fbpx

MISTER BYE BYE

Grehota bi bila ne spomenuti veliku istinu. Taj momak nikada nije prestao davati sve od sebe za BiH i da je tu pokazao istinski karakter. Uvijek je dostupan selektorima i daje svoj maksimum pod bh. zastavom. Tim je više opravdana briga za Damirovu formu. Nastavi li se njegov pad igre, padat će i naša reprezentacija.

 

Kako smo bili u transu tokom prošle godine zahvaljujući velikim dometima bh. tenisera Damira Džumhura, tako smo mi pasionirani navijači svega što je bosanskohercegovačko u posljednje vrijeme veoma razočarani. Damir Džumhur postao je u jednom trenutku karijere 29. igrač svijeta. Skidao je i neke jako skupe skalpove, a onda je potpuno neočekivano došlo do zastoja.

Nije za svakoga da analizira igru Damira Džumhura sa stručnog teniskog aspekta, jer te analize davno su trebali napraviti treneri, oni koji su bili zaduženi za njegov teniski razvoj. Njih treba zapitati zašto je Džumhurov servis najpoželjniji za protivnike na ATP Touru. Sigurno tu postoje i objektivni razlozi, ali, gledajući sa strane, gledajući kao neko ko je samo navijač, to nas baš i ne zanima. Ne zanimaju one koji ga prate ni snaga ni kvalitet udaraca. Priču za stručnjake treba ostaviti upravo njima – stručnjacima.

Možda je sada bitnije pitanje gdje je nestala ona vatra iz prošle sezone, onaj borac koji je sve mogao stići i sve mogao nadoknaditi. Mnogi spominju promjenu u emotivnom životu najboljeg bh. tenisera, što je, bar po visokim standardima profesionalizma, potpuni apsurd. A i neumjesno je baviti se time.

Nekako izgleda da je Džumhur teniski izuzetak. Realno gledajući, u posljednje vrijeme on se više istakao kao influencer. Poput “modnih blogerki” ili sličnih likova, svako malo će vas dočekati poneki proizvod na društvenim mrežama s njegovom značkom. Keks, voda, olovka za izbjeljivanje zuba, pa čak nudi savjet kako ovladati vještinom šminkanja… Naravno, i to je legitimno, i to je lični izbor, ali rezultati ne podupiru njegove trenutne izbore. Kao da je na sceni pogrešan fokus. Igre su sve lošije, a skečevi na račun prvog nam među teniserima sve češći.

Zaključno s prošlosedmičnim porazom u Istanbulu, od februara Džumhur nema pobjedu u okviru ATP karavana, a zahvaljujući dobrom rankingu, dolazi i u 2. kolo na turnirima. Upravo zbog toga ga zovu “mister bye, bye”. U 1. kolu je “bye” bez protivnika, a onda u 2. kolu dobije “bye, bye” od narednog protivnika.

Kao da nestaje momak koji je prije nekoliko godina u prodavnici u neposrednoj blizini sarajevske dvorane “Ramiz Salčin” kupovao kroasan i sok, odmah nakon nastupa za Davis Cup za reprezentaciju BiH. S njim djevojčica, onako kao da su na školskom odmoru. Je li u međuvremenu negdje nestao taj Damir, je li se previše poletjelo ili se radi samo o trenutnoj krizi? Svi se nadamo da je ovo drugo i da taj naš, izvorno naš Damir Džumhur, može opet zasjati.

Neki će reći da je prenervozan na terenu i tako definitivno i izgleda, ali tako je izgledao i kada je dobro išlo. Gdje ne štima, valjda on sam zna, jer teško je i pomisliti da su prošlogodišnji nastupi bljesak i da je Damir ostvario svoj zenit karijere. Realno, pred njim bi trebale biti najbolje godine, bar one teniske, i hitno bi se trebao presabrati, napraviti određene korake. Ne treba zaboraviti da će drugi dio sezone imati kao obavezu odbranu velikog broja bodova, što bi u slučaju neuspjeha donijelo značajan pad na ATP listi. Da demantira sve koji sumnjaju i obraduje sve koji toliko žele da Bosna i Hercegovina na duži period ima tenisera u samom vrhu.

Grehota bi bila ne spomenuti veliku istinu. Taj momak nikada nije prestao davati sve od sebe za BiH i da je tu pokazao istinski karakter. Uvijek je dostupan selektorima i daje svoj maksimum pod bh. zastavom. Tim je više opravdana briga za Damirovu formu. Nastavi li se njegov pad igre, padat će i naša reprezentacija.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!