fbpx

Memorijalni projekat „Što te nema” sutra u Memorijalnom centru Potočari-Srebrenica

Memorijalni projekat „Što te nema”, umjetnice Aide Šehović, sutra će biti postavljen u Memorijalnom centru Potočari - Srebrenica povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a" Srebrenica, kojeg su u julu 1995. godine počinile vojne, policijske i paravojne formacije RS i iz Srbije

Memorijalni projekat „Što te nema”, umjetnice Aide Šehović, sutra će biti postavljen u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a” Srebrenica, kojeg su u julu 1995. godine počinile vojne, policijske i paravojne formacije iz bh. entiteta RS i Srbije.

Projekat je napravljen od fildžana u koji se u znak sjećanja na žrtve genocida iz 1995. godine sipa kafa.
Jedan od fildžana koji će biti dio postavke biće posvećen Mustafi Hrustiću. Fildžan će postaviti njegove unuke Amina (9) i Adna (12) koje su se rodile i žive u Srebrenici.

”Mi našeg djeda znamo samo preko fotografija, jer je ubijen u genocidu. Nažalost, nismo ga uspjele upoznati. Mi ćemo čuvati preko slika sjećanje na djeda. Često dolazimo u Memorijalni centar, obiđemo mezar i proučimo Fatihu”, rekle su Amina i Adna koje su prije dvije godine dobile brata, koji je dobio ime po djedu Mustafi.

”Pored fildžana za njihovog djeda one će pokloniti za postavku još pet fildžana za moje amidže i amidižiće. Svi oni su ubijeni u genocidu. Pored mezara mog oca su i mezarovi amidže i njegovog sina”, istakao je Damir Hrustić, otac djevojčica i dodaje da je bitno da se čuva sjećanje i istina:
”Amina i Adna su dovoljno velike da znaju šta šta se desilo njihovom djedu. Nažalost, nisu imale priliku da ga upoznaju, uskraćeno im je da pamte one dječije trenutke provedene s djedom. Ja sam sinu odlučio dati ime po mom ocu. Sjećanje na naše voljene moramo čuvati dok smo živi, i nikad ne zaboraviti kako nam se opet ne bi ponovilo”.

Mustafa Hrustić ukopan je u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari 2005. godine.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!