fbpx

Kompanija Cengiz Insaat i EMMAUS pomogli Goraždu

U bolnici su postavljeni trijažni punktovi koji služe za prijem pacijenata, od kojih će osobe sa sumnjom na COVID-19 biti tretirani u posebnim prostorijama. Pripremljena je čak i operaciona sala za osobe zaražene koronavirusom. U Goraždu je do sada otkriveno pet slučajeva zaraze koronavirusom, a svi oboljeli su u dobrom zdravstvenom stanju i u kućnoj su izolaciji.

Iako se od početka epidemije koronavirusa lavovski bore, Kantonalnoj bolnici Goražde najveći problem dosad bio je nedostatak testov, budući da su ih imali tek deset.

No, danas se to promijenilo. Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS, sa sjedištem u Tuzli, Kantonalnoj bolnici u Goraždu isporučio je 96 testova za koronavirus te određenu količinu zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava. Donacija je osigurana iz sredstava turske firme Cengiz Insaat, koja je posredstvom EMMAUS-a izdvojila 100.000 KM za pomoć u prevenciji i borbi protiv korona virusa u Bosni i Hercegovini.

– Naše udruženje od početka ove krize sudjeluje u različitim aktivnostima zajedno sa Kriznim štabom Tuzlanskog kantona, gdje je naše sjedište. Posjetili smo razne medicinske ustanove – UKC u Tuzli, domove zdravlja, a evo saznavši za situaciju u Kantonalnoj bolnici u Goraždu i generalno u ovom dijelu Bosne odazvali smo se na poziv. Danas smo u Goraždu gdje smo donirali 96 testova za koronavirus, 3.000 jednokratnih rukavica, 1.000 dvoslojnih maski i određenu količinu sredstva za dezinfekciju prostora i ruku – rekao je Haris Okanović iz Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS.

On je najavio nastavak pomoći zdravstvenim ustanovama te ponovni dolazak u Goražde već za narednu sedmicu.

Prema riječima direktorice Nermine Kamenice, danas su u Kantonalnu bolnicu dopremljena i četiri respiratora, čiju su nabavku platili vlasnici goraždanskih kompanija Redžo Bekto i Friedhelm Runge, stigla je i zaštitna oprema od UNDP-a u Goraždu koji će naredne sedmice isporučiti i opremu u kojoj je i mobilni rentgen aparat.

– Zahvaljujemo se turskoj kompaniji Cengiz Insaat, koja je preko EMMAUS-a izdvojila ovu vrijednu donaciju. Posebno testovi su nam jako značajni, jer u ovom periodu moramo razdvojiti sumnjive od redovnih pacijenata, infektivne od neinfektivnih – rekla je Kamenica.

U bolnici su postavljeni trijažni punktovi koji služe za prijem pacijenata, od kojih će osobe sa sumnjom na COVID-19 biti tretirani u posebnim prostorijama. Pripremljena je čak i operaciona sala za osobe zaražene koronavirusom. U Goraždu je do sada otkriveno pet slučajeva zaraze koronavirusom, a svi oboljeli su u dobrom zdravstvenom stanju i u kućnoj su izolaciji.

– Od samog početka ove situacije imamo podršku Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde od kojih smo dobili 10.000 KM za lijekove i sve ono što je neophodno na početku, jer će ova situacija potrajati. Stiže i donacija BH Telecoma u iznosu od 200.000 KM za nabavku respiratora i druge pripadajuće opreme. Pomogli su i privrednici sa područja BPK – kazala je Kamenica.

Prema njenim riječima, na području BPK Goražde trenutno je pet potvrđenih slučajeva koronavirusa i svi su u kućnoj izolaciji.

– Svi se osjećaju dobro, nemaju respiratornih tegoba i samim tim nema potrebe da budu hospitalizirani u izolatorij bolnice – kazala je Kamenica.

Na pitanje, ima li zdravstveno osoblje u bolnici svu potrebnu zaštitnu opremu, Kamenica je odgovorila kako je situacija sa opremom puno bolja nego u prethodnom periodu.

– Zahvaljujući donacijama za sada smo opskrbljeni maskama, rukavicama i odijelima, ali to je oprema koja se svakodnevno troši, pa se nadam da nećemo doći u situaciju da naši ljekari i medicinske sestre nemaju ono što će ih sačuvati da se i sami ne zaraze dok pomažu drugima – naglasila je Kamenica./Anadolja-Faktor/

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!