fbpx

Mašta postaje stvarnost uz Lamijine slikovnice

HAGI edukativne knjige namijenjene su djeci uzrasta od jedne do sedam godina, a prednosti su im brojne. Stimuliraju razvoj taktilne i vizualne percepcije, fine i grube motorike, pincetnog hvatanja kod djece, usvajanje osnovnih matematičkih pojmova, poput brojeva, geometrijskih oblika, odnosa veće manje, lijevo desno, i načela poput pridruživanja, prebrojavanja, nizanja

U domu Lamije Beganović-Uzunović iz Zenice nastaju prava mala čudesa. Unatoč moru raznovrsnih igračaka koje se nude na bosanskohercegovačkom tržištu, Lamija je svom sinu željela kupiti igračku koja će biti zabavna, ali i edukativna i koja će kod djeteta potaći razvoj određenih vještina. Pronaći takvu igračku u dječijim prodavnicama u Bosni i Hercegovini očigledno je bila nemoguća misija, čim ju je Lamija odlučila sama napraviti. Tako su nastale HAGI slikovnice, prvi bosanskohercegovački brend edukativnih platnenih knjiga, trenutno najpopularnijih i najtraženijih među mladim mamama u BiH i šire koje svoje mališane žele obradovati zanimljivim i kvalitetnim poklonom.

Ove ručno rađene igračke dobro su osmišljene i interaktivne.

“Na svakoj stranici mališani imaju neke zadatke koje trebaju riješiti i vještinu koju trebaju savladati, naprimjer otkopčati rajferšlus, zakopčati dugmad, razvrstati boje, složiti slagalicu i slično. To je, u suštini, više igračaka u jednoj, a ja često volim reći da je to idealna igračka jer je istovremeno i edukativna i zabavna”, kaže Lamija.

HAGI edukativne knjige namijenjene su mališanima uzrasta od 1 do 7 godina, a prednosti su im brojne. Stimuliraju razvoj taktilne i vizualne percepcije, fine i grube motorike, pincetnog hvatanja kod djece, usvajanje osnovnih matematičkih pojmova, poput brojeva, geometrijskih oblika, odnosa veće-manje, lijevo-desno, i načela poput pridruživanja, prebrojavanja, nizanja, kardinalnosti…

Pomoću zadataka koje rješavaju u HAGI slikovnicama, djeca usvajaju prostorne odnose (ispod, iznad, u, na), razvijaju kognitivne vještine i govor, uče prepoznati slova. Slikovnica podstiče razvoj složenih logičkih struktura, razvoj intuitivnog mišljenja, logičkog zaključivanja, usmjerene pažnje, pamćenja i kreativnosti.

“Roditelji, a ono što je još važnije, i mališani, prihvataju ih s oduševljenjem jer su šarene, pune odvojivih dijelova na čičak, igračkica na prstu, trakica i perlica, a sve s ciljem da se djeci olakša njihov razvoj. Također, djeca razvijaju kognitivne vještine i govor, vježbaju uspostavljanje korelacije oko – ruka, raspoznavanje oblika i boja, razvoj mašte, intuitivnog mišljenja, logičkog zaključivanja, smiruju hiperaktivnost i još mnogo toga”, objašnjava Lamija Beganović‑Uzunović.

Zanimljivo je i to što djeca kroz igru uče i konkretne stvari koje ih čine samostalnijima, kao što su vezanje pertle, kopčanje dugmeta, “gledanje na sat s kazaljkama”, pa i pomaganje u nekim kućnim poslovima. Roditelji i djeca provode kvalitetno vrijeme zajedno uz igru, zabavu i učenje.

Naša sagovornica iz Zenice ispričala nam je i kako je nastalo ime ovog zanimljivog hobija: “Kada je krenula sva priča o platnenim knjigama, trebalo im je smisliti i neki naziv. Željela sam da taj naziv bude poseban i originalan. Dugo sam razmišljala, a onda je jedno jutro moj sin Benjamin, koji je tada imao 7 mjeseci, izgovorio slogove HA-GA. Ja sam se obradovala i rekla mu: ‘Mamin Hagi’, i to je bio razlog da upravo riječ HAGI, šta god ona značila, postane ime za moj brend.”

Lamijina ideja rodila se krajem 2015. godine, a prodaja njenih rukotvorina krenula je sasvim spontano. Prije nego što je završila prvu knjigu koju je planirala za svog sina, prijateljica ju je naručila za svoju djevojčicu. “Postavila sam fotografije na stranicu na Facebooku www.facebook.com/HagiKnjige i narudžbe su se nizale jedna za drugom. Svi su HAGI prihvatili s oduševljenjem jer je to zaista nešto potpuno novo na našem području. Od tada pa do danas knjige su stigle u sve dijelove Bosne i Hercegovine, zatim kod susjeda u Hrvatsku, kao i Srbiju. Stigle su i do Norveške, Švedske, Danske, u Njemačku, Austriju, Švicarsku, Češku i Sloveniju. Preletjele su i Atlantik i stigle i do Sjedinjenih Američkih Država i Kanade. Dobili smo informaciju da je jedna otputovala čak i u Dubai”, ističe Lamija s ponosom.

Igračke koje se nalaze u trgovinama vrlo često napravljene su od štetnih materijala, što kod djece može izazvati različite alergije ili druge poteškoće, većina ih nije edukativna, a neke djecu podstiču i na nasilje. Za razliku od toga, Lamija Beganović‑Uzunović kaže da se oni trude mališanima u potpunosti pružiti pravu alternativu jer se djeca danas, nažalost, najviše zabavljaju uz crtiće i igrice. Za izradu HAGI igračaka koriste uglavnom prirodne i mekane materijale kao što je pamuk, kako se djeca ne bi povrijedila, te kako bi se igračka mogla adekvatno oprati i biti čista za upotrebu.

HAGI knjige ručno se šiju, a Lamija nam kaže da se inspiracija i kreativnost javljaju iz ljubavi prema djeci i njihovom odgoju. Svaka knjiga radi se posebno za svako dijete, a na naslovnu stranicu šije se i ime djeteta, budućeg vlasnika ove kreativne igračke.

“Sa svima koji naruče ovu zanimljivu knjigu porazgovaram o interesiranjima djeteta, pa je i to jedan od načina na koji nastaju nove stranice. Veoma je bitno odmaknuti djecu od TV-a i računara nudeći im šarenu i zabavnu alternativu, jer, ko se još sjeća najboljeg dana provedenog ispred televizije”, kategorična je Lamija Beganović‑Uzunović.

Izrada jedne slikovnice dugotrajan je proces koji zahtijeva potpunu posvećenost nekoliko dana, a Lamiji u radu pomaže cijela porodica,

“Suprug kruži i reže ono što ja skiciram na platnu, a nane zabavljaju najmlađeg člana HAGI tima. On, moj sin Benjamin, ujedno obavlja i funkciju kontrole kvaliteta”, kaže kroz smijeh. Prodaja i reklamiranje ovih ručno rađenih slikovnica obavljaju se isključivo preko stranice na Facebooku. Lamija Beganović‑Uzunović po zanimanju je diplomirani ekonomista, zaposlena u struci u jednoj poznatoj zeničkoj firmi kao šef finansija. Iako joj je izrada šarenih slikovnica hobi, on je ujedno prerastao u izvor dodatnih prihoda.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI