fbpx

“Konaković je opsjenar – puno melje, malo žita daje”

SDA je državotvorna stranka. Bila u vlasti ili u opoziciji, SDA se ponaša jednako odgovorno, stavljajući uvijek državne ispred partijskih interesa. SDA nikada nije bježala od odgovornosti, nije se skrivala iza drugih, nije se rukovodila sebičnim, stranačkim interesima. I zato SDA uvijek pobjeđuje, ljudi naprosto prepoznaju našu snagu, odvažnost i odgovornost”

U protekle četiri godine Aljoša Čampara obavljao je dužnost federalnog ministra unutrašnjih poslova. U naredne četiri godine bit će zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo. Čampara je skupštinski mandat zaslužio nakon osvojenih 11.000 glasova. “Iako sam bio na poziciji broj četiri, mislim da sam od svih kandidata u Kantonu Sarajevo dobio najviše glasova, izuzimajući nosioce listi, i jedini sam na svojoj listi prešao cenzus od 20 posto. Prije svega zahvalan sam građanima na podršci, a u isto vrijeme osjećam obavezu da moram raditi bolje i više da ne bih iznevjerio njihovo povjerenje”, kaže Čampara na početku razgovora za Stav u kojem je otvoreno komentirao rezultate oktobarskih izbora, najave opozicije o koaliranju te predviđanja o tome ko će, kako i kada formirati vlast na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou.

STAV: Na oktobarskim Općim izborima osvojili ste mandat poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo. U isto vrijeme obavljate i dužnost ministra unutarnjih poslova FBiH. Kakav je Vaš status sada? Koju ćete dužnost obavljati i da li ste od CIK-a dobili tumačenje u vezi s Vašim sadašnjim dužnostima?

ČAMPARA: To pitanje je već riješeno izmjenom i dopunom Izbornog zakona BiH, mislim da je to član 1.8.(4), koji kaže da se mandati mogu dodijeliti, a ostaje se i na poziciji u izvršnoj vlasti do uspostave novog saziva Vlade FBiH.

STAV: Član ste Predsjedništva SDA. S kime stranka pregovara u vezi s uspostavljanjem koalicije koja će činiti buduću vlast?

ČAMPARA: Stranka će razgovarati prvenstveno s probosanskim snagama koje su osvojile značajniji broj glasova, prije svega tu mislim na SDP i DF. Prvi razgovori obavljeni su sa SDP-om, razgovarat će se i s drugima.

STAV: Nakon razgovora s Bakirom Izetbegovićem, Nermin Nikšić kazao je kako je ponuda SDA “korektna”. Šta je to SDA ponudila SDP-u?

ČAMPARA: Nisam bio sudionik razgovora, ali znam da je SDA ponudila formiranje jakog probosanskog bloka, koji bi činile tri partije – SDA, SDP i DF. Riječ je o probosanskim partijama, koje su dobile najveći broj glasova i koje, prema našem mišljenju, imaju profilirane programe i najsnažniju kadrovsku osnovu te mogu formirati respektabilnu vlast na svim razinama.

STAV: Opozicija je prilično bučna u medijima kada su u pitanju dogovori o koaliranju takozvanih lijevih stranaka. Iz SDA, pak, ne dolazi previše vijesti. Zašto je to tako, je li istina da baš niko više ne želi sa SDA?

ČAMPARA: Spin da niko ne želi sa SDA lansirali su izborni gubitnici. Takav spin pojavio se i nakon proteklih izbora prije četiri godine, pa su se na kraju utrkivali ko će sa SDA formirati vlast. Izborni gubitnici se tješe – eto, mi smo izgubili izbore ali ćemo ipak formirati vlast jer niko neće s pobjednikom. To su govorili nakon izbora 2014. godine, a to će govoriti uvijek kako bi našli opravdanje za pokušaj prekrajanja izborne volje građana. Jasno je da nas ne mogu pobijediti na demokratskim izborima i onda im je ostala samo varljiva nada da neprincipijelnim koalicijama pokušaju oteti izbornu pobjedu. Ali, mislim da neće uspjeti.

STAV: Najavljene su koalicije u nekoliko kantona. Republika Srpska dobila je mandatara vlade i novi saziv Skupštine. S druge strane, čini se kako formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine i Federacije još nije istaknuto kao prioritet. Je li to, po Vašem mišljenju, normalna situacija?

ČAMPARA: Ne smijemo zanemariti administrativna uređenja Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine. RS ima centralizovano uređenje, bez kantona i Doma naroda, u FBiH je to dosta komplikovaniji ustroj s deset kantona, plus Dom naroda FBiH, u kojem se delegati biraju iz kantona, a iz toga doma bira se državni Dom naroda. Da ne spominjem izbor predsjednika Federacije BiH i potpredsjednike, koje predlažu klubovi naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH. U svakom slučaju, mislim da bi se u najmanju ruku u isto vrijeme trebala birati vlast na nivou FBiH i Bosne i Hercegovine.

