fbpx

Korona, skupa bolest

Corona virus nije izazov samo za zdravstvene organizacije nego i za globalnu ekonomiju. Do sada se pokazalo da corona virus na globalnu ekonomiju utiče na tri načina: prekidanjem kanala snabdijevanja, smanjenjem prodaje i izostankom radnika s posla.

 

Korona virus nije izazov samo za zdravstvene organizacije nego i za globalnu ekonomiju. Do sada se pokazalo da virus na globalnu ekonomiju utiče na tri načina: prekidanjem kanala snabdijevanja, smanjenjem prodaje i izostankom radnika s posla.

Zbog zatvaranja fabrika u u Kini, koja je žarište virusa, pati dobar dio svjetske ekonomije, prije svega proizvođači elektronike i automobila. Primjera radi, Apple je u prva dva mjeseca 2020. zabilježio pad prihoda jer fabrike u Kini ne rade zbog virusa. Proizvođači automobila u Evropi imaju probleme jer određene komponente ne mogu transportovati iz Kine u Evropu.

S druge strane, zbog ograničenja kretanja ljudi smanjena je prodaja u trgovinama, avio kompanije imaju sve manje putnika zbog zatvaranja granica, a smanjeni su i prihodi od turizma. Avio kompanije su od pojave virusa do 20. februara ove godine izgubile 29,3 milijarde dolara, a procejenjuje se da će do kraja godine, ovisno o širenju virusa, izgubiti između 63 i 113 milijardi dolara.

U italijanskoj pokrajini Friuli-Venezia Giulia hotelijeri su prijavili čak 90% otkaza. Kako bi spasili što mogu spasiti, ove sedmice pokrenuli su promotivnu kampanju kako bi privukli turiste na tamošnje skijaške staze.

– Možete skijati besplatno do kraja sezone, saopćila je Agencija za promociju turizma FJK, navodeći da turisti koji rezerviraju hotelski smještaj na tamošnjim skijalištima dobivaju besplatne ski karte.

Jeedan od problema s kojim se suočava ekonomija sa pojavom korona virusa jeste i izostanak radnika s posla. U nekim djelatnostima rad od kuće je moguć, ali u nekima ipak nije.

S obziroma na to da se i Bosna i Hercegovina upisala na listu zemalja u kojima je potvrđen corona virus, ekonomski poremećaji koje bi moglo izazvati širenje virusa nisu beznačajni. Istina, ekonomske poremećaje u BiH može izazvati širenje virusa u drugim zemljama s kojima naša zemlja veliku trgovinsku razmjenu.

Posebno se to odnosi na metalski sektor koji proizvodi dijelove za automobilsku industriju, gdje može doći do otkazivanja narudžbi. Također, problemi su mogući i u turizmu.

Pošto je Italija evropsko žarište korona virusa za očekivati je da će se problemi zdravstvene prirode odraziti na bh. izvoz u ovu zemlju, koja je jedan od najvećih trgovinskih partnera BiH. Primjera radi, prošle godine je BiH u Italiju izvezla robe u vrijednosti 1,3 milijarde, a uvezla 1,6 milijardi maraka.

PROČITAJTE I...

Uspjeh vojne industrije u narednim godinama garantira i razvoj novih proizvoda, među kojima su samohodna haubica, koja je već u fazi testiranja i čiji bi prototip trebao biti završen do kraja ove godine, te razvoj prve bosanskohercegovačke puške koji bi također trebao biti završen u ovoj godini

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!