fbpx

Mnogo više od gradića u istočnoj Bosni: Srebrenica i sudbonosni 15. novembar

Izlaznost na izbore u Srebrenici, vrlo je moguće, bit će i najveća u Bosni i Hercegovini. Svaki glas je bitan, svaki čovjek je bitan. U takvim prilikama, Bošnjaci moraju pokazati izuzetnu odgovornost, ozbiljnost i dan izbora dočekati bez ikakvih kalkulacija. Politički su predstavnici shvatili ozbiljnost još prije nekoliko mjeseci, kada su odlučili ostaviti po strani lične sujete ili nesuglasice, a posvetiti se višem cilju i interesu. Nadati se da su to i obični građani shvatili.

 

 

Piše: Adem MEHMEDOVIĆ

Kako se u Srebrenici bliži izborni dan tako i politička situacija postaje jasnija. Još prije nekoliko mjeseci u “Stavu” smo napisali da “svi oni koji misle da se srpske političke partije u Srebrenici neće ujediniti i zajedno nastupiti na izborima žive u zabludi”. To se pokazalo kao tačno, samo što se to ujedinjenje i zajednički nastup dogodio prilično kasno, faktički pred same izbore.

Na kandidatskim listama stoje četiri imena kao kandidati za načelnika Opštine Srebrenica, i to aktuelni načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić kao kandidat srpskih političkih partija, nezavisni kandidati Mile Janjić i Aleksandar Simić, te Alija Tabaković, kandidat probosanske koalicije “Moja adresa: Srebrenica”. Međutim, u praksi će to biti borba za načelničku poziciju između bošnjačkog kandidata Alije Tabakovića i srpskog kandidata Mladena Grujičića.

Razlog tome je i što su se prije nekoliko dana zvanično iz utrke za načelničku poziciju povukli Mile Janjić i Aleksandar Simić i pružili podršku Grujičiću. Janjić je to uradio ranije, a Simić desetak dana pred izbore. Simić, koji je snažno kritikovao Grujičića u proteklom periodu i na sav glas govorio da se “neće povući”, ipak je to učinio, a povlačenje je obrazložio riječima:

“Odustajem od kanidature za načelnika Opštine Srebrenica u korist aktuelnog načelnika gospodina Mladena Grujičića, odnosno u korist srpskog jedinstva u Srebrenici i nacionalnog srpskog interesa”.

U Srebrenici su to građani “podrugljivo” prokomentirali u smislu da je Aleksandar Simić “dugo i izdržao”.

Pored toga srpske su političke partije odlučile da ništa ne prepuštaju slučaju, što pokazuju i najave žalbe i tužbe CIK-u zbog upute da svi oni koji su prebivalište prijavili u Srebrenici nakon 1. oktobra 2020. godine tj. nakon zaključenja biračkog spiska, ne mogu glasati. Takvih je nekoliko stotina osoba koje su se prijavile iz Srbije.

Zbog svega toga sasvim je jasno da su izbori u Srebrenici na neki način nacionalno pitanje, i referendumsko prebrojavanje koga ima više: Bošnjaka ili Srba. Prema biračkom spisku birača ima blizu 15 hiljada. Od tih 15 hiljada najmanje ih je na samom području općine Srebrenica.

Sve u svemu, u Srebrenici se ne osjeti ta predizborna napetost kao što je to bilo 2016. godine, ali i Bošnjaci i Srbi kažu da su ovi izbori sudbonosni. Očigledno je da se u pozadini mnogo toga odrađuje, i u javnosti se oglase i jedni i drugi kada smatraju da su ugroženi.

Međutim, izbori u Srebrenici nisu samo puko popisivanje građana i nacionalnosti kojoj pripadaju, nego su mnogo više od toga. Za Bošnjake u Srebrenici izbori su presudni, jer će odrediti u kom smjeru će Srebrenica ići u narednom periodu.

Alija Tabaković, bošnjački kandidat za načelnika, kaže da u praksi “Bošnjaci u proteklim godinama nisu imali svog načelnika”.

“Bošnjaci nisu imali načelnika, ali su osjetili politiku proteklog perioda na vlastitim leđima. Srebrenica je u proteklom periodu kreditno zadužena, a zaduženi su svi građani, i Bošnjaci i Srbi. Sve međunarodne organizacije, kao što su UNDP, JICA napustile su Srebrenicu. Nema razvojnih projekata. Često možemo čuti kako se aktuelna vlast hvali da je urađeno mnogo toga, da su urađeni infrastrukturni projekti, da je uređen grad. Neke stvari nije ni bilo teško uraditi, kad imate novac koji je osigurao bivši načelnik Duraković. Mi smo u proteklom periodu imali samo narušene međuljudske odnose, incidente na nacionalnoj osnovi. Bojim se da bi takva politika u narednom periodu drastično uticala na broj Bošnjaka u Srebrenici, da bi, nažalost, mnogi otišli”, kaže Tabaković.

Tabaković je u predizbornu kampanju ušao sa sloganom “Vratimo dostojanstvo Srebrenici”.

“Na čelu Srebrenice treba da bude osoba koja ne negira genocid.  Jednostavno, to je osnova da odnosi u samoj Srebrenici budu bolji. Međutim, jedna umjerena politika, otvorena prema svim građanima, uz uvažavanje historijskih činjenica, svakako bi promijenila situaciju. Postavimo to ovako, ko će doći i ulagati u Srebrenicu kada svako malo imamo vijesti o pjevanju uvredljivih pjesama, o lijepljenju plakata ratnih zločinaca i tako dalje. Zbog svega toga, jedna zdrava politika dovela bi investitore u Srebrenicu. Mi moramo ovdje ponuditi bolje uslove za život nego u drugim mjestima. Bojim se da, s ovakvom politikom koju trenutno imamo, iz dana u dan sve će manje ljudi biti ovdje, nikako više. Zbog svega toga, izbori su sudbonosni. Bošnjaci su bili u proteklim godinama građani ne drugog, trećeg, nego petog, šestog reda”,  kaže Tabaković.

Izlaznost na izbore u Srebrenici, vrlo je moguće, bit će i najveća u Bosni i Hercegovini. Svaki glas je bitan, svaki čovjek je bitan. U takvim prilikama, Bošnjaci moraju pokazati izuzetnu odgovornost, ozbiljnost i dan izbora dočekati bez ikakvih kalkulacija. Politički su predstavnici shvatili ozbiljnost još prije nekoliko mjeseci, kada su odlučili ostaviti po strani lične sujete ili nesuglasice, a posvetiti se višem cilju i interesu. Nadati se da su to i obični građani shvatili.

Srebrenica nije samo jedan gradić u istočnoj Bosni, nego je mnogo više. U Srebrenici ili preko Srebrenice prelamaju se mnogo veći interesi, državni, ali i regionalni. Pokazuje to i direktna uključenost Srbije u (pred)izborne aktivnosti. Suština je da je Srebrenica jednako Bosna i Hercegovina, a Bošnjaci u ovom gradu jedan od temelja države. Tako da je 15. novembar dan poslije kojeg ništa neće biti isto, bez obzira kako se izborni proces završio.

Prethodni članak

Zašto nam treba SDA

Sljedeći članak

Dementni fudbaleri

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!