fbpx

Libijska vojska obavlja posljednje pripreme za oslobađanje Sirta

Kapetan libijske vojske Abdul Hamid Abu Zeyyan je kazao da je libijska vojska na nekim mjestima došla svega 50-ak kilometara od Sirta kojeg žele u potpunosti očistiti od Haftarovih pučista.

 

Vojska međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije sprema se za ključne akcije u okviru operacije “Put pobjede“, koju je nedavno počela s ciljem oslobađanja strateški važnog grada Sirta koji je pod okupacijom nelegitimnih militantnih snaga koje predvodi Khalifa Haftar, javlja Anadolu Agency (AA).

Libijska vojska proteklih dana ostvaruje velike uspjehe u borbi protiv Haftarovih militantnih snaga koje su u proteklim danima izgubile kontrolu u više gradova koje su držali pod okupacijom u Libiji, uključujući kompletnu provinciju Tripoli i Tarhunu, kao i zračnu bazu Al-Watiya.

Libijska vojska uspostavila je kontrolu i u vojnim kampovima El-Tekbali, Hamza i Yermuk, kao i nad 350 kilometara dugom koridoru koji je povezivao Haftarove militante na zapadu i jugu zemlje

Sljedeći cilj libijske vojske je oslobađanje Sirta, grada na obali Sredozemnog mora koji je smješten između Tripolija i Benghazija, a reporterska ekipa AA snimila je posljednje pripreme koje vojska obavlja u nedavno oslobođenim regijama Wishka i Abu Grein.

Libijska vojska je prošle sedmice oslobodila grad Wishka i došla na svega stotinjak kilometara od Sirta i njemu susjedne provincije Juftra u kojoj se nalazi i vojna zračna baza, a čije oslobađanje je također cilj pokrenute operacije.

Neidentificirani bombarderi u redovima Haftarovih pučista su zračnim napadima privremeno zaustavili napredovanje libijske vojske ka Sirtu, ali nakon posljednjih priprema vojska će krenuti i ključni napad za oslobađanje tog grada.

Sirte je rodni grad bivšeg libijskog lidera Muammara al-Gaddafija, a nakon “Arapskog proljeća“ jedno vrijeme je bio i pod okupacijom terorističke organizacije ISIS. Grad je od ISIS-a oslobođen 2016. godine, ali je krajem prošle godine pao u ruke Haftarovih militanata i to zahvaljujući lokalnim radikalnim militantima koji su stali na njegovu stranu.

Područje gradova Wishke i Abu Grein bila su poprište žestokih sukoba između libijske vojske i Haftarovih militanata, a na svakom mjestu su i danas vidljivi tragovi tih sukoba.

Priobalno područje od Sirta do Misrate uglavnom odlikuju mala seoska naselja koja su trenutno prazna jer su mještani pobjegli u sigurnije regije. To napušteno područje svojim izgledom i danas svjedoči žestokim sukobima.

General libijske vojske Huseyin al-Sheltati za AA je kazao da napredovanje prema Sirtu ide planiranim tokom i da su izvedeni brojni letovi izviđačkih aviona i dronova kako bi se vojnici spremili za moguće poteškoće na tom putu.

“Naš vrhovni komandant premijer Fayez al-Saraj je naredio da idemo ka Sirtu i Jufri. Operacija je započeta 6. juna i naše vojnike odlikuje velika volja i pripremljenost. Brzo napredovanje smo zaustavili nakon zračnih napada, ali nastavili smo pripreme“, kazao je general Sheltati.

On je kazao da libijska vojska dobija snažnu podršku sa više strana, a zahvalio je Turskoj koja je u Libiju poslala deminere koji u oslobođenim dijelovima Tripolija uklanjaju mine i omogućavaju povratak prognanih mještana.

Kapetan libijske vojske Abdul Hamid Abu Zeyyan je kazao da je libijska vojska na nekim mjestima došla svega 50-ak kilometara od Sirta kojeg žele u potpunosti očistiti od Haftarovih pučista.

Ističući da oslobađanje Sirta za njega lično predstavlja veliki motiv jer je u tom gradu prije četiri godine poginuo njegov brat u borbama protiv terorista ISIS-a Abu Zeyyan je kazao da su Haftarovi militanti oskrnavili Muzej šehida u centru Sirta.

“Haftar se koristi istim metodama kao i teroristi ISIS-a i u mjestima iz kojih se povlači sije minsko-eksplozivne naprave. Mi nemamo puno iskustva na tom polju, ali u oslobođenim dijelovima Tripolija su nam pomogli stručni timovi iz Turske“, kazao je Abu Zeyyan.

Sirte je stratešški važna regija i zbog činjenica da se u susjednoj Jufri nalazi zračna baza i što je na ulazu u područje koje ima najveće rezerve nafte i prirodnog gaza.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!