju svakodnevno se trude da me diskreditiraju lažima, ali su, s obzirom da im to ne polazi za rukom, svakim danom sve nervozniji i gube kontrolu nad svojim ponašanjem. Smutljivcima i populistima nisam prepreka ja, već građani koji su svjesni šta im nude oni, odnosno šta im oni ne mogu ponuditi, a šta im nudi SDA i ja kao kandidat za Predsjedništvo BiH. Mnogo je smutnje i populizma koji ne donose dobro građanima i oni koji vode takvu politiku, prije svega, štete narodu i svom političkom kredibilitetu, a ne mojoj kandidaturi.

STAV: Kako ocjenjujete rad CIK-a u ovom izbornom procesu?

DŽAFEROVIĆ: Očekujem od Centralne izborne komisije BiH da uloži sve svoje kapacitete na zaštiti legitimiteta izbora jer od vitalnog je značaja sačuvati povjerenje građana u izborni proces. To im je zakonska obaveza. Na budućem je sazivu Parlamentarne skupštine BiH obaveza da unaprijede izborno zakonodavstvo na način da se naredni izborni procesi odvijaju maksimalno transparentno i lišeni bilo kakvog prostora za manipuliranje.

STAV: Kako mislite suspendirati prisutne napade secesionističkih politika na opstojnost Bosne i Hercegovine ako budete izabrani za člana Predsjedništva BiH?

DŽAFEROVIĆ: Oni koji su do sada dovodili u pitanje suverenitet, teritorijalni integritet i institucije BiH bili su veća prijetnja sami za sebe nego za opstojnost BiH. Takvi danas popunjavaju crne liste SAD-a, suočavaju se sa sankcijama, a njihove politike doživljavaju propast. BiH ima svoj Ustav, svoje zakone i u njima su jasno propisani mehanizmi i procedure za zaštitu državnih interesa od destruktivnih napada. Ja kao kandidat najjače političke stranke u BiH posjedujem kapacitet da, u skladu s propisanim procedurama, zaštitim interese države BiH od svake štetne odluke koju eventualno neko pokuša donijeti. Oni koji se usude će bespotrebno gubiti vrijeme i time, prije svega, nanijeti štetu građanima koji su im dali izborni legitimitet.

STAV: Na koji način mislite ostvariti dijalog sa srpskom i hrvatskom politikom u Bosni i Hercegovini, koja je često neprijateljski nastrojena prema Bošnjacima? Vjerujete li da je dijalog moguć?

DŽAFEROVIĆ: Uspostava normalnog i konstruktivnog političkog ambijenta kroz dijalog s političkim predstavnicima svih naroda bit će prioritet mog djelovanja u Predsjedništvu BiH. Destrukcija i negativna atmosfera ne donosi dobro nikome, ne samo Bošnjacima, a stabilnost nam, s druge strane, otvara prostor i nužna je za snažniji ekonomski razvoj i integracije države. Naravno da je dijalog moguć, jer on, zapravo, nema alternativu. Mislim da je vrijeme da to shvate i srpski i hrvatski politički predstavnici na koje se odnosi vaša konstatacija o neprijateljskom odnosu prema Bošnjacima.

Takvim odnosom oni štete Bošnjacima, ali puno više štete narodu koji ih je birao. Stvaranjem animoziteta i poigravanjem emocijama koje su ostale kao relikti prošlosti može se dobiti kratkoročna politička korist, ali na duže staze to je pogubno po osnovne interese građana. Žive li Srbi u entitetu RS išta bolje jer njihovi politički predstavnici negiraju postojanje bosanskog jezika, jer vrijeđaju druge vjere i oduzimaju prava povratnicima? Naravno da ne žive, čak naprotiv. Vrijeme je da ta lekcija bude naučena i da svi uradimo sve što je u našoj mogućnosti da svim građanima, bez obzira na etničku, vjersku i bilo kakvu drugu pripadnost, omogućimo kvalitetniji život i jednaka prava na svakom pedlju naše države.

STAV: Svjedoci smo da među Bošnjacima postoji mnogo više političkih stranaka i političkih opcija od drugih dvaju naroda u Bosni i Hercegovini. Zašto su Bošnjaci toliko podijeljeni?

DŽAFEROVIĆ: Pluralizam u modernim demokratskim društvima poželjan je i potreban, ali on ne smije biti posljedica pokušaja zadovoljavanja individualnih ambicija i interesa. Postoje i oni koji svjesno unose smutnju i razdor, čime pomažu snagama koje ne žele dobro BiH, koje žele razbiti jedinstvo patriotskih političkih snaga i time pokušavaju ušutkati bošnjački politički faktor. To im neće proći. Naš narod prepoznaje historijski kontekst u kojem živimo i svjestan je da je SDA jedina snaga koja uz snažan izborni legitimitet zna, može i ima hrabrosti da gradi zemlju jednakopravnih ljudi, da se suprotstavi njenim neprijateljima i uvede je u Evropsku uniju i NATO. Da je narod toga svjestan, pokazuje i sudbina političkih projekata nastalih iz SDA, prije svega kao posljedica nerealnih ambicija i ličnih interesa njihovih osnivača.

