fbpx

Konakovićeva ergela trojanskih konja

Najčešće je tako, Bošnjaci lahkovjerno nasjednu na prevaru. Kako nam se množe trojanski konji, već na ovim izborima imamo solidnu ergelu bošnjačkih trojanskih konja.

 

Piše: Jakub SALKIĆ

Bosna i Hercegovina nije samo od Kozije ćuprije do Ilidže, Bosna i Hercegovina je mnogo šira, samo to pojedini sarajevski političari nisu u stanju da shvate. Bošnjacima, probosanskim snagama, istinskim patriotama općine poput Velike Kladuše, Novog Travnika, Vareša, Srebrenice, Stoca znače mnogo više nego Ilidža, Novi Grad Sarajevo, Novo Sarajevo… Razlog je jednostavan, iako su Bošnjaci, probosanske snage u tim općinama najčešće većina, ne mogu izabrati svoga načelnika.

U Varešu, recimo, danas živi više od 5.000 Bošnjaka i oko 3.000 Hrvata, ali načelnik u ovoj općini je HDZ-ov Zdravko Marošević. Bošnjaci su se nadali da će na ovim izborima dobiti konačno poziciju načelnika. Enida Imamagić (SDA) bila je vrlo blizu, falilo joj je manje od 100 glasova i Marošević je opet pobijedio. Pitate se kako je to moguće? Jednostavno, Hrvati su ujedinjeni i imaju samo jednog kandidata za načelnika, dok Bošnjaci imaju dva. Iako nije imao nikakve šanse da osvoji poziciju načelnika, stranka Fahrudina Radončića kandidirala je Fahrudina Brkića, koji je odradio lavovski posao za Zdravka Maroševića. Uzeo je dio bošnjačkih glasova, taman koliko je bilo potrebno Enidi da pobijedi.

Slična stvar desila se i u Novom Travniku. Za razbijanje bošnjačkog jedinstva ovoga puta je zadužena stranka Elmedina Konakovića Narod i pravda. Umjesto da podrže nezavisnog kandidata, kao i većina drugih probosanskih stranaka, oni su istakli svoga kandidata. Dva bošnjačka kandidata osvojila su zajedno 5.000 glasova, a kandidat HDZ-a Stjepan Dujo sam 3.000 i, naravno, odnio glatku pobjedu.

Možda i najbolniji poraz je onaj u Velikoj Kladuši gdje će, po svemu sudeći, ratni zločinac Fikret Abdić ponovo zasjesti u načelničku fotelju. Gotovo sve bošnjačke, probosanske stranke u Velikoj Kladuši podržale su nezavisnog kandidata Jasmina Hušića, osim Naroda i pravde, koja je podržala Adema Pajazetovića i stranke Senada Šepića, Nezavisnog bloka, koji je podržao Ramu Hušidića. Rezultat je da Fikret Abdić ima oko 300 glasova prednosti. I Abdić i Hušić su osvojili preko 6.000 glasova, a ostala trojica kandidata zajedno oko 2.000 glasova. No, kako kaže nezavisni kandidat Jasmin Hušić, još postoji teoretska šansa da se stanje promijeni. Naime, na jednog glasačkom mjestu njegovih 150 glasova je upisano drugom kandidatu, kada se to ispravi, razlika će biti u 150 glasova, i postoji teoretska šansa da glasovi iz odsustva, dijaspore i mobilnih timova naprave promjenu u njegovu korist.

Čim se Elmedin Konaković tokom kampanje pojavio u Velikoj Kladuši, odmah je izazvao probleme, koristeći se lažima i obmanama pokušao je ocrniti Hušića, kandidata probosanskih stranaka. Konaković je podržao nezavisnog kandidata Adema Pajazetovića, iako se otpočetka znalo da ni Pajazetović kao ni druga dvojica nezavisnih kandidata nemaju nikakve šanse.

“Dino Konaković je kao vanzemaljac, zaista nema pojma o politici ovdje u Velikoj Kladuši i on bukvalno prenese ono što mu Adem Pajazetović kaže, on preuzme Ademovu izjavu i kaže kao svoju pričajući nebuloze i laži. I na kraju ponovo dobijemo četiri godine zastoja u Velikoj Kladuši”, kaže Jasmin Hušić.

Nezavisni kandidati, kako kaže Hušić, Edin Behrić i Ramo Hušidić, angažirani su od Abdićeve Laburističke stranke da naprave ovakav rezultat.

“Ovdje se zna ko je za Fikreta, ko nije. Oni koji nisu za Fikreta brojniji su, Laburistička stranka je toga svjesna i zbog toga su angažirali Edina Behrića i Ramu Hušidića da se kandidiraju kako bi ovamo umanjili broj glasova za probosanske snage i kako bi Fikret Abdić pobijedio. Ramo i Edin pojedinačno imaju po 500-600 glasova i samo jedan od njih da nije bio na listi, Fikret ne bi pobijedio. Ja sam poslao Senadu Šepiću privatno poruku da mu zahvalim što je ponovo bacio Veliku Kladušu pod noge Fikretu Abdiću jer njegov Nezavisni blok podržao Ramu. Imam izjavu člana NB-a koji je javno na debati na radiju kazao da podržavaju Ramu Hušidića. Ja sam ranije govorio Šepiću da to ne radi, da je to prevara, da Ramo nema nikakve šanse, međutim, on to nije htio slušati”, objašnjava Jasmin Hušić.

Laburisti su, dodaje, angažirali kandidata koliko im je trebalo za pobjedu. U Velikoj Kladuši većina građana nije za Fikreta, ali oni to uvijek uspiju razbiti nekim ubačenim lokalnim tipovima koji misle da nešto znaju o politici, demokratiji, kaže Hušić.

Najčešće je tako, Bošnjaci lahkovjerno nasjednu na prevaru. Kako nam se množe trojanski konji, već na ovim izborima imamo solidnu ergelu bošnjačkih trojanskih konja.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • Saraj 23.11.2020.

    Molim da nastavite sa ovim. U drugom članku je Stolac, tu su SDP i SBB pomogli HDZ-u, ima i Brčko. Ovdje fali Višegrad, opet NiP, grozno.
    Svi ovi samomrzeći Bošnjaci su poludjeli, jer u Sarajevu idu isključivo na matematiku pa može i parada i nebošnjak i sve, a u tim mjestima samo neka je protiv SDA, pa makar pobijedili ratni zločinci.
    To prevazilazi mržnju prema SDA i postaje brisanje političkih Bošnjaka. Nisu oni puno čitali o Španiji i malim emiratima..

    Odgovori

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!