fbpx

Kupovina bošnjačkih glasova u Sućeski: Koliko košta genocid u Srebrenici

Pa koliko košta genocid nad Bošnjacima, jer očito kod dijela Bošnjaka on ima cijenu? Je li 50 KM ili je milion KM, ili nikako ne može imati cijenu, što se zdravoj pameti nameće kao jedini mogući zaključak. Za svaku puštenu suzu fening, za svaku pronađenu kost fening, i eto vam pišljivih 50 KM da neki Bošnjak u Sućeskoj glasa za Dodika

Piše: Filip Mursel BEGOVIĆ

 

Sućeska se nalazi petnaest kilometara od Srebrenice i u njoj stopostotni sastav stanovništva čine Bošnjaci. Riječ je o prvom povratničkom mjestu na području srednjeg Podrinja. Mjesto gdje je tokom genocida u Srebrenici ubijeno gotovo hiljadu Bošnjaka. Danas broji nekih 600 stalnih i prijavljenih stanovnika.

Na biračkom mjestu Sućeska u nedjelju je na Općim izborima Milorad Dodik dobio 52 bošnjačka glasa kao kandidat za Predsjedništvo BiH.

Od 462 birača, na izbore je izašlo njih 271, a važećih listića bilo je 188. Budući da Bošnjaci u RS-u ne mogu glasati za bošnjačkog kandidata, očekivano je najviše glasova (125) odnio Mladen Ivanić, koji se percipira kao “manje zlo”. Budući da se Milorad Dodik nasuprot njega percipira kao “ultimativno zlo”, očito se neko potrudio da Dodik dobije glasove, na što je nedavno upozoravao reisul-ulema Husein ef. Kavazović. Nezvanično doznajemo da su se “sporni” bošnjački glasovi u mjestu koje je preživjelo genocid mogli kupiti za pišljivih 50 KM.

Još jedna zanimljivost jeste to da je Sućeska rodno mjesto Sadika Ahmetovića, bivšeg SDA-ovca, a na izborima 2018. godine kandidata Šepićevog Nezavisnog bloka. U njegovom rodnom mjestu Ahmetovića je Dodik prešišao ravno za 15 glasova. Pobjedu je ipak odnio Ramiz Salkić (SDA) sa 105 osvojenih glasova, a u stopu ga prati Ćamil Duraković (nezavisni kandidat) s osvojena 103 glasa.

No, to nije kraj. Kada se letimično pregledaju rezultati glasanja u Podrinju, može se zaključiti da je Dodik u svim bošnjačkim mjestima dobio glasove (negdje više, negdje manje) i taj se broj penje na nekoliko stotina na području Srebrenice. Djeca šehida koji leže u Potočarima glasaju za onog koji negira genocid.

Pa koliko košta genocid nad Bošnjacima, jer očito kod dijela Bošnjaka on ima cijenu? Je li 50 KM ili je milion KM, ili nikako ne može imati cijenu, što se zdravoj pameti nameće kao jedini mogući zaključak. Za svaku puštenu suzu fening, za svaku pronađenu kost fening, i eto vam pišljivih 50 KM. Ili je nešto drugo u pitanju, neki inat, neka trauma koja se pretvorila u štokholmski sindrom. Malo vjerovatno da je SNSD-ov izborni inžinjering u pitanju jer vjerovatno ni sam Dodik nije toliko bahat i lud da si u 100% bošnjačkom mjestu nabaci 52 glasa. Dakle, šta god bilo, van je razumnog.

Međutim, oni koji su utjecali na ovakve porazne podatke iz Sućeske su ili vuku porijeklo iz Sućeske. Da neformalno pitate bilo koga u tom mjestu, ljudi će vam rezolutno odgovoriti da nikad u životu ne bi glasali za negatora genocida. Međutim, činjenice govore drugačije.

Sve ovo samo pokazuje kakvo je stanje bošnjačke politike u Srebrenici. Rascjepi u SDA, formiranje Kukićeve stranke, formiranje Nezavisne liste, mreža loših odnosa često na ličnoj razini doveli su do dezorijentiranosti naroda. SDA je ostvarila dobar rezultat, što daje nadu za optimizam. Pogotovo kada se uzme u obzir činjenica da konkurenti nisu ni blizu dobrog i zadovoljavajućeg rezultata.

U izbornoj jedinici broj sedam (Srebrenica, Bratunac, Milići, Vlasenica, Zvornik) koalicija Zajedno za BiH osvojila je jedan direktni mandat u NSRS-u, prije svega zahvaljujući energičnom, u narodu prihvaćenom i poštovanom Edinu Ramiću. Međutim, dobar rezultat nije razlog za slavlje, bar ne dugoročno. Naprotiv, u ovakvoj situaciji, kažu upućeni, nemaju razloga za slavlje. U Srebrenici je na izbore izašlo 5.514 osoba, od tog broja, oko 2 hiljade su Bošnjaci.

Srebrenica ima izuzetan simbolički značaj za Bošnjake kao nulto mjesto stradanja bošnjačkog naroda. Međutim, Srebrenica neće imati svog predstavnika u Vijeću naroda RS-a, ni u Parlamentarnoj skupštini BiH, a u Narodnoj skupštini RS-a jedan bi mogao doći s kompenzacijske liste. Iz Srebrenice neće biti niko na nekoj od značajnih funkcija u RS-u.

Ono što vjerojatno slijedi, i o čemu se već šuška, jeste da će se dio onih koji su izašli iz SDA i koji trenutno obnašaju neke od funkcija, ili su bili kandidati za visoke pozicije kao što su Sadik Ahmetović i Ćamil Duraković, vjerovatno udružiti nakon što su izgubili na ovim izborima. Poznato je da interesne ljubavi u politici ne traju dugo, ali dokazano je da iza sebe ostavljaju mnoštvo nereda, loših glasina i nepovjerenja. Doznajemo da se u Srebrenici sve više govori o drugom političkom bloku koji će izaći na lokalne izbore u Srebrenici za dvije godine.

Ako se dogodi da imamo dvije bošnjačke liste na izborima, to će nesumnjivo biti pogubno za Bošnjake i male su šanse da u Skupštini imaju više od pet odbornika. Stoga, još jednom treba upozoriti da je potrebno hitno djelovati kada govorimo o pripremi za lokalne izbore 2020. godine.

Kandidat za načelnika koji ima izgleda za uspjeh može biti isključivo ličnost koja nije kompromitirana kod naroda. Kandidat koji živi u Srebrenici, koji bi trebao biti mlađi i prepoznat kao pozitivna pojava od tamošnjih Bošnjaka. Kandidat kojeg ne možete kupiti ni za 50 KM, ni za milion KM, kandidat koji nema cijene.

 

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!