fbpx

Kuhinjska daska kao umjetničko djelo

Waga Wood” daske za pripremanje i serviranje hrane, koje sa svojim timom izrađuje arhitektica i dizajnerica iz Konjica Jasmina Dizdarević, objedinjuju ono po čemu je naša domovina poznata – dobru mezu, tradicionalnu kuhinju i umjetnost drvorezbarstva

Piše: Enisa KEZO ALAGIĆ

Dok ne vidite “Waga Wood” daske za sjeckanje i pripremanje hrane, ne možete ni zamisliti da ovo kuhinjsko pomagalo može izgledati tako lijepo i privlačno. Osim toga, rađene su ručno, izrađene od prirodnog materijala, unikatne i još su 100% domaći proizvod.

Jasmina Dizdarević, mlada arhitektica i dizajnerica iz Konjica koja je osmislila brend “Waga Wood”, kaže da je ideja nastala kao spoj funkcionalnosti i dizajna. “Na našem tržištu ne postoje proizvodi ovog tipa – koji su od prirodnih materijala, ručne i domaće izrade i predstavljaju rezultat tradicionalnog drvorezbarstva”, ističe Dizdarević. Njen cilj jeste ponuditi proizvode široke primjene u svakodnevnom modernom životu kroz oživljavanje tradicije i tako oplemeniti naše domove, ali i ponuditi prirodan i kvalitetan proizvod.

Naizgled se čini da je taj proizvod nebitan za našu svakodnevicu. Međutim, Jasmina napominje da je drvena daska neizostavan dio svake kuhinje. Dekorativne daske savršene su za serviranje svih vrsta meze i plata, pa su postale “predmet želje” svim ljubiteljima hrane jer značajno doprinose kompletnom gastronomskom doživljaju. Osim dizajna, koji će uljepšati naš životni prostor, smatra ona, važno je istaknuti da drvo kao prirodni materijal nije štetno za hranu s kojom dolazi u dodir. “Bitno je napomenuti da se u izradi ‘Waga Wood’ dasaka koriste prirodni materijali i tradicionalne metode izrade, stoga su one food safe (netoksične) i, uz odgovarajuće održavanje, mogu veoma dugo služiti”, naglašava Jasmina.

Na tržištu je prisutan veliki broj dasaka od bambusa ili nekih drugih lameliranih vrsta drveta, kao i od plastike. “Porijeklo i hemijski sastav ovih proizvoda skoro je nepoznanica za kupca, tako da slobodno možemo reći da naši proizvodi lokalnog porijekla imaju prednost s aspekta sigurnosti i utjecaja na zdravlje”, pojašnjava Jasmina Dizdarević.

A sve je počelo prije nekoliko godina dok je Jasmina živjela u Istanbulu. Tada je često putovala u zemlje Bliskog istoka, u kojima se susrela s drugačijim odnosom prema hrani i kuhanju generalno. “Primijetila sam, naprimjer, u Jerusalemu da je hrana uvijek servirana u posudama ili na daskama od prirodnih materijala – gline ili drveta. To je izuzetno utjecalo na moj doživljaj te kuhinje i na oduševljenje tom kulturom. Po povratku u BiH shvatila sam da takve proizvode ne mogu lahko pronaći na našem tržištu. Mi smo poprilično zanemarili i izgubili svoju tradiciju u našim svakodnevnim navikama. Tako je sve i počelo. A kako ja dolazim iz Konjica, koji je poznat po drvorezbarstvu, a i djetinjstvo sam provela u jednoj od konjičkih radionica, sve je to došlo prirodno”, priča Jasmina.

Drvorezbarstvo, po kojem je njen Konjic poznat, prenijela je na daske izrađene od orahovine, hrasta, jasena, javora, trešnje, dodala tome svoj talent i dobila proizvod koji će, vjerujemo, imati dugu tradiciju. “Svi modeli mogu se izraditi od svake vrste drveta. Međutim, nekima bolje ‘stoji’ orah od trešnje. Tako smo s vremenom ‘usvojili’ ustaljene vrste drveta za određene modele na osnovu ukupnog dojma i izgleda u konačnici”, kaže Dizdarević.

