fbpx

Mehmeda korona budila

Osoblje koje je tokom pandemije boravilo u inostranstvu, u zemljama s visokom stopom zaraženih, među njima i doktori, vraćalo se na posao bez da je ijedan dan provelo u izolaciji. No, sve je kulminiralo slučajem žene zaražene virusom korona koja je preminula u Sarajevu prošle sedmice.  

Mehmed Kulić, generalni direktor Domova zdravlja Sarajevo, šuti. Šuti otkako ga je bivša kantonalna šestorka postavila na tu dužnost, šutio je u proteklih godinu dana kada su gotovo svakodnevno iz ustanove kojom rukovodi isplivavale nevjerovatne informacije o poslovanju i dešavanja pod njenim krovom.

Šuti i sada kada je zvanično zatraženo, zbog nesposobnosti u vrijeme pandemije COVID-19, da ga se smijeni.

Umjesto njega, odgovorio je njegov stranački šef Ibrahim Hadžibajrić saopćenjem napisanim samo da bi se, eto, nešto i napisalo.

Zašto je zatraženo da se Kulića smijeni, jasno je svakome ko je proteklih nekoliko dana morao posjetiti neki od domova zdravlja u Sarajevu. Doktora skoro da i nema na poslu ili na trijaži, nemedicinsko osoblje nema osnovnih materijala za rad kakvi su rukavice i maske pa su u Domu zdravlja Novi Grad sestre same sebi pravile zaštitne maske.

Osoblje koje je tokom pandemije boravilo u inostranstvu, u zemljama s visokom stopom zaraženih, među njima i doktori, vraćalo se na posao bez da je ijedan dan provelo u izolaciji. No, sve je kulminiralo slučajem žene zaražene virusom korona koja je preminula u Sarajevu prošle sedmice.

“Žena je s bolovima u prsima i visokom temperaturom tri sata provela u šatoru čekajući da je neko od ljekara pregleda. To se nije desilo nego su je bez pregleda transportirali na Kliniku s Ilidže”, tvrdi izvor Stava dobro upućen u situaciju u ovoj zdravstvenoj instituciji. Nerad i nemar eskalirali su tokom pandemije virusa korona, a oni časni izuzeci koji pokazuju da ih zanima posao za koji su plaćeni tako se i inače ponašaju i u vremenima kada nema pandemije.

Drugačije u Domovima zdravlja i ne može jer nikad niko tamo ne odgovara za loše poslovanje. Niko nije odgovarao kada Sarajlije sedmicama nisu mogle obaviti laboratorijske preglede jer je zbog lošeg poslovanja vladala nestašica reagensa. Niko nije pozvan na odgovornost zbog loših tendera, sumnjivih konkursa za zapošljavanje nemedicinskih kadrova, useljavanja u obnovljene prostorije bez tehničkog prijema objekata.

Sada, kada smo usred pandemije virusa s kojim se teško nose i puno razvijenije zemlje od Bosne i Hercegovine, sada je možda i kasno jer gubimo ljudske živote. Naravno da Kulića treba smijeniti jer ničim i do sada nije dokazao da je sposoban obavljati povjerenu dužnost.

No ono čega se bojimo jeste to da njegovom smjenom stvari neće krenuti nabolje. Kompletan sistem u Domovima zdravlja postavljen je naopako, a sistem se ne može mijenjati preko noći. /N. Hasić/

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!