fbpx

Mirsad Kacila sakrio opremu vrijednu milione

Sedmičnik Stav u posjedu je popisne liste Komisije za stalni popis inventara KCUS s bivše Klinike za kardiohirurgiju, na čijem je čelu nekoliko godina bio dr. Mirsad Kacila, u zadnje vrijeme javnosti poznat i kao nosilac liste SBB-a Fahrudina Radončića za Parlament Federacije BiH. Između ostalog, na Klinici je zatečena donirana nova oprema koja nije stavljena u funkciju, a pronađena je u jednom propusniku i o njoj uposlenici nisu znali ništa, niti su od dr. Kacile bili obaviješteni da takva oprema postoji. Jednostavnije rečeno, dr. Kacila, u medijima svog stranačkog šefa Fahrudina Radončića predstavljen kao ugledni svjetski stručnjak, sakrio je skupocjenu opremu s kojom su mogli biti spašeni životi

U više navrata smo u posljednje dvije godine javnosti prezentirali dokumentirane činjenice na koji je način urušavana i pljačkana najveća zdravstvena institucija u BiH. Preuzimanjem Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegović zatekla je dug od oko 100 miliona KM. Mukotrpnim radom novi menadžment vratio je 83 miliona KM. Dvostruka ljekarska praksa, nevjerovatni iznosi honorara pojedinih ljekara, netransparentno i koruptivno poslovanje te općenito maćehinski odnos ranijih menadžmenta doveli su KCUS u teško stanje.

Bez obzira na to, ljekari koji su glavni krivci za ovakvo stanje, nakon što je započelo uvođenje reda u ovu instituciju, postali su štićenici raznih medija i prikazivani su kao žrtve nečije samovolje. Nažalost, ovakva vrsta prakse nastavlja se i u ovom trenutku. Za to vrijeme na KCUS-u ne prestaju izlaziti kosturi iz ormara. Naime, Komisija za stalni popis inventara KCUS-a na pojedinim klinikama zatekla je uništenu, ali i neraspakiranu opremu vrijednu na stotine hiljada KM. Oprema je bila spakirana u pakete i nikad nije korištena.

KACILA SAKRIO OPREMU KOJA SPAŠAVA ŽIVOTE

Sedmičnik Stav u posjedu je popisne liste Komisije za stalni popis inventara KCUS s bivše Klinike za kardiohirurgiju, na čijem je čelu nekoliko godina bio dr. Mirsad Kacila, u zadnje vrijeme javnosti poznat i kao nosilac liste SBB-a Fahrudina Radončića za Parlament Federacije BiH.

Između ostalog, na Klinici je zatečena donirana nova oprema koja nije stavljena u funkciju, a čija je vrijednost 686.738 KM. Oprema je pronađena u jednom propusniku i o njoj uposlenici nisu znali ništa, niti su od dr. Kacile bili obaviješteni da takva oprema postoji. Jednostavnije rečeno, dr. Kacila, u medijima svog stranačkog šefa Fahrudina Radončića predstavljen kao ugledni svjetski stručnjak, sakrio je skupocjenu opremu s kojom su mogli biti spašeni životi.

Nađeni su novi hemodinamički monitori, čija je vrijednost 71.472 KM, solarni monitor – glavni 53.877 KM, solarni monitor – pomoćni 9.074 KM, dva instrumenta ACT 2000 plus u vrijednosti 21.536 KM, UHS 3000 srčani stimulator sa signalnim prekidačem i kućištem od 51.009 KM, dva seta zvučnika i mikrofona od 4.432 KM, bipolarne makaze i hvatalice s kablovima 7.364 KM. Na spisku je novi računar za endobazu sale WD 15532-1, čija je vrijednost 90.656 KM, pretvornik “SonoSurg” T2H sa sistemom kabliranja 15544 od 99.273 KM, “SonoSurg” instrument kuka za UZ nož HF visoke frekvencije 15544 od 19.726 KM, “SonoSurg” instrument špatula za UZ nož HF visoke frekvencije od 19.726 KM, “SonoSurg” T2H-5 instrument od 18.028 KM, optički teleskop 5,4 od 62.491 KM, videoendoskopski teleskop od 130.242 KM, kaseta za sterilizaciju 5.741 KM, dva stalka s vagom za broj upotrijebljenog materijala od 12.500 KM, četiri ormara od 724 KM, “Bioptron 2” od 4.889 KM, “Bioptron Pro” od 2.640 KM i tri komada kolica od 1.338 KM.

