fbpx

Lokalni izbori 2020: Prevrtljivi drugovi, općinski kneževi i patuljci s divovskim apetitom

Predizborna kampanja koja bjesni svake druge godine te izuzetno nizak izborni prag koji je odgovoran i za političke ambicije neuobičajeno velikog broja pojedinaca rezultiraju permanentnom političkom nestabilnošću, beskrajnim stranačkim i personalnim političkim prestrojavanjima i uopće jednom nezdravom i krajnje zamornom politizacijom bošnjačkog društva

 

Piše: Mustafa DRNIŠLIĆ

FOTO: faktor.ba

Izbori, kako opći, tako i lokalni, koji se u Bosni i Hercegovini održavaju svake dvije godine, doveli su do toga da se prosječan stanovnik Bosne i Hercegovine, skromni i pošteni birač, često osjeća kao da je zarobljen u nekoj vrsti paklenog političkog ringišpila iz kojeg je nemoguće izaći. Primjetno je i nekoliko krajnje negativnih političkih trendova na bošnjačkoj političkoj sceni, a koji će nažalost obilježiti i ove lokalne izbore.

NEGATIVNI POLITIČKI TRENDOVI

Prvi je kandidatura ogromnog broja osoba koje u suštini nemaju šta da traže u politici, a što je posljedica već duboko ukorijenjene tradicije naše političke kulture koja bavljenje politikom, naročito onom na lokalnom nivou, razumije ne kao vokaciju već kao zapošljavanje na određeno vrijeme ili, narodski rečeno, uhljebljivanje. Pri tome nije problematična politička (ne)osposobljenost ili amaterizam takvih kandidata, kao što se može često pročitati u medijima, jer oni ionako ne bi trebali biti profesionalni političari već pripadnici lokalne zajednice koji se bave problemima sredine u kojoj žive, već najprije činjenica da većina njih nije tu da pomognu svojoj zajednici već samim sebi.

Drugi trend jeste sve izraženija politička fragmentacija, vidljiva naročito u onim općinama koje svojom budžetskom strukturom potiču samovlašće, koja, u kombinaciji s istim procesom na nivou kantona, sve više narušava stranačku “vertikalu vlasti”, a što opet usložnjava i usporava sve vrste projekata, investicija pa čak i svakodnevno funkcioniranje administracije jer različiti nivoi vlasti komuniciraju i djeluju antagonistički umjesto sinhronizirano.

Treći i ujedno i najštetniji trend jeste činjenica da “opozicija” kampanju za lokalne izbore vodi na način da zloupotrebljava teme i probleme koji pripadaju državnom ili entitetskom nivou vlasti, pomjerajući ih iz njihovog prirodnog političkog konteksta. Takvom predizbornom kampanjom se ne samo potpuno nebulozno pokušava dovesti na lokalni nivo vlasti osobe koje u suštini niti znaju niti mogu da rješavaju državne probleme, koji na kraju krajeva i nemaju nikakve veze s njima, već se istovremeno ti vrlo ozbiljni problemi minimiziraju i do kraja sitnopolitički trivijaliziraju.

Upravo se u takvom kontekstu i može razumjeti čudni predizborni kaleidoskop jer samo po sebi ponašanje nekih stranaka kao i načini na koji vode medijsku predizbornu kampanju drugačije jednostavno nemaju smisla. Pošto jednostavno nema dovoljno prostora da se obradi svaki od primjera, pokušajmo prikazati samo najizrazitije predstavnike ovih političkih trendova.

PREVRTLJIVI DRUGOVI

Kako tumačiti ponašanje SDP-a, koji je čudnu simbiozu s Našom strankom u Sarajevu, gdje Naša stranka parazitira na truplu ili, bolje rečeno, utvari nekadašnjeg SDP-a, sada prenio i na druge sredine i stranke? U partijskog centrali odlučili su se izgleda iskoristiti nekadašnji imidž SDP-a kao najveće ljevičarske stranke u Bosni i Hercegovini te ga upotrijebiti kao neku vrstu koalicionog komposta za rast i razvoj drugih stranaka. Šta je razlog za relativno mali broj vlastitih kandidata za pozicije općinskih načelnika i nepriličnu, gotovo nepristojnu želju da se podrže tuđi kandidati?

Da li je u pitanju neka “instrukcija odozgor” kojom se resursi uloženi i razvijani kroz SDP, nekad najveći “alternativni” politički projekt MZ u Bosni i Hercegovini, sada koriste za stvaranje novih i potentnijih projekata ili se tek radi o očekivanoj degeneraciji koja prati sasvim upadljivu depatriotizaciju SDP-a te se stoga zadovoljava vijećničkim mjestima ili obećanim sinekurama ukoliko pobijedi podržani kandidat? Čini se da je prije u pitanju ovo drugo jer SDP nije više korisni idiot samo ljevičarskim i “građanskim” strankama već i onim ultranacionalističkim poput Dodikovog SNSD-a, čijeg kandidata za načelnika Doboja SDP podržava u zamjenu za procent učešća u vlasti.

S druge strane, u Mostaru i Srebrenici SDP ne želi u probosanske koalicije, čime de facto radi u korist HDZ-ovih i SNSD-ovih kandidata, a što u kombinaciji s dobojskim slučajem pokazuje da je ono što je ostalo zajedničko nekadašnjem i današnjem SDP-u instinktivni odijum i neprijateljstvo isključivo spram “bošnjačkih nacionalista”, čemu je uostalom spomenuti proces depatriotizacije, tj. udaljavanja SDP-a od “ratnih narativa”, samo dodatno doprinio. Tako ispada da će na predstojećim lokalnim izborima SDP nastupiti manje kao stranka, a više servis za uhljebljivanje i promociju srpskih i hrvatskih nacional(ističkih) interesa.