“Waga Wood” daske imaju moderan izgled s detaljima rezbarstva i tradicije, a kada se bira konačan izgled daske, uvijek brinu i o funkcionalnosti. Inspiraciju za dizajn i dekoraciju Jasmina pronalazi u svakodnevnom životu, nastojeći da proizvod ima praktičnu vrijednost jer, kako kaže, nije joj cilj da ove daske budu samo ukras. “Želja nam je da ljudi koriste daske kako za pripremu, tako i za serviranje hrane. Moj savjet za sve koji posjeduju ‘Waga’ dasku jeste da odrede prednju stranu za serviranje, a posljednju za pripremu i rezanje hrane”, pojašnjava naša sugovornica.

Sve počinje od ideje koju nabacuje na papir, a nakon toga se izrađuje prvi uzorak, tj. prototip. Često naprave i po 5-6 komada da bi došli do konačnog izgleda. “Ponekad na krajnji dizajn utječe i vrsta drveta, ponekad nemogućnost uklapanja detalja, ponekad se ispostavi da ono što na crtežu lijepo izgleda u konačnici i ne izgleda tako dobro. Tu se spajaju praksa i ideja. Tada nastupaju vješte ruke majstora koji rade na spajanju ploča, rezanju modela u prihvaćeni oblik i na finoj površinskoj obradi. A nakon usvajanja geometrije, poznati konjički drvorezbari svojim alatima izrađuje završne dekoracije”, objašnjava Jasmina.

Daske se ne prave iz jednog komada drveta, nego iz spojenih letvi, tako da se poveća otpornost komada na izvijanje i pucanje. Slijepljene letve moraju prenoćiti kako bi se ostvarila zadovoljavajuća čvrstoća komada. Nakon šmirglanja površine, daska se premazuje hladno prešanim lanenim uljem i ostavlja deset sati radi upijanja. “Iz ovoga je jasno da nam je potrebno otprilike trideset sati da dobijemo gotovi proizvod”, kaže Jasmina.

Drvo je kao prirodan materijal vrlo osjetljivo, tako da zahtijeva i odgovarajuću njegu. “Ako vodite računa da nakon svakog pranja toplom vodom i spužvom obrišete dasku i ostavite je na otvorenom mjestu da se može prirodno osušiti, spriječit ćete njeno pucanje. Kod česte upotrebe i pranja može doći do zagrubljivanja površine, ali to ćete lahko riješiti najsitnijim pjeskarenim papirom i uljenjem daske jestivim lanenim uljem (ili proizvodima za njegu drveta na bazi voska ili maslinovim uljem iz svake kuhinje)”, pojašnjava Jasmina Dizadrević.

Plan joj je nastaviti unaprjeđivati proizvod. Želi da “Waga Wood” u budućnosti kupcima osigura potpuno sigurne i zdrave proizvode koji će pratiti njihova druženja uz neizostavnu mezu. Što se tiče asortimana, žele ići i korak dalje, pa tako sa svojim timom uskoro planira izrađivati tacne, zdjelice i tanjire.

Daske su trenutno dostupne u “Bazerdžanu” na Baščaršiji u Sarajevu. Prodaju ih i online preko stranica Instagram ili Facebook, a proizvode šalju na kućnu adresu kupcima. Cijene su u rasponu od 32 do 51 KM, zavisno od modela i vrste drveta.

Naša sugovornica poručuje da se kupovinom ovih proizvoda direktno doprinosi očuvanju tradicije bosanskohercegovačkog drvorezbarstva, ali i poboljšavanju kvalitete života korištenjem prirodnih materijala u kontaktu s hranom.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI