fbpx

Konačni sunovrat bh. pravosuđa

Optužnica protiv Mihajlovića potvrđena je 2. jula 2018. godine. Tokom procesa saslušano je na desetine svjedoka, među kojima su bili i tužioci Tužilaštva BiH Oleg Čavka, Dubravko Čampara te Dijana Kajmaković i Mirza Hukeljić, kao i vještaci ekonomske struke

 

Strahovita medijska hajka i nezapamćena pravosudna montaža nepravomoćno je urodila plodom. Sud Bosne i Hercegovine u utorak osudio je Božu Mihajlovića, tužioca Tužilaštva BiH, na pet godina zatvora. Presuda Mihajloviću jedan je od najboljih primjera konačnog sunovrata bh. pravosuđa koje će neko, nakon ovakvih slučajeva, morati vratiti na “tvorničke postavke”.

Mihajlović je po deset tačaka optužnice osuđen na pet godina zatvora za nesavjestan rad u službi jer je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje. Sud je zaključio da je Mihajlović nesavjesnim radom omogućio da bude otuđen privremeno oduzeti novac u više predmeta. Kako se navodi u presudi, otuđenja novca dogodila su se u periodu od 2006. do 2015. godine. Mihajlović je od 2010. bio rukovodilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju i, kako stoji u presudi, bio je dužan da vrši nadzor nad radom daktilografkinje koja mu je dodijeljena.

Sud je zaključio da je daktilografkinja bez znanja tužioca Mihajlovića u većem broju slučajeva sačinjavala dopise kojima je od Suda ili službe zadužene za čuvanje predmeta u Tužilaštvu dolazila do privremeno oduzetih stvari, među kojima je bio i novac. Ove naredbe na njenu molbu potpisivali su drugi tužioci u ime Mihajlovića. “Za utvrđivanje krivnje optuženog nije od značaja ko je otuđio novac, već da je omogućio da bude otuđen”, navela je sutkinja Amela Huskić čitajući presudu.

“Presuda je javno dostupna i ja je stavljam na logičku prosudbu javnosti: ‘Bez znanja i odobrenja Bože Mihajlovića, daktilograf je sačinio lažnu potvrdu da digne novac. To mu je potpisao drugi tužilac i za to se saznalo kad je Sud zatražio uvid u predmet. Neka svako izvrši logičku prosudbu presuđivanja Mihajloviću, a sve ostalo će biti u žalbi”, kazao je nakon presude branitelj Bože Mihajlovića Vlado Adamović najavljujući žalbu. Sudski progon tužitelja Mihajlovića, uz potporu određenih medija iz Sarajeva, krenuo je tokom suđenja Fahrudinu Radončiću, Bilseni Šahman i Bakiru Dautbašiću, u kojem je tužitelj bio Božo Mihajlović. Nakon žestokih medijskih udara i teških optužbi, VSTV je prvo suspendiralo Mihajlovića, a onda odredilo da se na mjesto tužitelja u slučaju Radončić i ostali postavi druga osoba.

Optužnica protiv Mihajlovića potvrđena je 2. jula 2018. godine. Tokom procesa saslušano je na desetine svjedoka, među kojima su bili i tužioci Tužilaštva BiH Oleg Čavka, Dubravko Čampara te Dijana Kajmaković i Mirza Hukeljić, kao i vještaci ekonomske struke. /N. H./

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!