STAV: Može li se napraviti funkcionalna vlast bez stranke koja je većinski pobjednik među jednim narodom?

ČAMPARA: Sve se može napraviti. Može se napraviti i drvena peć, ali će izdržati samo jednu vatru. Može se napraviti vlast bez SDA, ali takva vlast ne bi bila legitimna, ne bi bila funkcionalna i ne bi bila stabilna. Ne bi bila legitimna, jer bi se pogazila većinska volja bošnjačkog naroda, koji je na oktobarskim izborima najviše glasova dao SDA. Vlast bez SDA ne bi bila funkcionalna, jer višečlane koalicije po definiciji nisu funkcionalne. Kod nas se teško dogovore tri političara, a zamislite kako bi izgledalo da se dogovara njih trinaest! To bi bila najmasovnija koalicija ikad formirana nakon rata. Vlast bez SDA ne bi bila ni stabilna, jer bi bila ranjiva i neotporna na moguće ucjene malih partnera. To bi bila stalno otvorena pijaca. Umjesto toga, SDA poziva na formiranje kompaktne, čvrste i jake koalicije koju niko ne bi mogao ucjenjivati.

STAV: Je li ostvariv scenarij da se u kantonima uspostavi vlast, da Republika Srpska ima funkcionalnu vlast, a da u isto vrijeme Bosna i Hercegovina i Federacija ne dobiju vlast?

ČAMPARA: Ipak mislim da to naši politički lideri probosanskih stranaka neće dozvoliti. SDA na ovaj mogući scenarij već mjesec upozorava i šalje stalno upozorenja i poruke ove vrste. Mislim da će, ko god da se ogluši na ovo i to ne vidi kao problem, biti kažnjen od građana.

STAV: Pitam je li takav scenarij moguć zbog izjave lidera HDZ-a Dragana Čovića, koji je uspostavu vlasti u Federaciji komentirao s “Neka nam je Bog na pomoći”.

ČAMPARA: Ne znam koje su njegove namjere. Moj osobni stav je da se mora u isto vrijeme uspostaviti vlast na nivou FBiH i Bosne i Hercegovine, kao što smo uradili i 2014. godine. Ako neko želi izlaziti Dodiku ususret, pa da sutra Dodik govori i upire prstom kako je u RS-u sve funkcionalno a da je problem do Bošnjaka i FBiH, a neko drugi ti stvori taj problem… Mislim da mi ne bismo baš trebali biti toliko naivni, a i nećemo.

STAV: Na političkoj sceni kod Hrvata i Srba imamo nacionalno jedinstvo. U Federaciji na jednoj strani imamo šarenilo ideološki različitih partija, koje čine takozvani građanski blok. Na drugoj strani je SDA. Je li i Bošnjacima potrebno nacionalno jedinstvo i kako ga postići?

ČAMPARA: Mislim da nam svima treba prije svega bosanskohercegovačko jedinstvo, u okviru njega dobit ćemo i bošnjačko. Osnova bošnjačkog jedinstva treba biti moderna, građanska, prosperitetna Bosna i Hercegovina, članica EU i NATO saveza. Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, ne vidim ja ideološke razlike između SDA i tzv. građanske opcije. Mislim da nam je svima isti cilj. Bosna i Hercegovina.

STAV: Kada je riječ o sigurnosnoj situaciji u FBiH, percepcija je jedno a činjenice su drugo. Šta kažu činjenice?

ČAMPARA: One su mnogo bolje. Evidentan je trend smanjenja krivičnih djela po svim parametrima iz godine u godinu. Dobro bi bilo da se to nastavi. Ali, naravno, kada se desi mučko ubistvo dva policajca, onda sve pozitivne činjenice padaju u drugi plan i svakako da je percepcija takva da se s pravom može reći da je narušena sigurnosna situacija.

STAV: Zašto još nisu uhapšeni ubice ili ubica sarajevskih policajaca? Jesu li istražni organi zaista “prevrnuli svaki kamen”?

ČAMPARA: Ne mogu komentarisati istragu koju vodi Kantonalno tužilaštvo i MUP KS-a, ali mogu samo reći da ubice moraju biti pronađene i da se sve mora naopako izvrnuti dok ubice ne budu privedene sudu pravde i adekvatno sankcionisane.

STAV: Kakvu policiju ostavljate na kraju svog mandata? Opremljenu, obučenu, uređenu?

ČAMPARA: Sigurno mnogo bolju nego što je bila. Podmlađenu, školovaniju, obučeniju, opremljeniju, efikasniju. To je proces koji stalno mora trajati, u kontinuitetu. Nadam se da će i moj nasljednik na kraju svog mandata ovo isto moći reći.