OPĆINSKI KNEŽEVI

Fenomen pojave otpadnika iz velikih stranaka poput SDA, a koji se redovno dešava nekako u vrijeme izbora, nije stvar bilo kakvih ideoloških ili principijelnih razmimoilaženja neke desne ili lijeve struje, već prije svega nabujalih ličnih ambicija. Takve častohlepne ambicije nekontrolirano bujaju ne samo zato što je pitanje partijske discipline još uvijek neriješeno u sistemima parlamentarne demokratije, u kojima je pojedinačni kandidat, a ne stranka vlasnik mandata, već i zato što specifično uređenje Federacije BiH naprosto potiče takve procese političke atomizacije i odmetanja općinskih ili kantonalnih političara. U kontekstu lokalnih izbora ovo je naročito izraženo u onim općinama koje zbog nekog od faktora (broj stanovnika, značajni privredni ili prirodni resursi, veliki broj sjedišta kompanija itd.) imaju značajnu ulogu u okviru kantona.

Često u takvim općinama dolazi do formiranja privatnih političkih baza od strane izabranih načelnika ili kandidata za načelnike koji misle da imaju sve preduvjete, ali i političku težinu za nastupanje ili pregovaranje kao samostalni faktor, u okviru stranke ili van nje. Glasovi koje se dobilo kao kandidat ispred stranke počinju se tumačiti kao lični miraz kojim se maše ispred očiju potencijalnih prosaca i koji se nosi iz jednog političkog braka u drugi. Takav fenomen postaje naročito izražen ukoliko je kanton ona karika koja nedostaje stranačkoj vertikali vlasti jer potiče ambicije i želju da se za sebe ispregovara bolja i unosnija pozicija.

U Kantonu Sarajevo ovakvu poziciju već odavno zauzimaju Ibro Berilo, načelnik Trnova, i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Starog Grada, koji su bili tri puta načelnici općina ispred tri različite stranke i koji svu svoju političku relevantnost crpe upravo iz takvog političkog promiskuiteta. Nadati se da nisu tačni medijski napisi kako bi sličnim putem nakon izbora mogao krenuti i Semir Efendić, načelnik najmnogoljudnije sarajevske Općine Novi Grad.

PATULJCI S DIVOVSKIM APETITOM

Ponajbolji primjer zloupotrebe tema od nacionalnog značaja u svrhe lokalnih izbora te istovremenog pokušaja da se lokalni problemi izdignu na nacionalni nivo jeste bila i ostala stranka NiP Elmedina Dine Konakovića. Konaković, nakon što je usavršio vještinu nametanja lokalnih sarajevskih tema kao pitanja od nacionalnog i državnog značaja, u čemu su mu svakako asistirali tzv. sarajevski mediji, pred ove lokalne izbore počeo je da se intenzivno bavi nacionalnom politikom. Ovakva kampanja NiP-a, uz nastup na društvenim mrežama putem kojeg se redovno značajne teme relativiziraju i svlače u kontekst borbe za glasove na lokalu, kao rezultat ima promociju političke gluposti kao neke vrline gdje se glasačko tijelo uvjerava da nacionalna pitanja ne postoje te da je prioritet kadroviranje na nivou općina i kantona.

Pri tome se u maniru svakog neostvarenog bošnjačkog “alternativnog” lidera do sada Konaković pokušava predstaviti i postaviti kao neko ko će, za razliku od SDA, biti kooperativniji i nagodniji spram srpskih i hrvatskih interesa. To nije prošlo sasvim nezapaženo pa je Konaković, iako za sada još uvijek lahka kategorija u kontekstu nacionalne politike, već detektiran od strane srpsko-hrvatskih medija kao neko ko je spreman na kompromise oko onoga u čemu kompromisa ne smije biti. Istovremeno Konakovićev NiP izlazi sa svojim kandidatima u osjetljivim sredinama poput Velike Kladuše, Bosanskog Petrovca ili Jajca, u kojima je bošnjačko jedinstvo od vrhunskog značaja, čime dodatno potvrđuje svoju upotrebnu vrijednost za srpsku i hrvatsku politiku.

Nažalost, nabrojani trendovi, predizborna kampanja koja bjesni svake druge godine, te izuzetno nizak izborni prag koji je odgovoran i za političke ambicije neuobičajeno velikog broja pojedinaca rezultiraju permanentnom političkom nestabilnošću, beskrajnim stranačkim i personalnim političkim prestrojavanjima i uopće jednom nezdravom i krajnje zamornom politizacijom bošnjačkog društva. Takva vrsta politizacije naše društvo ne čini politički pismenijim ili zrelim jer je inflacija novih stranaka praćena i potpunim izostankom političkih platformi nastalih na osnovu bilo kakve ideologije ili ideje osim prizemnog cilja učestvovanja u bilo kakvom obliku izvršne ili zakonodavne vlasti po svaku cijenu.

To je najprimitivniji tip politike, ona vrsta koja razgrađuje jedno društvo i koja redovno za posljedicu ima da se od “drveta ne vidi šuma”, to jeste da se od žestine unutrašnjeg sukoba ne mogu na vrijeme prepoznati ozbiljna i opasna vanjska kretanja i opasnosti. Jedino što običan građanin može poduzeti protiv toga jeste biti svjestan okruženja u kojem živi te stoga odgovorno, pismeno i pametno glasati, pri tome imajući u vidu i interese naroda kojem pripada.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!