fbpx

Ministar odbrane Republike Turske : NEKE ZEMLJE POKUŠAVAJU KORISTITI NATO KAO SREDSTVO PROTIV TURSKE

Odgovarajući na pitanje o budućnosti Turske u Libiji, Akar je rekao da dva naroda dijele 500 godina zajedničke prošlosti, vrijednosti i historije te dodao: “Nastavit ćemo biti uz njih u ovim teškim danima”.

Ministar Odbrane Republike Turske, Hulusi Akar, u zračnoj bazi Misurata u Libiji dao je intervju za BBC  u kojem je izjavio kako podrška koju Francuska u Libiji pruža Khalifi Haftaru nije u skladu sa duhom savezništva i da Francuska pokušava izazvati napetost sa Turskom kako bi nadoknadila vlastite političke greške.

Govoreći o tvrdnjama da je turska mornarica provocirala francuski brod u blizini libijske obale, Akar je naglasio: “Ne samo da nismo uznemiravali francuski brod, nego je francuski brod izvršio vrlo opasan manevar intervenirajući na naš konvoj od tri broda brzinom od 20 nautičkih milja” te dodao da će u narednim danima NATO otkriti pravu istinu o ovom događaju.

Odgovarajući na pitanje o budućnosti Turske u Libiji, Akar je izjavio da turski i libijski naroda dijele 500 godina zajedničke prošlosti, vrijednosti i historije te dodao: “Nastavit ćemo biti uz njih u ovim teškim danima”. On je istakao i kako neke zemlje, kada su određeni potezi Turske u suprotnosti sa njihovim interesima, pokušavaju koristiti NATO. “Određene države koriste NATO kao alat kako bi pokušali uticati na naše postupake za koje smatraju da su u suprotnosti sa njihovim interesima” rekao je Akar.

Akar je kritikovao grčke dužnosnike zbog pretjeranih ceremonija i posjeta te se također osvrnuo i na napetost u Egejskom moru te naglasio: “Sporazum iz Laussane kaže da će 23 otoka biti bez bilo kakvog vojnog pristustva, međutim 16 od tih otoka su naše komšije militarizovale”.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!