fbpx

Ministar Alikadić: Nacionalna kulturna društva treba proglasiti ustanovama od „posebnog značaja“

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić danas je primio delegaciju Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, koju je predvodio prof.dr. Sanjin Kodrić.

Ovom prilikom, predsjednik Kodrić je upoznao ministra Alikadića sa tekućim aktivnostima najstarije bošnjačke kulturne ustanove, ali i bogatim programskim sadržajima koje su planirali tokom 2020. godine, kada se navršava 30 godina od obnavljanja ove organizacije koja tradiciju vodi iz 1903. godine.

Također, prof. dr. Kodrić je istakao da su 2020. godinu proglasili „Godinom ‘Preporoda’“, ali da je zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa plan aktivnosti značajno izmijenjen s obzirom na okolnosti.

Ministar Alikadić je svoje goste upoznao sa naporima koje ulaže ne bi li maksimalno sačuvao sektor kulture, s obzirom na aktuelnu krizu.

Izrazio je i zadovoljstvo što članstvo „Preporoda“ i u vremenima krize nije klonulo duhom te se vrlo brzo prilagodilo okolnostima i nastavilo provoditi svoju značajnu misiju.

„Nacionalna kulturna društva u Kantonu Sarajevo su veliko bogatstvo koje svojim postojanjem doprinose kulturnoj raznolikosti Kantona Sarajevo, te ih zbog toga treba tretirati ustanovama od ‘posebnog značaja’“, istakao je ministar Alikadić.

PROČITAJTE I...

Zasnovana na magmi nacionalnog bića, na buntovnoj i polivalentnoj leksičkoj podlozi, na vreloj maštovitosti i gotovo sentimentalnoj zagrcnutosti narodnog rapsoda, poezija Ćamila Sijarića traga za suštinskim mirom, u jednoj univerzalno oblikovanoj formi, osvjetljava čovjekovu sudbinu kroz najintimniju vizuru, svoj san o mogućem spokojstvu projektuje na historijsko platno vječito živih ožiljaka stradalništva i bola kao univerzalnih i odveć ponovljivih kategorija.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!