fbpx

Malo ko je očekivao da će rehabilitacija SDA Hrvatske biti ovako teška i mučna

: Unatoč svemu, moramo shvatiti da postoje neki viši ciljevi koji ne trpe osobne antagonizme i naša velika ega i taštine. Moramo shvatiti da politički identitet našega naroda u Hrvatskoj ovisi o nama, moramo shvatiti da ono što radimo ovog trenutka ima posljedicu za našu djecu i unučad. Iz tog razloga više nemamo pravo na pogreške, ne smijemo se baviti samim sobom i trošiti vrijeme na nepotrebne i mučne rasprave i svađe, kazao je Hodžić, novoizabrani predsjednik SDAH

 

Piše: Hamza RIDŽAL

 

Na 10. izbornoj skupštini Stranke demokratske akcije Hrvatske (SDAH), održanoj 30. septembra 2018. godine u zagrebačkom Novinarskom domu, izabran je novi predsjednik stranke Armin Hodžić, koji je od 2016. godine obavljao dužnost glavnog tajnika stranke. Svi prisutni članovi izborne skupštine SDA Hrvatske glasali su za izbor novog predsjednika Armina Hodžića, osim jednog suzdržanog glasa. U svom je govoru novi stranački predsjednik Hodžić, mladi politolog koji je već niz godina aktivan u stranačkim tijelima SDAH, kao i u ostalim organizacijama Bošnjaka u gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj, istaknuo kako je potrebno vratiti ugled ove stranke te na pravi način artikulirati glas Bošnjaka u Hrvatskoj.

Hodžić je poručio kako se ovom prilikom ne želi osvrtati na višemjesečne unutarstranačke sukobe koji su prethodili njegovom izboru te istaknuo kako je važno početi raditi sa sviješću da politički identitet Bošnjaka u Hrvatskoj ovisi o ovoj stranci. “Svjestan sam stanja u stranci, svjestan sam da danas nije lahko biti članom SDA Hrvatske, svjestan sam da je još teže biti funkcionerom stranke. Rezultati koje smo posljednjih godina postizali nisu bili na zadovoljavajućoj razini, blago rečeno. Zbog toga, svjesni težine i ugleda koje nosi ime Stranke demokratske akcije, moramo zajedničkim snagama uložiti maksimalne napore da povratimo ugled stranke, artikuliramo i zastupamo interese i stavove Bošnjaka u Hrvatskoj te svojim radom ponovno zadobijemo povjerenje našeg naroda.

Znam da od mene očekujete i da se osvrnem na sve ono što se događalo proteklih mjeseci. Nažalost, svaka velika promjena, koja mijenja sustav iz temelja, popraćena je teškim odlukama, mukotrpnim radom, velikim pritiskom te mnogobrojnim odricanjima. Vjerujem da je malo tko od nas očekivao da će težnja za modernizacijom i rehabilitacijom SDA Hrvatske biti ovako teška i mučna. Ali, unatoč svemu, moramo shvatiti da postoje neki viši ciljevi koji ne trpe osobne antagonizme i naša velika ega i taštine. Moramo shvatiti da politički identitet našeg naroda u Hrvatskoj ovisi o nama, moramo shvatiti da ono što radimo ovog trenutka ima posljedicu za našu djecu i unučad. Iz tog razloga, više nemamo pravo na pogreške, ne smijemo se baviti samim sobom i trošiti vrijeme na nepotrebne i mučne rasprave i svađe”, kazao je Hodžić.

HODŽIĆ DOBIO PODRŠKU SDA BiH

On je poželio uspjeh sestrinskoj SDA na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini. “Dopustite mi i da iskoristim ovu priliku te našim kolegama u BiH zaželim sreću na predstojećim izborima. SDA je od osnutka najjača bošnjačka stranka, te snaga koja je svoj legitimitet i utjecaj crpila iz naroda te ga projicirala ka ostvarenju slobodne, nezavisne, cjelovite, demokratske i, koliko to okolnosti dopuštaju, prosperitetne BiH. Nemam sumnje da će tako biti i nakon 7. oktobra. Posebno se želim obratiti našim kolegama u manjem bh. entitetu, želim da znaju kako u svojoj borbi nisu sami, te da imaju našu bezrezervnu podršku u svojoj borbi protiv neravnopravnosti i negiranja”, poručio je Hodžić.

Izbornoj skupštini SDA svojim prisustvom podršku su dali izaslanik predsjednika SDA BiH Senad Bratić i politički tajnik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Davorko Vidović. Bratić je prenio pozdrave predsjednika SDA BiH Bakira Izetbegovića te poželio stranci SDA Hrvatske da omogući Bošnjacima mjesto u političkim tijelima Hrvatske kakvo im pripada. “Stvorila se kritična masa koja želi da Bošnjaci budu integrirani, a ne asimilirani u Republiku Hrvatsku i da doprinesemo da Hrvatska bude ljepša i prosperitetnija. Nadam se da će u narednom mandatu Bošnjaci nastupiti jedinstveno, da smo svjesni šta znači ne imati svog saborskog zastupnika. Ne želim reći da zastupnici nacionalnih manjina ne rade kvalitetno, ali Bošnjake u Republici Hrvatskoj može predstavljati jedino onaj ko pripada bošnjačkoj zajednici u Hrvatskoj”, poručio je Senad Bratić kao izaslanik SDA BiH.

