fbpx

MKS ima “pouzdane informacije” o masovnim grobnicama u Libiji

Ova otkrića mogu predstavljati dokaz ratnih zločina ili zločina protiv čovječnosti, rekla je glavna tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Fatou Bensouda u informaciji

 

 

Glavna tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Fatou Bensouda saopćila je kako je MKS primio ”pouzdane informacije“ o 11 navodnih masovnih grobnica u Libiji, javlja Anadolu Agency (AA).

”Ova otkrića mogu predstavljati dokaz ratnih zločina ili zločina protiv čovječnosti”, rekla je Bensouda u informaciji.

Nakon što su oslobođene teritorije koje su nekada držali pripadnici milicije Khalife Haftara u Tarhuni i okolici, otkrivene su mnoge masovne grobnice, a libijski zvaničnici su pozvali međunarodna pravosudna tijela da nešto učine o tom pitanju.

”Pozivam libijske vlasti da poduzmu sve neophodne mjere kako bi zaštitila i osigurala mjesta masovnih grobnica i pobrinuli se da se provode sve aktivnosti kako ne bi dovele u pitanje buduće istrage”, rekla je ona.

Bensouda je ujedno i pozdravila odluku Antonia Guterresa, sekretara UN-a, koji je ponudio podršku u tom smislu, dodajući kako se MKS raduje sarađivanju s libijskim vlastima, UN-om i svim relevantnim partnerima u istrazi ovih dokaza o mogućim zločinima u Tarhuni.

Izrazila je i zabrinutost zbog zbog povećanog nasilja i mogućeg rasta žrtava usljed zračnih napada i granatiranja.

Pozvala je sve strane i oružane grupe u Libiji da potpuno poštuju pravila međunarodnog humanitarnog prava.

”To uključuje sve neophodne mjere u zaštiti civila i civilne infrastrukture uključujući škole i zdravstvene ustanove“, dodala je Bensouda.

Pozvala je i sve komandante da poduzmu neophodne mjere kako bi se spriječili i kaznili zločini njihovih podređenih.

Navela je i kako Libija nastavlja biti prioritet za MKS.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!