fbpx

Memorijalni centri u Kigaliju i Srebrenici spremni za veću saradnju

Važno je da pokažemo interes za saradnju, ali je još važnije da naši prijatelji u Ruandi razumiju da osjećamo njihovu bol i da želimo saznati više. Lekcije iz genocida u Ruandi i Bosni su često učene nekako razdvojeno.

Organizacija “Aegis Trust”, zadužena za upravljanje Memorijalnim centrom Kigali u Ruandi koji je posvećen istraživanju i sjećanju na genocid nad Tutsima, sutra će, u saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica, realizirati online diskusiju “Od Kigalija do Srebrenice: Kako se sjećamo genocida?”.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić naglašava da su zaposlenici Centra godinama imali priliku da učestvuju na seminarima i programima gdje bi se susretali s kolegama iz Ruande, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

– Međutim, ono gdje smo zaostajali bila je zvanična saradnja dvije institucije i to želimo sada promijeniti. Zanimljivo, to je sve nekako krenulo tako što je Memorijalni centar Srebrenica obilježio 26 godina od Kwibuke, genocida nad Tutsima, a onda je do nas stigao video ‘Aegis Trusta’ sa njihovom porukom saosjećanja za Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici – 11. jula. Mislim da smo predugo čekali na ovo, ali nikad nije prekasno za iskorak – kazao je Suljagić.

On je pozvao sve zainteresirane da se uključe u online diskusiju zakazanu za nedjelju, 19. jula u 20 sati.

– Važno je da pokažemo interes za saradnju, ali je još važnije da naši prijatelji u Ruandi razumiju da osjećamo njihovu bol i da želimo saznati više. Lekcije iz genocida u Ruandi i Bosni su često učene nekako razdvojeno. Vrijeme je da te teme povežemo, važno je i zbog očuvanja vrijednosti koje nosi međunarodno krivično pravo i trajna borba slobodnog svijeta protiv nekažnjivosti genocida – zaključio je Suljagić.

Izvor: Fena.ba

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!