fbpx

KOMUNISTI PRIZNALI GREŠKU: Isprika porodici doktora koji je upozorio na virus

U međuvremenu, zemlja je uvezala svoj drugi dan zaredom, a da nije zabilježila bilo kakvu lokalnu zarazu na svom teritoriju, što je znak da su na dobrom putu. Međutim, došlo je do porasta broja slučajeva uvezenih iz drugih zemalja. Ukupno je pozitivno 39 ispitanih osoba, od kojih je 14 registrirano u Guangzhouu, osam u Šangaju i šest u Pekingu.

 

Nije uobičajeno da Kineska komunistička partija ili njezini kadrovi priznaju da su pogriješili. Međutim, jučer su napravili izuzetak sa slučajem Li Wenlianga, oftalmologa, koji je u januaru kažnjen jer je upozorio svoje kolege na pojavu mogućeg izbijanja novog patogena.

Njegova smrt nekoliko sedmica kasnije od koronavirusa izazvala je val bijesa kakav nikada prije nije viđen na kineskim društvenim medijima.

Sada je u izvještaju kineske nacionalne inspekcijske komisije utvrđeno da doktor, koji je kažnjen “zbog objavljivanja glasina”, nije prekršio zakon i da postoje pokazatelji da je policijska stanica Zhongnan u Wuhanu izdala “neadekvatne upute” i “nepravilno postupala”.

Doktor Li “nije imao namjeru narušavati javni red pisanjem ovih poruka”, utvrdilo je to disciplinsko tijelo. Stoga su sigurnosne snage porodici doktora izdale “svečano izvinjenje” i opozvale mjere koje su mu bile izrečene.

Unatoč neočekivanoj isprici, mnogi korisnici interneta smatraju je nedovoljnom. “Je li to sve?”, pitala je jedna od korisnica na Weibo, kineskoj aplikaciji sličnoj Twitteru. Korisnici su također kritizirali drugu službenu izjavu rekavši da je policija u Wuhanu identificirala dva policajca koji su se bavili slučajem Li, jer smatraju da bi visoki dužnosnici trebali odgovarati.

“Nisu li (ovi službenici) slijedili naredbe svojih šefova? Ovo je previše ”, rekao je još jedan nezadovoljnik.

Kina se suočila s bijesom građana zbog načina na koji vladajuća Komunistička partija kontrolira informacije i pritužbe da vlasti lažu ili skrivaju epidemije, bolesti, industrijske nesreće, prirodne katastrofe i finansijske prevare i kažnjavaju one koji poriču ove probleme i neovisne novinare.

Li Wenliang, 33-godišnji oftalmolog, umro je početkom februara u bolnici u Wuhanu, gdje je radio i gdje se vjerovatno zarazio virusom dok se brinuo za pacijente tijekom prvih dana epidemije.

Možda su iz tog razloga državni mediji objavili da će, kada epidemija bude upotpunosti kontrolirana, biti proveden “temeljit pregled i razmišljanje” o odgovornostima lokalnih vlasti, koje su i prethodno optuživale da su odgovorile kasno i loše na pojavu virusa.

U međuvremenu, zemlja je uvezala svoj drugi dan zaredom, a da nije zabilježila bilo kakvu lokalnu zarazu na svom teritoriju, što je znak da su na dobrom putu. Međutim, došlo je do porasta broja slučajeva uvezenih iz drugih zemalja. Ukupno je pozitivno 39 ispitanih osoba, od kojih je 14 registrirano u Guangzhouu, osam u Šangaju i šest u Pekingu.

Kao posljedicu vlasti su primijenile strogi karantin za sve putnike, bilo da su Kinezi ili stranci, koji slete u glavnom gradu i drugim velikim gradovima.

Uz to, od avio-kompanija zatražili su da smanje broj međunarodnih letova do Kine i da neke rute koje završavaju u Pekingu preusmjere na druge gradove kako bi se izbjegla koncentracija slučajeva u glavnom gradu.

U unutrašnjosti su vlasti ukinule neka ograničenja kretanja u provinciji Hubei, najoštrije pogođenoj od svih. Glavni grad Wuhan i dalje je blokiran, a dužnosnici su već upozorili da će blokada biti ukinuta tek kada prođe 14 dana bez novih slučajeva.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!