fbpx

Leti, leti poletarac

Prije no što će postati kantonalni ministar, Garibija je bio “aktivista za socijalnu pravdu”, zatim “vodio i osnovao nekoliko nevladinih organizacija” i imao “iskustvo rada u naučno‑istraživačkom te u privatnom sektoru”

 

Malik Garibija, SDP-ov poletarac na dužnosti kantonalnog sarajevskog ministra, objavio je ovih dana na svojoj stranici na Facebooku odluku Vlade po kojoj se sve kantonalne institucije “obavezuju da u roku od 6 mjeseci prođu proces akreditiranja za dugoročno volontiranje i time otvore svoja vrata kako bi svi mladi u Kantonu Sarajevo mogli bez problema steći radno iskustvo”.

Fino. Kao što je još finije pojašnjenje razloga koji su doveli do ovakve odluke.

Pa tako Garibija kaže: “Na evidenciji Službe za zapošljavanje imamo oko 13.000 nezaposlenih osoba do 30 godina, a čak 6.460 njih nema nikakvo radno iskustvo. Ti ljudi nemaju šansu na tržištu rada, diskvalifikovani su u startu zbog neposjedovanja radnog iskustva. S druge strane, nažalost, radno iskustvo se do sada najčešće sticalo samo ako imate poznanstvo ili ako vam se omogući da postanete dio pripravničkih programa. Radno iskustvo ne smije biti privilegija, ono mora biti pravo zagarantovano svima i to je upravo ono što sada omogućavamo u Kantonu Sarajevo.”

Zaista je rijetkost i lijepo je vidjeti ministra koji govori istinu i samo istinu, jer zaista je tačno da se radno iskustvo do sada najčešće stjecalo samo ako imate poznanstvo ili ako vam se omogući da postanete dio pripravničkih programa. Lični primjer ministra Garibije najbolji je primjer istinitih tvdnji ministra Garibije.

Podsjetimo. Prije no što će postati kantonalni ministar, Garibija je bio “aktivista za socijalnu pravdu”, zatim “vodio i osnovao nekoliko nevladinih organizacija” i imao “iskustvo rada u naučno‑istraživačkom te u privatnom sektoru”.

Gdje tačno, ne zna se ni dan-danas iako je od imenovanja kantonalne vlade prošlo tačno godinu dana. Garibija se nije proslavio ni tokom nekoliko različitih izbornih ciklusa koje je redovito završavao sa smiješnim brojem glasova.

Ali je ipak dobio šansu na tržištu rada. Zli će jezici kazati kako je to “samo ako imate poznanstvo”, odnosno, jer mu je kum Irfan Čengić, u to doba generalni sekretar SDP-a BiH, danas poslanik u Parlamentu Federacije BiH. /N. H./

 

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!