fbpx

Mektićev brantovski istup i hrabrost Petrovića

Bez obzira na kontekste i podkontekste nabavke 2.500 pušaka koje aktuelni predsjednik Republike Srpske kvalificira legitimnim odbrambeno-sigurnosnim pravima, ova vijest ne bi smjela biti važnija od informacije da je u 2017. godini BiH ostvarila najveće izvozne poduhvate. Zašto je to važno istaći? Iz prostog razloga što je, pored državnog premijera Denisa Zvizdića, jedan od važnijih aktera te uspješne izvozničke priče ministar trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović

Izbori su svakim danom sve bliži i nema sumnje da će način na koji će se politički subjekti međusobno obračunavati nadmašiti sve prethodne. Na to smo više puta upozoravali na ovim stranicama i najavili ne kao crno prognozerstvo već realnost, s kojom ćemo se zasigurno suočavati. Na koncu, u okršaje se ulazi s puno većim iskustvom, novim saznanjima iz domena razračunavanja, pogotovo manipulacija javnim mnijenjem.

Zbivanja u parlamentima krajem protekle, odnosno početkom tekuće godine, posebno Federalnom, pokazala su da pojedine političke stranke neće prezati da se u tim kalkulacijama ugrozi čak i normalno funkcioniranje institucija vlasti. Usvajanje federalnog budžeta bio je drastičan primjer u tom smislu. Ništa manje, naravno, u tom smislu ugrožavanja nije ni zahtjev kojim bi se unio poremećaj u izbor provjerenih kadrova poput Šerifa Isovića na čelo Poreske uprave federacije BiH. Na Federalnoj vladi zaiskrilo je oko kandidata koji je ostvario do sada najzavidniji rezultat i što je, sa stajališta protivljenja najapsurdnije, bio jedini kandidat koji je prošao ispit znanja.

Čini se da će “prijelazni rok”, kako je krenulo, po aktuelnosti i zanimanju javnosti nadmašiti čak i milionskim iznosima potkovane transfere najatraktivnijih nogometnih liga u Evropi. Pogotovo ukoliko je riječ o transferima nekadašnjih sportista koji su se snašli u politici, poput aktuelnog premijera Vlade KS Elmedina Konakovića. Promjene dresova, međutim, bilo je realno očekivati. S tom praksom “iznenađenja” suočavat će se bezmalo sve stranke, pogotovo one koje na neki način dominiraju političkom scenom, bez obzira da li su u aktuelnom trenutku vlast ili opozicija. Interesanata za pozicije u svakom je slučaju puno više nego samih pozicija, zbog čega će, pogotovo oni godinama pretplaćeni na funkcije, u takvim vratolomijama, odnosno promjeni dresova, tražiti vlastitu šansu, bjekstvo od prijevremenog političkog penzioniranja.

Najvažniju ulogu u cijeloj predizbornoj igrariji mogli bi odigrati mediji. Od njih će, ma kako to nelogičnim ili neobičnim zvučalo, zavisiti raspoloženje, ali opredjeljivanje javnog mnijenja. Budu li zaobilazili informacije, odnosno pokazatelje realnog stanja i pribjegavali “atraktivnijim temama”, mediji će zasigurno umnogome daleko snažnije utjecati na biračko tijelo. Posao medija nije da iznosi hvale na račun vlasti, ali bez obzira na kontekste i podkontekste nabavke 2.500 pušaka koje aktuelni predsjednik Republike Srpske kvalificira legitimnim odbrambeno‑sigurnosnim pravima, ova vijest ne bi smjela biti važnija od informacije da je u 2017. godini BiH ostvarila najveće izvozne poduhvate.

Zašto je to važno istaći? Iz prostog razloga što je, pored državnog premijera Denisa Zvizdića, jedan od važnijih aktera te uspješne izvozničke priče ministar trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović. On je na samom početku realizacije izvozničkog programa bio najžešće napadan od Dodika, koji je njegov angažman držao za svojevrstan udar na ekonomsku stabilnost manjeg bh. entiteta, što se na kraju pokazalo potpuno neosnovanim. No, Šarović je, kako stvari stoje, za medije “previše tih” ili “nedovoljno bučan”, samim tim i neatraktivan, dok se u Dodiku u kontinuitetu prepoznaje medijski “zanimljivi galamdžija”.

Sličnih primjera, nažalost, ima napretek. Nedavni medijski istup bh. ministra sigurnosti Dragana Mektića o potrebi prolaska kroz katarzu zbog Srebrenice, koji je bezmalo bio na tragu Willyja Brandta, također je različitim medijskim opservacijama gurnut ustranu, koje su i njega samog obeshrabrile i natjerale “da se vadi” po principu da li je nešto rekao ili nije. Dodikove “suverenitetske puške” za medije bile su važnije čak i od istupa načelnika Doboja Obrena Petrovića, koji je smogao snage uputiti izvinjenje bošnjačkim učenicima zbog diskriminacije, hrabro, uprkos prijetnjama, reagirajući na “savjete” direktora škole Vedrana Gligorića, koji mu je sugerirao progon Bošnjaka i Hrvata iz Doboja.

Naravno, nedostatak sluha za prepoznavanje, pravljenje jedne normalne razlike između primjerenih i kabadahijskih istupa ili, da budemo konkretniji, u medijskim izvještajima davanje prednosti drugim, ne dolikuje jednom časnom i društveno važnom zanimanju. U tom smislu, mediji bi, pogotovo u predstojećoj kampanji, morali imati više sluha za prepoznavanje, odnosno pozicioniranje najkvalitetnijih aktera izborne priče. Zasigurno će na takvom odnosu daleko lakše i uvjerljivije sačuvati objektivnost kao temeljni imperativ profesije. Trkom za senzacijama mogu ga samo ukaljati.

 

PROČITAJTE I...

Samoća je neka vrsta smrti. Odeš u džamiju, u šetnju, vidiš se s prijateljima, ali kad se kahve popiju i priče ispričaju, tromo, bezvoljno, jer znaš šta te čeka, vraćaš se u nešto iz čega si tek nakratko i prividno pobjegao

“Uskoro će krenuti”, dobaci vojnik koji je bio do nas, “uvijek kreću nakon što prestane artiljerijska priprema.” Palo je još nekoliko granata, a onda je sve utihnulo. Čulo se samo pojedinačno puškaranje koje je dopiralo s naše lijeve strane; stari recept koji su oni koristili za odvlačenje pažnje, mada mi nismo bili tako naivni da u to povjerujemo

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!