fbpx

Lider španskih muslimana preminuo od Covid-19

Prije nekoliko dana je primljen u madridsku bolnicu zajedno sa svojom suprugom, koja boluje od iste bolesti i u teškom je stanju. Bio je otac petero djece.

 

Riay Tatary Bakry, najvažnija figura među muslimanima Španije, preminuo je od posljedica zaraze Covid-19. Tatary je u Španiju stigao iz Sirije krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća, kad je imao jedva 20 godina, da studira medicinu, a završio je vodeći muslimane, tada uglavnom strance u španskom društvu.

Bio je osoba koja je otvorila dijalog sa drugim konfesijama i cijelim španskim društvom s ciljem da integrira muslimane i da “postanu Španci sa svim pravima i obavezama“.

Danas u Španiji živi više od dva miliona muslimana, pola od tog broja su rođeni Španci koji su na islam prešli iz drugih religija, uglavnim sa katoličanstva. Tatary, imam džamije u četvrti Tetuán u Madridu i osnivač i generalni sekretar Saveza islamskih zajednica u Španiji, umro je od korona virusa u dobi od 72 godine.

Prije nekoliko dana je primljen u madridsku bolnicu zajedno sa svojom suprugom, koja boluje od iste bolesti i u teškom je stanju. Bio je otac petero djece.

Rođen je u Damasku i nastanio se u Španiji kao student, bez ikakvog prozelitičkog duha, ali 1971. godine sudjeluje u stvaranju Muslimanske asocijacije u Španiji u kojoj je obnašao dužnost predsjednika. Ova organizacija izgradila je u Tetouanskoj četvrti džamiju Abu Bark.

Osamdesetih je bio i član Savjetodavnog povjerenstva za vjersku slobodu Ministarstva pravosuđa, gdje je 1987. uspio ishoditi otvaranje vrata pregovorima sa državom koji su rezultirali sporazimom islamske zajednice i španskih vlasti.

Telegrame sućuti porodici poslala je španska vlada, brojne državne organizacije, poslao je i madridski nadbiskup, kardinal Carlos Osoro Sierra, organizacije drugih konfesija kao i Savez jevrejskih zajednica Španije, institucija koja službeno predstavlja španske Jevreje.

“Bio je čovjek mira, dijaloga i branitelj religijskog faktora u društvu. Uvažavan, diskretan i suradnik, aktivno je sudjelovao u pregovorima prije donođenja Zakona o vjerskoj slobodi izglasanog 1980. godine. Vjerni nositelj mirovne poruke islama, Tatary je bio dio Savjetodavne komisije o vjerskoj slobodi, u kojoj je aktivno sudjelovao zajedno s našom institucijom”, kazali su iz te organizacije.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!