fbpx

Logoraši Stoca obilježili 27. godišnjicu stradanja u Koštanoj bolnici

Pored objekta nekadašnje Koštane bolnice danas je položeno cvijeće, proučena Fatiha i odana pošta civilima koji su mučki ubijani u vremenu od maja do oktobra 1993. godine

Udruženje logoraša općine Stolac i ove godine, uprkos pandemiji koronavirusa, obilježava 27. godišnjicu zločina nad logorašima ove općine, javlja Anadolu Agency (AA).

Pored objekta nekadašnje Koštane bolnice danas je položeno cvijeće, proučena Fatiha i odana pošta civilima koji su mučki ubijani u vremenu od maja do oktobra 1993. godine.

Jedan od najmlađih logoraša iz Koštane bolnice Amer Đulić danas je na čelu Udruženja logoraša Općine Stolac. U izjavi za medije prisjetio se dana provedenih u ovom objektu.

“Tu sam proveo svega tri dana, ali tri istinski najteža dana u životu. Tu sam pretučen i stalno mučen, a bio sam maloljetan. U jednoj prostoriji bilo nas je više koji smo bili maloljetni. Pred mojim očima ubijeni su moji rođaci Salem i Vejsil Đulić. Kasnije sam skoro 300 dana proveo u drugim logorima, ali nigdje nije bilo mučno kao ovdje. I danas imam traume. Nemam sna, a i kada imam, imam noćne more. Koštanu bolnicu, žrtve i sve što smo prošli ne smijemo i nikad nećemo zaboraviti”, rekao je Đulić.

Među žrtvama torture bio je i Senad Šetka.

“Bio sam jedno vrijeme i vojnik HVO-a. Kasnije sam bio borac Armije RBiH. Ovdje sam doveden, mučen i prebijan, dok mi je najbolji prijatelj kasnije ubijen u logoru. Ubijeni su i članovi moje porodice. Dolaske ovdje teško proživljavam, jer sam emotivan. Živ sam i svjedočit ću dok sam živ protiv mojih ‘lijepih’ komšija koji su tad pokazali ko su i šta su”, poručio je Šetka.

Nekad čuvena bolnica po liječenju koštanih oboljenja, u maju 1993. pretvorena je u sabirni logor i uskoro postala mučilište za građane Stoca i okolnih sela, bošnjačke nacionalnosti.

Tokom ljeta i jeseni 1993. godine logoraši su saslušavani, a potom mučeni i maltretirani, nakon čega su mnogi od zadobijenih povreda kasnije preminuli.

Haški tribunal je u novembru 2017. pravosnažno osudio hašku šestorku na čelu s Jadrankom Prlićem na ukupno 111 godina zatvora, između ostalog i za zločine počinjene u Koštanoj bolnici.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!