fbpx

“Marvelovi” junaci iz Novog Pazara

Novi Pazar ima veoma rijetku privilegiju: čak četvero “Marvelovih” junaka dolazi upravo iz ovog dijela svijeta. Dvoje od njih jesu likovi iz poznatih stripova i popularnih filmova X-Men i Avengers

Piše: Damir GRUDA

Malo je vjerovatno da će iko osim najzagriženijih ljubitelja i poklonika stripova i filmova o “Marvelovim” super herojima naći bilo šta zajedničko između njih i Novog Pazara. Dok se u “Marvelovom” imaginarnom svijetu filmski i likovi iz stripa uglavnom bave spašavanjem ili uništavanjem svijeta, dalekih planeta, galaksija, univerzuma, ili su u međusobnim epskim bitkama, u novopazarskoj svakodnevici jedu se ukusni ćevapi i mantije i proizvodi poznata džins‑odjeća. Spider-Man i Iron Man tu definitivno ne bi imali mnogo posla, osim, možda, da upozoravaju vozače mnogih nepropisno parkiranih automobila ili da svojim super moćima utječu na smirenje trenutno nestabilne političke situacije u Sandžaku i njegovom okruženju.

Nema tu ni mnogo visokih nebodera s kojih bi mogli osmatrati grad čuvajući ga od kriminalaca. Spider-Man bi se nakon nekoliko skokova kao u poznatom vicu pitao: “A gdje ću sad u [email protected]*#*?” Međutim, Novi Pazar ima veoma rijetku privilegiju da, a to bilježi i “Marvelova” enciklopedija, čak četvero “Marvelovih” junaka dolazi iz ovog dijela svijeta. Dvoje od njih su u timu Osvetnika, odnosno likovi su iz poznatih stripova i popularnih filmova X-Men i Avengers.

Osvetnici, tim najmoćnijih super heroja na Zemlji, prvi put su se pojavili zajedno okupljeni u istoimenom stripu septembra 1963. godine u izdanju Marvel Comics. Strip su kreirali pisac Stan Lee i crtač Jack Kirby. Iako nemaju stalnu postavku heroja, moto pod kojim se bore uvijek je isti: “Nema tog zlikovca kojeg Osvetnici zajedno ne mogu pobijediti.” Među prvim Osvetnicima nalazili su se Thor – asgardijski bog grmljavine, Iron Man – uspješni industrijalac koji se pretvorio u viteza modernog vremena, nepobjedivi dvojac Golijata i Ose, Nevjerovatni Hulk i ratnička legenda iz Drugog svjetskog rata po imenu Kapetan Amerika.

Marvel Comics američka je serija stripova koju izdaje “Marvel Entertainment”. Od obožavalaca se od milja naziva “House of Ideas” (Kuća ideja). Najpoznatiji “Marvelovi” stripovi jesu Fantastic Four, The Amazing Spider-Man, The Incredible Hulk, Iron Man, Daredevil, Thor, Captain America i X-Men. Većina ovih likova živi u “Marvelovom” svemiru. Od šezdesetih godina 20. stoljeća “Marvel” je postala jedna od dviju najvećih američkih kompanija stripova, a druga je “DC Comics”.

Ono što bi nama običnim smrtnicima s ovih prostora moglo biti zanimljivo jeste da su brat i sestra Pietro Maximoff, poznatiji kao Quicksilver i Wanda Maximoff, a koju bolje znamo pod imenom Scarlet Witch (grimizna vještica), usvojena djeca novopazarskog romskog para Djanga i Marye Maximoff. Django i Mariya junaci su Marvelovih stripova iz sedamdesetih godina u kojima se pojavljuju u nekoliko epizoda. Django je živio u Novom Pazaru, u blizini granice s Transijom (izmišljenom balkanskom zemljom), zajedno sa svojom suprugom Maryjom Maximoff. Nakon što su nesretnim slučajem izgubili svoje dvoje djece, Anu i Matea, od njih je zatraženo da usvoje dojenčad Pietra i Vandu Maximoff. Prihvatali su ih i odlučili ove blizance podići kao svoje u romskom naselju u neposrednoj blizini Novog Pazara. Koincidencija ili ne, na samo nekoliko kilometara od Novog Pazara zaista postoji stalno romsko naselje.

