fbpx

MILE MOTORHEAD: Predstava s Vukovima

Jednom je Milorad već uradio nešto slično dovodeći u Banju Luku kozake, koje je zvanično predstavio kao kulturno-umjetničko društvo s Dona. Iako je, jasno, bila riječ o običnim besposličarima, batinašima koji za sitan honorar nastupaju gdje treba i gdje ih se pošalje.

“Istinski sin duboke Srbije” režirao je još jednu predstavu za narod. Ruski nacionalisti okupljeni u motoklub nazvan “Noćni vukovi” stigli su u posjetu Bosni i Hercegovini. Mediji izdašno donirani američkim novcima dizali su tenziju cijeli dan baš kao da je, isukanih mačeva, na granici Taras Buljba sa svojim sinovima, analitičari i profesori, “grantovčani” sa istog izvora komentirali, potcrtavali, pisali pa brisali izvještaje…

Aleksandar Zaldostanov zvani Hirurg nije dojezdio u BiH. Njemu je zabranjen ulazak u BiH. Tako se neće sresti s Miloradom Dodikom, onim kojeg je nazvao nedavno nazvao “istinskim sinom” nakon što mu je predsjednik bh. entiteta, koji se svim silama trudi postati guvernerom marionetske proruske državice, dodijelio nekakav orden. Zahvaljujući se Dodiku na znamenju, Hirurg, koji je taj nadimak zaradio jer je studirao medicinu koju nikad nije diplomirao, Dodika je svrstao u društvo predsjednika Južne Osetije, Pridnjestrovlja i Čečenske Republike. Društvo za poželjeti.

Dolazak “Vukova” u BiH predstava je za narod, ali i proba za ono što bi moglo uslijediti najesen. Dodik nema puno toga ponuditi u kampanji. Penzija ne može biti ni “za cekera”, ekonomija na koljenima, omladina na peronima autobuskih stanica za zapad, pitanja za referendume sve manje, Srbija zabavljena sama sobom, a tajkuni bez posla. Jasno da je Dodik, uprkos svemu, favorit na izborima, ma za koju se dužnost kandidirao, no sve o čemu može do oktobra pričati jeste već izlizana priča o BiH koja se raspada i Republici Srpskoj koja će jednog dana postati država.

Jedini koji mu pruža podršku jeste Dragan Čović, predsjednik HDZ-a koji pokušava postati Dodik.

A Dodik, pak, u svemu što radi, pokušava kopirati Vladimira Putina, koji se igra sa Zapadom pa tako u BiH šalje “Vukove” kako bi im Milorad organizirao paradu. Dodik tako pokušava pokazati kome Moskva vjeruje, ali i pokušava zaplašiti konkurenciju na izborima koja je, iako poprilično mlohava, ipak postala ozbiljna.

Jednom je Milorad već uradio nešto slično dovodeći u Banju Luku kozake, koje je zvanično predstavio kao kulturno-umjetničko društvo s Dona. Iako je, jasno, bila riječ o običnim besposličarima, batinašima koji za sitan honorar nastupaju gdje treba i gdje ih se pošalje.

“Noćni vukovi”, podsjetimo, grupa su bajkera nastala na razvalinama SSSR-a, inspirirana američkim filmovima i muzikom. U međuvremenu su ovi marginalci postali, izdašno podržavani budžetskim novcima, Putinovi glasnogovornici koje šalje gdje god treba naglasiti prorusku politiku, podebljati pravoslavlje, udariti po homoseksualcima i lajati protiv mrskog Zapada. Na Krim su mogli, mogli su i u Čečeniju, no BiH je ipak, kakva je takva je, ozbiljna država s ozbiljnim institucijama. Poput Poljske ili Gruzije, i BiH je zabranila Hirurgu da operira po njenoj teritoriji.

Šamar je to Dodiku koji će teško objasniti onome iz Kremlja u čijem krilu pokušava sjediti. Objasniti to da ipak nije gospodar teritorija kojeg smatra pistom za turiranje Putinovih “Harleya Davidsona”. I pouka da će isto tako biti početkom oktobra. Dodika se već odavno niko ne boji.

Prethodni članak

U Stambolu, na Bosforu

Sljedeći članak

Širan Širan

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!