fbpx

Libija u haosu

UN su još 2015. godine pokušali za isti stol dovesti suprotstavljene strane, i to u marokanskom gradu Sjiratu, i započeti mirovne pregovore, ali Hafter i njegova samoproglašena vlada iz Tobruka odbijali su odobriti mirovni sporazum.

 

 

Prije dva mjeseca nekoliko se svjetskih poglavara u Berlinu obavezalo da zaustavi strano miješanje u Libiji, ali taj sporazum svakodnevno gubi na važnosti. Predzadnja obeshrabrujuća vijest došla je prije sedam dana, kada je ostavku dao specijalni izaslanik UN-a za Libiju, Libanac Ghassan Salamé. On je napisao na Twitteru: “Dvije godine sam pokušavao okupiti Libijce i sačuvati jedinstvo… Zbog svog zdravlja, ne mogu više nastaviti s ovom razinom stresa.”

Očigledan dokaz da se nasilje nastavlja jeste da je aerodrom Mitiga, jedini koji radi u glavnom gradu zemlje, napadnut prošle sedmice s nekoliko raketa koje su lansirale snage maršala Halife Haftera, a kojeg podržavaju, između ostalih, Egipat, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Rusija. Iako nije zabilježeno da je iko poginuo, letovi su preusmjereni u Misratu. U Tripoliju je sjedište vlade koju je priznala međunarodna zajednica. Vladu u Tripoliju podržava i Turska, i to je jedan od razloga Hafterovog napada.

Vijeće sigurnosti UN-a, koje je iznenađeno Salaméovom ostavkom, ne zna kako da nastavi u Libiji niti ima na umu ime nasljednika. Sukob u Libiji, čini se, niko više nema ni snage ili volje da riješi. Od prošlog aprila, kada je Hafter počeo opsadu Tripolija, više od 1.000 ljudi je poginulo, a stotine su ranjene.

Turska pomaže libijskim vlastima i zahvaljujući pomoći Turske Hafter nije uspio u nakani da zauzme glavni grad. Ipak, uprkos podršci Turske i međunarodne zajednice, Hafter i dalje nasrće na Tripoli. Koristi avione koje su mu donirale treće zemlje, u svojim redovima također ima ruske plaćenike, iako ruski predsjednik Vladimir Putin negira bilo kakvu umiješanost njegove Vlade.

UN su još 2015. godine pokušali za isti stol dovesti suprotstavljene strane, i to u marokanskom gradu Sjiratu, i započeti mirovne pregovore, ali Hafter i njegova samoproglašena vlada iz Tobruka odbijali su odobriti mirovni sporazum. Francuski predsjednik Emmanuel Macron također je promovirao još jedan sporazum 2017. godine, ali je i on bio neuspješan. I ponovno je pokušao 2018. godine sklopiti dogovor o održavanju izbora u Libiji.

U novembru 2018. godine pokušao je i italijanski premijer Giuseppe Conte. Konačno, i prošlog je januara Putin okupio dvije strane u Moskvi kako bi potpisali primirje, ali Hafter je napustio Moskvu a da ništa nije potpisao.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!