fbpx

Milanović bi cenzurisao

Poziv da vlasti obrate pažnju na pisanja medija zbog izvještaja o užasu kojem su izloženi migranti na hrvatskoj granici odražava antidemokratska raspoloženja predsjednika Milanovića.

 

Nakon svečane sjednice održane povodom dana grada Koprivnice 4. novembra ove godine, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović kazao je da je opasno prozivati Hrvatsku kao neprijatelja muslimana.

“Ne sviđa mi se način na koji neki mediji u Bosni i Hercegovini opisuju Hrvatsku i njezin odnos prema ilegalnim migrantima koji pokušavaju prijeći hrvatsku granicu”, poručio je Milanović, usmjerivši pažnju s divljaštava hrvatskih policijskih snaga na izvještaje o njima. Ako već želi čitati ljepše izvještaje o odnosu Hrvatske prema migrantima, predsjednik ne treba svoje brige adresirati na račun bosanskih medija, već hrvatskih bezbjednosnih, pardon, sigurnosnih struktura.

Milanović se osvrnuo i na terorističke napade u Evropi, uspjevši implicitno povezati pisanje bh. medija s terorizmom: “Ti tekstovi po nekim portalima su intonirani kao da je Hrvatska neprijatelj muslimana. To je vrlo ružno i potencijalno opasno tako da ih pozivam da dođu pameti i da oni koji na njih imaju utjecaj, vlasti u Bosni i Hercegovini, da obrate pažnju na to, jer od toga nastaju ovakve stvari s kojima sam danas pričao s predsjednikom Republike Austrije Alexanderom Van der Bellenom.”

Pod “ovakvim stvarima” predsjednik Hrvatske misli na teroristički napad koji je potresao Austriju i svijet prošle sedmice. Pored šokantnog povezivanja, čak stavljanja uzročno-posljedične veze između prava na slobodu govora s jedne i terorizma s druge strane, predsjednik Hrvatske poziva i vlasti u Bosni i Hercegovini “da obrate pažnju” na takva pisanja.

Kako to vlasti trebaju učiniti? Ograničavanjem ličnih i novinarskih sloboda? Uvođenjem verbalnog delikta? Diktature? Na ova pitanja Milanović nije odgovorio. Ipak, njegov poziv da vlasti obrate pažnju na pisanja medija zbog izvještaja o užasu kojem su izloženi migranti na hrvatskoj granici odražava antidemokratska raspoloženja predsjednika Milanovića. Takvim stavovima on zaziva totalitaristički odnos države prema medijima i građanima, što je sušta suprotnost onim vrijednostima na kojima predsjednik voli vjerovati da je Hrvatska utemeljena. /H. R./

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!