fbpx

Mahraganat, muzika koja brine egipatsku vlast

“Prije pjevanja oni moraju poštovati ​​zakon i otići u sindikat da im se kaže jesu li valjani. Onda nemaju problema”, kaže Saad al-Metwally, pravni savjetnik sindikata koji dodaje da tekstovi pjesama moraju poštivati “granice morala”.

 

Unatoč ogromnoj popularnosti u Egiptu, porijeklo mahraganata, popularnog žanra muzike za ples koji je iznimno popularan u zemlji i regiji, i dalje ostaje tajna. Njegov prvi poznati trag, međutim, nalaze 2007. godine u internet-kafeu u Madinatu al-Salamu, radničkom predgrađu Kaira, kamo su mladi iz tog komšiluka odlaziti ubijati vrijeme.

Tamo je DJ Figo, danas ikona, otkrio besplatni muzički softver s kojim je mogao početi eksperimentirati i stvarati nove vrlo osnovne ritmove pod utjecajem muzike shaabi, još jedan popularni žanr sa snažnim poticajem za ples i obilježen pritiskom i svakodnevnom borbom za preživljavanje mladeži s periferije Kaira.

Njegov prvi rezultat odmah je izazvao senzaciju. “Odjednom je DJ Figo otkrio da je pjesma putovala do svih internetskih kafića u okolini i da su je svi dječaci željeli imati”, prisjeća se Mahmoud Refat, osnivač male neovisne produkcijske firme “100 Copies”, koji je sarađivao s većinom poznatih pjevača mahraganata na svijetu.

Potaknut uspjehom DJ Figa, drugi umjetnik iz obližnjeg komšiluka, Amr Haha, tada je izradio složeniju pjesmu, sjeća se Refat. DJ Figo htio je otići korak dalje i shvatio je da bi mogao upotrijebiti slušalice s mikrofonom slabog kvaliteta za snimanje glasa u softver. Rezultat je bio Mahragan El Salam, prvi poznati mahraganat.

Žanr je rođen u istim radničkim kvartovima egipatske prijestolnice u kojima se u teškim sedamdesetim rađala muzika shaabi, obilježena agresivnom neoliberalnom politikom režima Anwara al-Sadata. No, njezini se pjevači namjerno ograđuju od ovog žanra kako bi tvrdili da pripadaju njihovoj generaciji, s drugačijim protokom, bržom muzikom, jednostavnim glasovima i određenim motivima.

Prekretnica se dogodila 2010. godine. Tada je žanr bio duboko ukorijenjen u svojim kvartovima, a zahvaljujući zalaganju producenata kao što je Refat, njihove su kompozicije počele postajati sve sofisticiranije, a pjevači su se počeli pojavljivati ​​na festivalima. Revolucija iz 2011. dodatno je pogodovala njenom nastanku.

“Ovo je bila budućnost i na njoj smo morali raditi kao na muzici kakva jeste, a ne samo kao za nešto društveno, rezervirano za proslave”, smatra Refat. Kako je mahraganat postao popularan, neizbježno je privukao pažnju sumnjičavih egipatskih vlasti, koje su svojim uobičajenim paternalističkim stavom pokrenule razne kampanje diskreditiranja i ušutkivanja žanra pod izlikom da je vulgarna i ocrnjujuća. Smatraju da nema nikakvog dodira s “egipatskim vrijednostima”. Na suprotnom spektru postoje i oni koji kritiziraju žanr zbog očitog nedostatka političke svijesti.

“Ne možete reći da su pjevači mahraganata apolitični jer im je život vrlo politički”, primjećuje Mariam Diefallah, feministička aktivistica i blogerica koja pomno prati scenu. “Živjeti u radničkim kvartovima, lutati uokolo pokušavajući naći posao, baviti se time što ne možete oženiti svoju djevojku, jer si to ne možete priuštiti, razgovarati o drogama i erektilnoj disfunkciji, sve je to definitivno politički”, dodaje ona.

Posljednja velika kampanja režima protiv mahraganata pokrenuta je u februaru, kada ga je vladajući Sindikat muzičara pokušao zabraniti u nekim ustanovama nakon što su dvojica popularnih pjevača tokom zabave u Kairu otpjevali tekstove pjesme Komšijina kći, a nekoliko mjeseci kasnije stavljena je na listu pjesama koje je zabranjeno puštati na radiju. Još jedan primjer progona i cenzure umjetnosti i umjetnika od strane režima Abdelfatá al-Sisija.

“Prije pjevanja oni moraju poštovati ​​zakon i otići u sindikat da im se kaže jesu li valjani. Onda nemaju problema”, kaže Saad al-Metwally, pravni savjetnik sindikata koji dodaje da tekstovi pjesama moraju poštivati “granice morala”.

U martu je popularni pjevač mahraganata Hamo Bika osvojio nagradu YouTubea dosegnuvši milion pretplatnika, a Bint al-Giran već je prikupio 410 miliona pregleda. “Ako poslušate muziku i tekstove, možete pronaći paralele s drugim žanrovima iz drugih dijelova svijeta, poput repa ili reggaetona, ali ovom muzikom, često povezanom s radničkim kvartovima, nije moguće upravljati”, kaže Refat nastavljajući: “Veoma poštujem elitističku kulturu, vrlo konceptualnu umjetnost, ali ako nemam utjecaja na svoju kulturu, onda radimo nešto pogrešno. Moramo imati utjecaj, posebno u Egiptu, gdje je život vrlo težak. Mahraganat možda nije lijep”, zaključuje Refat, “ali takav je kakav je. Ovo je jezik ulice i, ako mu okrenemo leđa, nećemo razumjeti budućnost i nećemo razumjeti gdje smo.”

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!