fbpx

Merlin i Češljar: Furaj, mali

Pogotovo neprijatan utisak ostavlja neprimjerena brzina kojom se donijela takva odluka, i to na osnovu pisanja medija čija bi se profesionalnost i dobronamjernost itekako mogla dovesti u pitanje, što sve govori o pomalo šokantnom manjku solidarnosti s nekim ko ti je dugogodišnji kolega.

Piše: Mustafa DRNIŠLIĆ

 

Vještački skandal izazvan statusom na profilu na Facebooku poznatog bubnjara Amara Češljara (u kojem, navodno, Češljar misli da treba poslati tenkove na one koji protestiraju protiv izbora Željka Komšića), skandal koji su proizveli, podstrekivali, a na kraju i u političke svrhe iskoristili ekstremni hrvatski mediji, a sve to bez zadrške propratli oni “sarajevski”, dobili su i konkretne posljedice.

Prvo se oglasio Dino Merlin, ograđujući se od spornih stavova s Češljarovog profila i objavljujući otkazivanje saradnje s ovim bubnjarom, da bi zatim to isto učinili i iz benda Letu Štuke. Češljar tvrdi da mu je profil bio hakovan, da je sporni status postavljen bez njegovog znanja, te da se, naravno, ograđuje od njegovog sadržaja.

Cijeli ovaj slučaj, kao i većinu reakcija, lahko je razumjeti, ali teško opravdati.

Sasvim je razumljivo da i Dino Merlin i Letu Štuke, prije svega, brane svoj finansijski interes, koji bi mogao biti ugrožen dovedu li se u pitanje nastupi i dobra volja publike po Hrvatskoj i prostorima naseljenim pretežno Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

No, teško se oteti dojmu da je došlo do pretjerano oštre reakciji koja se, možda, mogla zaustaviti na ograđivanju i izvinjenju, a ne gotovo automatskom otkazivanju saradnje. Ovako, to više liči na paničnu odbranu potencijalnog profita, na presudu da je neko kriv i prije nego što se dokazala krivica i na stavljanje finansijskih interesa ispred umjetničkog integriteta.

Pogotovo neprijatan utisak ostavlja neprimjerena brzina kojom se donijela takva odluka, i to na osnovu pisanja medija čija bi se profesionalnost i dobronamjernost itekako mogla dovesti u pitanje, što sve govori o pomalo šokantnom manjku solidarnosti s nekim ko ti je dugogodišnji kolega.

Zanimljivo je da ovakve vrste reperkusija ne postoje u slučaju desetina ličnosti iz domena kulture, umjetnosti i estrade koje su imale i to dokumentirano stotinu puta gore izjave o Sarajevu ili Bošnjacima, a koje danas sasvim mirno i bez problema nastupaju u Sarajevu i prisno se druže s ovdašnjim estradnim ličnostima.

Njima se oprostilo, njima se i dalje svašta tolerira, a to čine oni koji nemaju ni približno sličan stepen tolerancije prema ovdašnjim umjetnicima koji pokatkad skliznu u “neprimjerenost”.

Specifična vrsta autošovinizma, ljigavi manjak standarda, dvostruka mjerila ili medijska okupacija?

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!