U “Marvelovoj” online enciklopediji stoji da su Wanda i Pietro zapravo djeca Magneta, najmoćnijeg mutanta u X-Men stripovima. Kao vješt drvodelja, Django je od izrade lutaka stvorio pravu umjetnost koju prodaje građanima. Predrasude transijanskih mještana prisiljavali su ih da se često sele iz svojih logora, a prodaja lutaka postajala je sve lošijom. Django je imao moć nad različitim magičnim energijama, što mu je dopuštalo da stvara iluzije, prenosi duše s jednog tijela na drugo, ali i da oživljava predmete. Izgleda da su njegove moći kanalisane kroz magični kamen Nivashi.

Django Maximoff prvi put pojavljuje se u Marvelovim stripovima 1977. godine, a posljednji put 1979. godine, kada umire pokušavajući spasiti život svojoj usvojenoj kćerki Wandi.

Wanda Maximoff, tj. Scarlet Witch, debitirala je zajedno sa svojim bratom Quicksilverom u epizodi stripa X-Men Bratstvo zlih Mutanta u martu 1964. godine. Ova usvojena djeca Djanga Maximoffa obdarena su super moćima. Quicksilver ima sposobnost razvijati nevjerovatnu brzinu, a Scarlett Witch mogućnost manipulacije moćnom magijom koju posjeduje. Ona je jedan od najmoćnijih ženskih “Marvelovih” likova.

U jednoj epizodi, tragajući za svojim korijenima, Scarlet Witch u stripu Marvel Comics Scarlet Witch Vol. 2. 011 i Scarlet Witch Vol. 2. 012, objavljenim 2016. i 2017. godine, putuje iz New Yorka u Novi Pazar tragajući za odgovorima o svojim roditeljima i porijeklu. U Novom Pazaru sreće popa Drobnjaka, od kojeg saznaje mnogo detalja o svojim usvojiteljima, ali i o pravim roditeljima.

U okolini Novog Pazara u “Marvelovim” stripovima nalazi se i The Witches’ Road (Put vještica). Ondje se okupljaju najopasniji i najmoćniji čarobnjaci, a njima suvereno vlada Scarlet Queen (grimizna kraljica).

U najnovijem nastavku Avengers: Age Of Ultron (Osvetnici: Doba Altrona) iz 2015. godine Scarlet Witch i Quicksilver imaju zapaženije prisustvo, a glume ih Elizabeth Olsen i Aaron Taylor-Johnson. Radnja filma smještena je u imaginarnoj zemlju Sokoviji, u kojoj super heroji Kapetan Amerika, Hulk, Tor i drugi brane Novi Grad, glavni grad te zemlje. Po podacima koji se mogu naći na zvaničnom “Marvelom” sajtu, Sokovija je fiktivna postkomunistička zemlja u Jugoistočnoj Evropi koja se nalazi u neposrednoj blizini već spomenute Transije.

Zanimljivo je da se i Sarajevo pojavljuje na mapi “Marvelovih” stripova. U čak nekoliko epizoda objavljenih devedesetih godina prošlog stoljeća ratno Sarajevo prikazano je u ovim popularnim stripovima kao mjesto djelovanja “Marvelovih” super heroja. Naprimjer, u epizodi Deadpool: The Circle Chase Vol. 1. 1. iz 1993. godine u ratom razorenom Sarajevu jedan od trenutno najpopularnijih “Marvelovih” super heroja Deadpool bori se protiv plaćenika koji ga pokušavaju eliminirati. Ratno Sarajevo nisu zaobišli ni poznati Punisher i još neki junaci iz “Marvelove” kreacije.

PROČITAJTE I...

Zasnovana na magmi nacionalnog bića, na buntovnoj i polivalentnoj leksičkoj podlozi, na vreloj maštovitosti i gotovo sentimentalnoj zagrcnutosti narodnog rapsoda, poezija Ćamila Sijarića traga za suštinskim mirom, u jednoj univerzalno oblikovanoj formi, osvjetljava čovjekovu sudbinu kroz najintimniju vizuru, svoj san o mogućem spokojstvu projektuje na historijsko platno vječito živih ožiljaka stradalništva i bola kao univerzalnih i odveć ponovljivih kategorija.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!