Nadalje, članovi Komisije tokom popisa otkrili su da je ova klinika nabavila opremu koju nije koristila. Ukupna je vrijednost 221.174 KM. Nabavljen je operacioni sto od 67.800 KM koji se nije koristio. Nađena je i stara oprema koja se nije koristila, a među njom su i četiri perfuzora od 9.644 KM, aspiracioni aparat od 3.978 KM, aspirator za centralni razvod od 1.695 KM, ventilator – anesteziološki aparat za disanje vrijedan 109.851 KM, četiri perfuzora od 6.876 KM, dvije perfutor pumpe od 3.438 KM, portabl defibrilator od 13.775 KM, dvije infuzione pumpe od 3.300 KM, ormari od 724 KM i stolica od 93 KM.

Na koncu, Komisija u svom izvještaju posebno konstatira da je nabavljeno 12 “hill room” kreveta čija je cijena 915.612 KM, od kojih su samo četiri u funkciji. Ostale krevete za intenzivnu njegu Komisija je pronašla zgurane i polomljene u jednoj prostoriji.

ZARADIO MILIONE I MALTRETIRAO UPOSLENIKE

Za svoj nemarni odnos prema poslu dr. Kacila je od bivšeg menadžmenta KCUS-a nagrađen mjesečnom isplatom od ni manje ni više nego 15.300 eura. Dr. Kacila je obilato koristio sve “pogodnosti” koje su mu date u vrijeme bivših menadžera KCUS-a. Prema svjedočenju njegovih bivših saradnika, jedna od pogodnosti bila je da na posao dolazi, odnosno ne dolazi, po vlastitoj volji. Takav odnos prema pacijentima i svom radnom mjestu legalizirao je prof. dr. Faris Gavrankapetanović, bivši direktor KCUS-a, koji je potpisao sporazum o saradnji s “Deutsches Herzzentrum” iz Berlina, koji omogućava dr. Kacili plaću od 15.300 eura mjesečno. U tom dokumentu se navodi da klinika iz Berlina nije dužna za vrijeme godišnjeg odmora, u trajanju od šest sedmica, i odsustva uslijed bolesti (šest sedmica godišnje) osigurati osoblje koje će mijenjati dr. Kacilu.

Kacila je od 1. oktobra 2007. godine do 31. decembra 2012. godine naplatio od KCUS-a 936.900 eura ili 1.927.800 KM. Od 1. januara 2013. dr. Kacila zasniva radni odnos u KCUS-u. U ovoj ustanovi radio je do 24. februara 2017. godine. Za ovo vrijeme prosječno mu je mjesečno isplaćivano 5.868 KM, a u bruto iznosu 293.446 KM. Izostao je s posla 332 radna dana (godišnji odmor, plaćeno odsustvo i bolovanje).

Dobro upućeni u stanje na klinici kojom je dugo šefovao dr. Kacila kažu da su liste čekanja za operativne zahvate upravo stvorile u vrijeme njegovog mandata. Njegove kolege kažu da se mnoge procedure nisu radile na ovoj klinici jer to on nije dozvoljavao.

U pismu koje je svojevremeno dr. Kacili uputio bivši uposlenik KCUS-a dr. Sanko Pandur navodi se: “Radim ponižen u ustanovi za koju znam da je jedan od najskupljih projekata kardiohirurgije u Evropi i koja bi s tog aspekta hirurgu trebala obezbijediti potreban status i zadovoljstvo. U ugovoru između Berlina i Sarajeva nalaze se, osim potpisnika imena doc. dr. Kacile, još samo tri imena – dr. Vila, dr. Karabdić i dr. Pandur. Ako s aspekta zadovoljstva realizacijom ugovora imate tri zadnje navedena apsolutno nezadovoljna, onda vam je jasna perspektiva ugovora.”

Prijavu za mobing od dr. Kacile kao pretpostavljenog prof. dr. Farisu Gavrankapetanoviću, bivšem direktoru KCUS-a, uputio je mr. sci. dr. Haris Vila. On je u pismu naveo: “Razlog mog obraćanja gore navedenim je permanentni mobing kojem sam izložen od strane doc. Kacile.”

U nastavku pisma dr. Vila ističe. “S druge strane, Bosna ni 1992. godine nije šutke pala, pa doc. Kacila, ma koliko mislio da je moćan i uspješan, ne kontroliše cijeli grad i sve medije pa bi dio istine, kako je ja vidim, bio prezentiran bh. javnosti. To je moj dug za 14 izgubljenih godina života.”

Ono što je evidentno jeste da je odlaskom dr. Kacile situacija puno bolja na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju. Ukinute su liste čekanja i na Klinici su uvedene brojne procedure koje se sada rade samo na KCUS-u.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!