fbpx

Libija: Haftarove milicije koriste škole kao kasarne

Glasnogovornik libijske vojske za zajedničke operacije u Jufri i Sirteu general Abdulhadi Dirah potvrdio je kako su se Haftarove milicije s oružjem i vozilima smjestili u škole na području grada Huna.

Milicije odane Khalifi Haftaru, vođi nelegitimnih oružanih snaga na istoku Libije, škole koje su zauzele u Jufri, nadomak grada Huna, koriste kao kasarne, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik libijske vojske za zajedničke operacije u Jufri i Sirteu general Abdulhadi Dirah potvrdio je kako su se Haftarove milicije s oružjem i vozilima smjestili u škole na području grada Huna.

Dirah je također kazao kako milicije kao kasarnu koriste zgradu srednje škole “Abdullah Al-Huni” i nekoliko osnovnih škola.

Grad Hun nalazi se nekoliko kilometara od strateški značajne zračne baze u Jufri, koju kontrolišu plaćenici ruske kompanije Wagner, a koja pruža podršku Haftaru u Libiji.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!