STAV: Često se priča o miješanju susjednih i drugih zemalja u izborni proces u Bosni i Hercegovini. Je li to tačno i koliko može utjecati na rezultat?

DŽAFEROVIĆ: Svakodnevno se suočavamo s otvorenim uplitanjem zvaničnika susjednih država u unutarnja pitanja BiH, pa tako i u izborni proces. Ne miješaju se Srbija i Hrvatska samo u izbor srpskih, odnosno hrvatskih političkih predstavnika, već i bošnjačkih. Ohrabruju, podržavaju i promoviraju one političke opcije i ličnosti koje se deklariraju kao patriotske snage, a u kojima velikosrpska i velikohrvatska politička kuhinja prepoznaju slabu tačku koju će moći iskoristiti za realizaciju svojih ciljeva. Poslušajte njihove izjave, pročitajte šta pišu njihovi mediji i lahko ćete prepoznati koje su to slabe tačke. Pokušavaju već godinama usmjeravati političku volju bh. patriota, ali im to, hvala Bogu, ne polazi za rukom.

STAV: Procjenjujete li da može nastati politička kriza nakon izbora 7. oktobra, kako zbog Izbornog zakona, tako i zbog mogućih opstrukcija gubitničkih stranaka?

DŽAFEROVIĆ: Bit će vjerovatno onih koji će svoj izborni neuspjeh pokušati kompenzirati opstrukcijama, ali im to neće poći za rukom. Postoji Ustav FBiH, postoje međunarodne konvencije na čije se poštivanje BiH obavezala i ne bi trebalo i smjelo biti problema pri raspodjeli mandata u Domu naroda FBiH. Od ključnog je značaja da što prije nakon Općih izbora formiramo stabilne parlamentarne većine i vlade na svim nivoima kako bismo što prije mogli nastaviti započeti posao na realizaciji reformi koje će unaprijediti kvalitet života svih građana BiH.

STAV: Mislite li da će SDA imati dovoljan koalicijski kapacitet da formira vlast kao i 2014. godine?

DŽAFEROVIĆ: SDA će 7. oktobra potvrditi status najjače političke stranke u BiH i kao takva će biti nezaobilazan faktor i okosnica pri formiranju vlasti na svim nivoima. Ko će biti naši partneri, odlučit će glasači, ali i spremnost naših potencijalnih partnera da nastave raditi na reformama i stvaranju preduvjeta za ekonomski razvoj BiH. U našoj “Agendi BiH 2026” jasno su precizirani prioriteti i ciljevi za predstojeći period, ali i načini na koje te ciljeve možemo ostvariti, i na temelju tog dokumenta, ali i sadržaja Mišljenja Evropske komisije o našem zahtjevu za članstvo u Evropskoj uniji, tražit ćemo pouzdane i predane partnere s kojima ćemo što prije krenuti u realizaciju aktivnosti koje za cilj imaju stvaranje snažne i prosperitetne države BiH.

STAV: Ko su najveći saveznici i strateški partneri Bosne i Hercegovine na Zapadu i na Istoku, a s kojima Vi planirate nastaviti plodnu saradnju?

DŽAFEROVIĆ: Nerijetko nam se nameću spinovi smutljivaca o potrebi izbora BiH između Istoka i Zapada. Mi nemamo potrebu da pravimo taj izbor. BiH ima dva osnovna vanjskopolitička cilja, a to su članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u i prioritet nam je djelovanje na liniji Washington – Bruxelles, ali i dobra saradnja s islamskim svijetom na Istoku. To ne isključuje jedno drugo.

SAD su se u prošlosti pokazale kao pouzdan i iskren partner BiH. Uz njihovu je pomoć zaustavljena agresija na BiH, pomogli su nam da stabiliziramo mir, izgradimo ključne državne institucije i od ključnog je značaja za našu zemlju američko prisustvo u regiji. Planiram nastaviti i dodatno ojačati saradnju sa SAD-om, ali i sa zemljama Evropske unije, jer mi želimo postati dio evroatlantske porodice. S druge strane, to ne znači da trebamo zapostaviti naše prijatelje s Istoka. Važna nam je saradnja s Republikom Turskom, od koje je BiH imala samo korist. Turska podržava naš evroatlantski put i našu ekonomiju i nastavit ćemo jačati tu saradnju, kao i sa svim drugim našim prijateljima, bili oni na Zapadu ili Istoku.

 

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI