fbpx

Kontinuirani uspjeh: Kompanija Cengiz pobijedila na tenderu za izgradnju tunela između Slovenije i Austrije

Istaknuta turska građevinska firma Cengiz pobijedila je na tenderu izgradnju tunela autoputa, vrijednog 98 miliona eura, koji u Alpama povezuje Sloveniju i Austriju, saopšteno je u utorak iz kompanije, prenosi Anadolu Agency (AA)

Cengiz Insaat će izgraditi drugu liniju tunela Karavanke u Sloveniji, čija je dužina 3,5 kilometara kroz planinu. Dodatna cijev se gradi da bi se olakšali eventualni zastoji u saobraćaju na autoputu koji koristi osam zemalja.

Utku Gok, koordinator za međunarodne projekte kompanije, rekao je da je Cengiz uspio da pobijedi na tenderu bez lokalnog partnera zahvaljujući vrhunski obrađenim i predočenim tehničkim informacijama.

“Stranim kompanijama je vrlo teško da pobjede na tenderima u Sloveniji, tako da su ostale kompanije koristile lokalne partnere“, rekao je Gok.

Konstatujući da je kompanija koja je pobijedila na tenderu za izgradnju u Austriji već započela s radom, Gok je rekao:

“Kada krenemo, biće razlika od 20 mjeseci. Moramo završiti projekt za pet godina, ali isporučićemo ga i ranije.“

Pojasnio je da će projekat biti proveden sa timom od 250 ljudi, uključujući 150 turskih radnika. Gok je naglasio da 1.200 vozila prolazi kroz sadašnju jednu cijev tunela svakog sata, što dovodi do čestih saobraćajnih gužvi.

“Izgradićemo novu cijev pored sadašnje, napraviti četiri trake, a ograničenje brzine će biti 100 kilometara na sat“, zaključio je Gok.

(AA / Stav)

PROČITAJTE I...

Uspjeh vojne industrije u narednim godinama garantira i razvoj novih proizvoda, među kojima su samohodna haubica, koja je već u fazi testiranja i čiji bi prototip trebao biti završen do kraja ove godine, te razvoj prve bosanskohercegovačke puške koji bi također trebao biti završen u ovoj godini

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!