fbpx

Konceptualni SDP

Za Nikšića, u tom smislu, nema loše reklame; što ga više ima u medijima, to bolje za njega. Cirkuzajući o progresivnom krilu partije, iznoseći u javnost prljavi partijski veš, prikazujući se poštenim i principijelnim naspram partijskih makijavelista, pozicija partijskog enfant terriblea postala je za Nikšića uloga života.

Piše: Mustafa DRNIŠLIĆ

 

Izgleda da SDP ne prestaju potresati unutrašnji sukobi. Pored evidentnog, već višegodišnjeg sukoba stare garde i vlasti gladnih mladih pionira, listom članova FOM-a, koji su bili presudni da Nermin Nikšić preuzme kormilo u SDP-u, na sceni je i jedan, ponešto smiješan sukob.

Damir Nikšić, novi član SDP-a, mada tvrdi da je član Partije takorekuć od 1986. godine, odlučio je od unutrašnje partijske kadrovske politike praviti javni performans.

Nezadovoljan što nije konsultiran u vezi sa SDP-ovim kadrovskim rješenjima za vlast u Kantonu Sarajevu i uvjeren da ima dovoljno političke težine da nominira i postavlja barem neke od SDP-ovih ministara, ovaj konceptualni umjetnik na privremenom radu u politici odlučio je čitav sukob praktično uživo prenositi.

Naravno, kao i uvijek kada je riječ o Damiru Nikšiću, iza na prvi pogled simpatične (političke) naivnosti krije se dobro proračunata kampanja promocije vlastitog lika i djela. Ulaskom u Skupštinu Kantona Sarajevo i sjedanjem za budžetske jasle Nikšić je svoj osnovni cilj osiguravanja lagodne lične egzistencije ostvario – sve poslije toga samo mu dodatno ide u korist.

Za Nikšića, u tom smislu, nema loše reklame; što ga više ima u medijima, to bolje za njega. Cirkuzajući o progresivnom krilu partije, iznoseći u javnost prljavi partijski veš, prikazujući se poštenim i principijelnim naspram partijskih makijavelista, pozicija partijskog enfant terriblea postala je za Nikšića uloga života.

Popustilo mu se ili ne popustilo, napredovao on u partiji ili bio iz nje naglavačke izbačen, šta god se desilo sa SDP-om i ma kakva bila pozicija ove stranke u Kantonu Sarajevo nakon njegovog mandata, Nikšić može računati da će sljedeće četiri godine biti odlično plaćen za performans koji će mu donijeti samo još više lične popularnosti.

A što se tiče SDP-a, to je za nepredvidivog Nikšića tek samo jedna od stepenica, korak više…

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!