STAV: Zašto su u posljednje vrijeme intenzivirani napadi na Dragana Lukača? Kome on smeta i je li direktor FUP-a zaista trebao biti u penziji, kako tvrde neki mediji?

ČAMPARA: To trebate pitati one koji ga napadaju. Evidentno je da im smeta zato što ih se ne boji, što je profesionalac i obrazovan policajac, s patriotskim pogledima na Bosnu i Hercegovinu. Smeta onima koji su u kriminalu ili imaju direktnu ili indirektnu vezu s kriminalnim aktivnostima. Pravosnažna sudska odluka jedina je mjerodavna u vezi s penzijom Dragana Lukača, a ta sudska odluka kaže da Lukač treba u penziju u aprilu 2019. godine. A to što neki lažljivi mediji stalno pišu, pa ko to više uopće čita i uzima zaozbiljno?!

STAV: Vratimo se na Kanton Sarajevo. Početkom ove sedmice održana je sjednica kantonalne Skupštine. Nakon sjednice izjavili ste kako SDA “neće dozvoliti jalijaški pristup”. Na što ste tačno mislili kada ste to kazali?

ČAMPARA: Nekolicina novoizabranih zastupnika, predvođenih Elmedinom Konakovićem, krenula je u opasnu avanturu. Pokušali su održati sjednicu suprotno važećim propisima, što je vrlo opasno jer procedura čini temelj demokratije.

STAV: Kako se sarajevskoj SDA desio Elmedin Konaković, jesu li tačne tvrdnje da je on mjesecima prije izbora u tajnosti radio na osnivanju svoje stranke?

ČAMPARA: Konaković se nametnuo verbalnim darom, no vrijeme je pokazalo da njegove riječi nisu u skladu s njegovim djelima. Što bi narod rekao – puno melje, malo žita daje! Konaković je u osnovi jedan opsjenar, što potvrđuje cijela njegova karijera, i ona sportska, i ona akademska, i ona politička.

STAV: Šta je Konaković ostavio iza sebe kada je napustio dužnost “premijera Vlade”?

ČAMPARA: Nije ostavio mnogo toga čime bi se on lično mogao pohvaliti. Mislim da je kantonalna vlada, koju je predvodio, radila mnogo bolje od svog premijera, koji zapravo nije radio, nego je okolo paradirao i pričao. Tu je bez premca!

STAV: Je li, s obzirom na najave iz drugih stranaka, SDA odustala od formiranja vlasti u Kantonu Sarajevo?

ČAMPARA: SDA je relativni pobjednik i nema pravo odustati od formiranja vlasti ni na kantonalnoj niti na bilo kojoj drugoj razini. Odustajanjem bismo izdali svoje glasače, a na to nemamo pravo. Dapače, naša je obaveza da poštujemo većinsku volju glasača.

STAV: Ako se obistini najava o koaliranju tzv. građanskog bloka, kako će funkcionirati vlast koju čine Naša stranka, Narod i pravda ili SBB, ideološki na potpuno suprotnim stranama političkog spektra? Ko će biti premijer Kantona Sarajevo?

ČAMPARA: Nadam se neko iz stranke koja je osvojila najveći broj glasova, dakle iz SDA. Svako drugo rješenje predstavljalo bi izigravanje volje glasača. Premijer treba biti onaj koji je osvojio najviše pojedinačnih glasova, a to je Semir Efendić. On je osvojio 30.000 glasova, uvjerljivo najviše od svih.

STAV: Bude li SDA u opoziciji, hoće li stranka iz osvete blokirati procese u Kantonu, kako to tvrde Vaši oponenti?

ČAMPARA: SDA je državotvorna stranka. Bila u vlasti ili u opoziciji, SDA se ponaša jednako odgovorno, stavljajući uvijek državne ispred partijskih interesa. SDA nikada nije bježala od odgovornosti, nije se skrivala iza drugih, nije se rukovodila sebičnim, stranačkim interesima. I zato SDA uvijek pobjeđuje, ljudi naprosto prepoznaju našu snagu, odvažnost i odgovornost.

STAV: Za kraj, je li realan scenarij po kojem će, ako preuzmu vlast, opozicijske stranke mijenjati imena ulica, imena škola, pa čak i inzistirati na uvođenju nekakvog zajedničkog jezika. Mislite li da će se oni zaista usuditi uraditi takvo što?

ČAMPARA: O tome mogu suditi tek kada vidim usaglašeni program o kojem navodno sedmicama pregovaraju i dogovaraju. Ne znam šta su dogovorili i jesu li išta konkretno dogovorili, ali znam da je od prvog dana počela svađa oko raspodjele izbornog plijena. Djeluju mi kao raštimani sekstet s nekoliko međusobno neusaglašenih dirigenata. Što bi narod rekao – neka nam je Bog na pomoći!

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!