fbpx

Komentari besposlenih šarlatana

Da, to je onaj ministar koji se tokom svog mandata hvalio kako je “bila jednom jedna vlada” i radnicima Parka kupila puhalice za lišće ili kako je dao nalog da se kosi trava. Baš kao da su do tada Sarajlije živjele u pampama, a ne uređenim naseljima.

Ismijavati izgled neke osobe može samo posebna vrsta ljudi. Jedna od takvih osoba zove se Srđan Mandić i potpredsjednik je stranke koja je donedavno, s još četiri partije, bila vlast u Kantonu Sarajevo, a Mandić jedan od ministara. Na svu sreću, početkom su marta smijenjeni i već zaboravljeni, no Mandić se, nažalost, počesto javi na društvenim mrežama kako bi podsjetio da još uvijek postoji.

Da, to je onaj ministar koji se tokom svog mandata hvalio kako je “bila jednom jedna vlada” i radnicima Parka kupila puhalice za lišće ili kako je dao nalog da se kosi trava. Baš kao da su do tada Sarajlije živjele u pampama, a ne uređenim naseljima.

Ovih se dana Mandić ponovo oglasio na društvenim mrežama ismijavajući izgled lica Rusmira Mesihovića, ministra zdravstva Kantona Sarajevo. Iako politička pristojnost nalaže da se potezi vlasti ne komentiraju u prvih 100 dana, Mandića to nije spriječilo da se oglasi poprilično ogavnim komentarima na račun Mesihovićevog lica, što dovoljno govori o Mandiću, ali i političkom projektu čiji je važan dio.

Mreže su dostupne svima pa tako na njima komentirati može svako, pa i bivši ministar Mandić, koji se, podsjetimo, proslavio tokom svog, na svu sreću, kratkog mandata budalaštinama zbog kojih bi svaka osoba koja ima i zeru obraza dala ostavku, odjavila se s društvenih mreža i povukla u duboku anonimnost, gdje joj je i mjesto.

Mandić je, tokom rekonstrukcije vodovodne i kanalizacijske mreže u jednoj od sarajevskih ulica, fotografirao izvađene stare cijevi, fotografiju postavio na Facebook čudeći se iz kakvih su cijevi Sarajlije pile vodu. Nije prošlo dugo, a neko mu je, nimalo nježno, pojasnio da to nisu vodovodne nego kanalizacijske cijevi te da on možda jeste ministar, ali je sigurno da nema pojma o čemu priča.

Da, to je onaj, nažalost, Mandić koji se na samom početku svog mandata proslavio zatvarajući rupe u kamenoj ogradi korita rijeke Miljacke u središtu Sarajeva. I time se, naravno, pohvalio na Facebooku, a zid korita reguliran je već decenijama jer je Miljacka znala često plaviti, a bujice praviti ogromne probleme pa su u zidu ostavljene rupe koje služe kao odvodi, preventiva u slučaju poplava. No Mandiću se te rupe nisu sviđale pa je jednostavno naložio da se zazidaju?! Taj je potez prvo izazvao smijeh, a onda zabrinutost struke jer je svima postalo jasno kakav je, zapravo, šarlatan u pitanju. /N. H./

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI