fbpx

Kraljica Noor, ICMP i Memorijalni centar pozvali na podršku traganju za nestalim

U proteklih 20 godina radeći s Međunarodnom komisijom za nestale osobe imala sam privilegiju da svjedočim, volim i divim se svojim sestrama iz Srebrenice, rekla je kraljica Noor.

Jordanska kraljica Noor, Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) i Memorijalni centar Srebrenica pozvali su na podršku traganju za nestalim osobama.

– U proteklih dvadeset godina, radeći s Međunarodnom komisijom za nestale osobe imala sam privilegiju da svjedočim, volim i divim se svojim sestrama iz Srebrenice. Vašoj hrabrosti, predanosti, suosjećanju i nepokolebljivosti pred ogromnim pritiscima. U našem radu s vama i drugima na pronalasku i identifikaciji žrtava iz Srebrenice, zajedno smo otvorili put da se počinitelji suoče sa pravdom. Rad naše komisije doprinio je dugoj i detaljnoj istrazi, koja je omogućila izvan svake sumnje utvrditi činjenice o genocidu – istaknula je u svojoj poruci jordanska kraljica Noor.

ICMP dosad je pomogao Bosni i Hercegovini pronaći 75 procenata od oko 30.000 nestalih, uključujući i skoro 7.000 od 8.000 žrtava genocida u Srebrenici.

CMP-ovi naučni podaci, uključujući i evidencije o analizi DNK, prihvaćeni su kao dokazni materijal u suđenjima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i sudovima u Bosni i Hercegovini.

– Od vas smo naučili mnogo, to nam omogućava da pomognemo drugima širom svijeta koji su žrtve prisilnih nestanaka. U Siriji, Iraku, Kolumbiji i drugdje porodice nestalih u vama pronalaze inspiraciju i hrabrost – napomenula je.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica ukazao je na važnost rada ICMP-a.

– Postoji jasna veza između onoga što radi ICMP i onoga što je presuđeno u Hagu te konačno naše mogućnosti i privilegije da svoje najmilije ukopamo pod nišanima, sa njihovim imenima i prezimena. Zbog toga, moramo zajedno podizati svijest o važnosti traganja za nestalima, ne samo ovdje kod nas već i na drugim mjestima gdje su se dogodili ratni zločini i masovna ubistva. Naše naučene lekcije moramo iskoristiti da pomognemo drugome, to je važna poruka koju Memorijalni centar želi poslati ovom prilikom – naglasio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić, saopćeno je iz Press tima – Memorijalni centar Srebrenica.

Memorijalni centar Srebrenica posvetio je današnji dan podizanju svijesti o važnosti traganja za osobama nestalim u genocidu u Srebrenici, ali i važnosti podrške Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i razvoju nauke u pravcu identifikacije i pronalaska nestalih osoba.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!