fbpx

Libijska vojska opkolila Haftarove snage u zračnoj bazi Al-Watiya

Zračna baza Al-Watiya je ključna baza u Libiji koju su Haftarovi militanti okupirali 2014. godine. Upravo tu bazu Haftar koristi kao sjedište iz kojeg rukovodi napadima na Tripoli i druge libijske regije

Libijska vojska u potpunosti je opkolila zračnu bazu Al-Watiya, jugozapadno od glavnog libijskog grada Tripolija, javlja Anadolu Agency (AA).

Mustafa el-Mejei, glasnogovornik Operacije “Vulkan bijesa”, koju vodi Vlada nacionalnog jedinstva, rekao je da je libijska vojska opkolila bazu sa četiri strane.

Akcija preuzimanja kontrole nad bazom, koju drže nelegitimne snage koje s istoka Libije predvodi Khalifa Haftar, pokrenuta je u jutarnjim satima.

Mejei je rekao da je postignut veliki napredak i da se operacija nastavlja kako je i planirano.

Kako je kazao, u operaciji su poginulo i nekoliko vojnika. Mejei je naveo da je baza i dalje van funkcije i da je ne koriste Haftarove snage.

Libijska vojska je i 25. marta izvela još jednu operaciju u cilju vraćanja kontrole nad bazom. Preuzeli su kontrolu nad njom, ali su se nakon toga morali povući.

Zračna baza Al-Watiya je ključna baza u Libiji koju su Haftarovi militanti okupirali 2014. godine. Upravo tu bazu Haftar koristi kao sjedište iz kojeg rukovodi napadima na Tripoli i druge libijske regije.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je s vlasti svrgnut i ubijen Muammar al-Gaddafi. Vlada nacionalnog jedinstva Libije sa sjedištem u Tripoliju uživa podršku Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice, dok Haftar iz Tobruka predvodi nelegitimne snage koje uglavnom podržavaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!