Davorko Vidović iz SDP-a Hrvatske u svom je govoru naglasio važnu ulogu Bošnjaka u Domovinskom ratu, posebno njihovu značajnu ulogu u gradu Sisku, gdje su i brojčano značajno zastupljeni. Upozorio je kako hiljadu kilometara granice između Hrvatske i BiH mora biti most između dviju zemalja te kako je neophodno ojačati saradnju i time omogućiti ekonomski i demokratski razvoj dviju država.

KRAJ AUTOKRATIJE MIRSADA SREBRENIKOVIĆA

U isto vrijeme dok se održavala skupština SDA Hrvatske, održana je i druga, nelegalna skupština u organizaciji bivšeg predsjednika SDAH Mirsada Srebrenikovića, koji je ranije smijenjen s funkcije na Glavnom odboru SDAH. Uprkos tome, Srebreniković je sebi dao za pravo da sazove skupštinu. Ipak, na nelegalnoj skupštini nije prisustvovalo ni 50 osoba, što je kvorum, od čega tek nekolicina legitimnih delegata iz ogranaka SDAH.

Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba, kazao je u razgovoru za Stav da se SDAH na čelu sa Srebrenikovićem nije bavila važnim pitanjima za Bošnjake u Republici Hrvatskoj, te su stoga promjene bile nužne. “Mi smo kao Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba tražili podršku od strane SDA da se uključe u proces uvođenja bosanskog jezika i kulture u osnovne i srednje škole, i tu smo od njih imali otpore, a ne pomoć, iako bi oni trebali predvoditi te procese”, kazao je Omerbašić.

Dok se održavala nelegitimna skupština na kojoj nije bilo dozvoljeno prisustvo medija, kako je poručeno našem novinaru, u Novinarskom domu osiguran je kvorum kroz prisustvo legitimnih delegata SDAH, ali i medija. Na nelegalnoj skupštini bila su dva kandidata za predsjednika, Mirsad Srebreniković i Nura Mudrov. Na nelegalnoj skupštini Srebreniković je osigurao da ponovo bude izabran za navodnog predsjednika stranke. Uprkos očitom sijanju smutnje od strane Srebrenikovića, novoizabrani predsjednik SDAH Armin Hodžić pozvao je na pomirenje:

“Dosta je bilo raskola i izbacivanja, dosta je bilo razdora i svađa, dosta je bilo gubljenja vremena, vrijeme je za rad i rezultate koji će nas vratiti na političku scenu, tamo gdje smo nekoć bili, te tamo gdje i pripadamo. Zbog svega što sam naveo, pozivam bivšeg predsjednika, gospodina Srebrenikovića, da već sutra popijemo kavu i porazgovaramo uz dobre namjere i konstruktivne kritike. Također, pozivam sve bošnjačke asocijacije i udruge da zajedničkim snagama radimo na vitalnim interesima Bošnjaka u RH i formiramo hijerarhiju i program s kojim ćemo raditi i kojeg ćemo zastupati. Bit ću konkretan, jer vremena je malo, proces asimilacije ubrzano teče i nemamo vremena za premišljanja, predlažem kongres bošnjačkog ujedinjenja u Hrvatskoj, koji će imati za cilj na jednom mjestu okupiti sve istaknute Bošnjake u Hrvatskoj, ali i šire, te donijeti konkretne smjernice naše političke budućnosti”, kazao je Hodžić.

Na skupštini SDA također je izraženo nezadovoljstvo postojećim zastupanjem Bošnjaka u Hrvatskom saboru, koje zastupa predstavnica albanske nacionalne manjine, koja je u Hrvatskoj daleko malobrojnija od bošnjačke. Uz izbor predsjednika SDA, izabrani su i ostali ključni stranački organi, Glavni i Nadzorni odbor te Sud časti. Međutim, s obzirom na održavanje dviju skupština ove stranke i s obzirom na to da Mirsad Srebreniković uporno odbija prihvatiti da nema legitimitet te podršku i delegata i stranačkih tijela SDAH, za očekivati je da će se pomlađivanje i revitalizacija SDAH nastaviti uz još mnoštvo muka.

Naime, Srebreniković je s manjom grupom svojih sljedbenika uzurpirao pečat i prostorije SDAH, velebnu kuću u centru Zagreba koju su Bošnjaci u Hrvatskoj osigurali tokom devedesetih godina 20. stoljeća i čije se prostorije uglavnom unosno iznajmljuju kao kancelarijski prostori. Prema upućenima u događanja među Bošnjacima u Hrvatskoj, ovo je jedan od glavnih razloga zašto Srebreniković ne želi priznati poraz i odstupiti s funkcije.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI