fbpx

Ko su mlade žene na izbornim listama

“Nakon što sam diplomirala i ostvarila se u struci radeći poslove diplomiranog pravnika, donijela sam odluku da se energičnije i hrabrije uključim u politički život svoje općine i u aktivno rješavanje problema. Odluka o političkom angažiranju uslijedila je zato što politika pruža mogućnost konkretnog djelovanja i utjecaja na veoma bitne životne tokove i promjene koje mogu koristiti svima”

 

One su visokoobrazovane, uspješne u svojim profesijama, aktivne u sportu, društvu, humanitarnom radu. Uz sve to, uvijek ističu kako su ponosne majke, supruge, sestre i kćerke. One su mlade i hrabre, a svoje ideje i ciljeve odlučile su realizirati kroz politički angažman i zbog toga se nalaze na kandidatskim listama za predstojeće izbore u Bosni i Hercegovini. S obzirom na njihove bogate biografije, karijere i uspjehe, te činjenicu da se njihov glas vrlo rijetko čuje, odlučili smo istražiti ko su one, s kakvim se izazovima suočavaju kao mlade pripadnice ljepšeg spola u politici, koliko se međusobno podržavaju, te šta je njihova namjera da urade ako dobiju povjerenje birača.

POKRETAČKA SNAGA DRUŠTVA

Jedna je od njih Aida Obuća, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde i nosilac liste SDA na predstojećim izborima za Skupštinu ovog kantona. Diplomirana je pravnica, a završila je i Školu za političke studije Vijeća Evrope. Udata je i majka dvoje djece, Džane i Tarika, koji su joj ujedno i najveća podrška. Bivša sportašica, reprezentativka Bosne i Hercegovine u rukometu, dva puta proglašena za najbolju sportašicu Grada Goražda, članica zlatne ekipe Ženskog rukometnog kluba “Goražde”, koje su osvajačice KUP-a BiH. Prva je žena koja je imenovana za predsjedavajuću Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i potpredsjednica je Asocijacije žena SDA BiH.

“Nakon što sam diplomirala i ostvarila se u struci radeći poslove diplomiranog pravnika, donijela sam odluku da se energičnije i hrabrije uključim u politički život svoje općine i u aktivno rješavanje problema. Odluka o političkom angažiranju uslijedila je zato što politika i prostor političkog djelovanja pružaju mogućnost konkretnog djelovanja i utjecaja na veoma bitne životne tokove i promjene koje mogu koristiti svima”, kaže Obuća i dodaje da kao žena koja želi da se aktivno bavi politikom duplo više mora raditi, ali i trpiti, nego muškarci koji to isto žele.

Tvrdi da često porodica, lokalna zajednica, politička partija pa i cijelo društvo nisu blagonakloni prema ženama koje žele da budu jednake s muškarcima u politici. Iz tog razloga, smatra ona, žene koje su uspjele oglušiti se na negativne komentare, raditi i izgraditi sebe u partijama i nametnuti se kao jednake muškarcima trebaju biti motivacija za sve ostale.

Kao svoju političku opciju odabrala je SDA jer smatra da je to stranka koja u svom djelovanju nastoji osigurati da sadašnje i buduće generacije žive u miru i prosperitetu, zalaže se za građansko društvo i vladavinu prava prema standardima demokratskih zemalja, ali i za afirmaciju bosanskog identiteta kao zajedničkog identiteta svih građana Bosne i Hercegovine.

Svoj politički angažman doživljava kao konstantno profesionalno usavršavanje i edukaciju, nastoji crpiti energiju iz pozitivnih vrijednosti i iz neposredne komunikacije s građanima. Jedan od njenih najvećih ciljeva jeste novi model upravljanja i rada u Skupštini i vođenja politike uopće, tako što će biti u stalnoj vezi s “običnim” građanima.

“Za mene su u fokusu pažnje ljudi, njihove zabrinutosti, njihova mišljenja i stajališta i nalazim da je moja misija naći rješenja problema. Interesiram se za ljude, rado sam u društvu i cijenim poticajne razgovore, to je zasigurno korisno u politici. Vrata predsjedavajuće Skupštine BPK Goražde otvorena su za sve građane, prijedloge i primjedbe na koje ću nastojati odgovoriti u okviru svojih nadležnosti”, ističe Obuća i dodaje da svoju snagu crpi iz snage žene Bošnjakinje. Smatra da su žene u Bosni pokretačka snaga društva, a ujedno i izvor optimizma u društvu.

Kaže da žene moraju biti mnogo hrabrije i uključiti se više u politička i javna dešavanja te ih poziva da budu podrška jedna drugoj, da se pomažu, da kontinuirano rade na svom usavršavanju i obrazovanju i da ne posustaju pred preprekama.

NEKE SE BITKE MORAJU VODITI VIŠE PUTA

Razgovarali smo i s kandidatkinjama SDA za Skupštinu Kantona Sarajevo Jasminom Biščević‑Tokić, Nermanom Zajmović i Samrom Ćosović-Hajdarević.

Doktorica Jasmina Biščević-Tokić kaže da je kroz dugogodišnju ljekarsku praksu uvidjela nedostatke u sektoru zdravstva i, kako bi to popravila, odlučila se uključiti u politiku. Ona je majka i supruga. Još kao studentica medicine stekla je zvanje FIBA sudije, pa potom FIBA komesara kao jedina žena iz naše zemlje.

Ona želi utjecati na to da se reguliraju porodiljske naknade, osigura dosljedna provedba principa jednakosti pred zakonom, poboljšaju uvjeti finansiranja dječijeg doplatka, da se pruži podrška roditeljima djece iz autističnog spektra i djece s poteškoćama u razvoju, da se poboljša inkluzivna nastava, a to će sve utjecati na očuvanje porodice kao osnovne ćelije društva. Želi uvesti sve preventivne programe u zdravstvo, jer ulaganjem u prevenciju dobivamo zdraviju naciju, smatra naša sagovornica. Zato je odabrala SDA jer smatra da je to jedina stranka koja može osnažiti našu domovinu i očuvati njenu cjelovitost i nezavisnost.

Kao i većina sagovornica, misli da je podrška ženama u politici skoro pa marginalizirana. “Nemamo iste uvjete kao naše kolege muškarci”, kaže Jasmina Biščević-Tokić i ističe da žena može biti i majka i direktorica koja radom doprinosi društvu, važno je samo dati im priliku i osnažiti ih da tu priliku iskoriste. A zato se žene same trebaju izboriti, smatra ona. “Zbog toga se u posljednje vrijeme često sjetim riječi Margaret Thatcher: ‘Neke se bitke moraju voditi više puta da bi se dobile'”, kaže naša sagovornica i dodaje da su je upornost i dosljednost uvijek dovodili do cilja.

Iako politički angažman zahtijeva dosta aktivnosti, pokušava sve obaveze iskombinirati kako ne bi trpjela njena porodica i njena djeca koju želi, kako kaže, izvesti na pravi put.

“Mladi ne treba da bježe od političkog angažmana jer trebamo se uhvatiti u koštac s problemima i raditi na njihovom rješavanju. SDA je stranka čiji se rad cijenio u mojoj porodici otkad za sebe znam”, navodi Nermana Zajmović (25), stomatologinja koja kroz angažman u politici želi raditi u domenu zdravstva, kulture i sporta.

“I svi drugi projekti koji su u cilju unapređenja naše zajednice bit će u fokusu mog zalaganja jer ću s ogromnom odgovornošću postupati prema svemu čega se dotaknem. Želim živjeti u pozitivnom društvu i ne želim da budemo programirani na negativno i na mržnju”, poručuje Zajmović.

Nermana je bila najperspektivnija sportašica Kantona Sarajevo, bila je najbolji debatant u regiji, odličan učenik i student kroz sve godine školovanja, a smatra da je upravo svojim trudom, radom i zalaganjem došla do svega što je danas. Želi ostati u Bosni i Hercegovini i boriti se za ljepšu budućnost svih nas, a snagu pronalazi u vjeri, porodici, dobrim prijateljima i pozitivnim ljudima.

Ona vjeruje da će bh. društvo dati prostor mladim ljudima da se njihov glas čuje i da će stranačke kolege nesebično prenositi svoja iskustva na mlađe. Nermana Zajmović tvrdi i da upoznaje veliki broj žena tokom kampanje koje promoviraju mlade djevojke u svojim okruženjima i zbog toga smatra da su žene ženama danas velika podrška.

ŽENE REAGIRAJU BRŽE

“Podržavam građanski aktivizam i članica sam nekoliko nevladinih organizacija, a uključena sam i u različite humanitarne projekte neformalnih grupa, većinom grupe žena. Žene imaju veliku ulogu u građanskom aktivizmu jer je priroda žene da na potrebu brzo reagiraju, povežu se i odgovore”, tvrdi Samra Ćosović-Hajdarević i ističe da, zahvaljujući svom trudu i radu, trenutno živi većinu svojih djevojačkih snova: imati uspješan brak i djecu, biti uspješna poslovna žena i društveno aktivna, ponosno nositi hidžab.

Samra je magistar menadžmenta, a njen je fokus informacijska sigurnost i revizija IT sistema i većinu radnog iskustva stekla je u finansijskom sektoru. Udata je i majka je troje djece.

Ona želi podstaći žene na aktivniji angažman u društvu i u politici: “Ko bolje može da razumije i bori se za prava i potrebe žene, a time i cijelog društva, od same žene? Ja razumijem sve te potrebe mladih majki, studentica, domaćica, aktivistica, potrebe trudnica, porodilja, zaposlenih majki.” Ćosović-Hajdarević kaže da je SDA uvijek imala kvalitetne ideje i programe s kojima se u potpunosti slagala jer su za dobrobit društvene zajednice. Upravo su, kaže, ti kvalitetni programi probudili u njoj ženu “borca kroz historiju”, da da svoj nesebični doprinos i snagu u borbi da se sve te ideje i programi realiziraju.

Zbog kampanje je jako zauzeta, a veliku pomoć i podršku ima posebno od supruga, čiji su joj savjeti i ideje neprocjenjivi.

“Jako mi je važno da je pored mene i da me podržava, razumije i dijeli moj entuzijazam. Porodica je naša baza iz koje crpimo snagu, i u današnjem vremenu kada su porodične vrijednosti poljuljane, potrebno je da jačamo ovu bazu pojedinačno i kroz društveni i politički angažman”, naglašava Ćosović-Hajdarević.

ZAUSTAVITI ODLAZAK MLADIH IZ BiH

“U politiku sam se uključila prije tri godine iz svoje zainteresiranosti i potrebe da učestvujem u procesima i aktivnostima. Prvobitan razlog bio je taj što nisam htjela da budem osoba koja se žali na čitav sistem a pri tome sjedi kući skrštenih ruku. Našu listu za Kantonalnu skupštinu čini 40% žena i mislim da je to dovoljan pokazatelj angažiranosti žena u politici. Žene itekako mogu doprinijeti našoj zajednici, samo im treba ukazati priliku i povjerenje”, kaže Amra Batak, koja ima 22 godine i bachelor je fizikalne terapije, društveno je aktivna, a već dvije godine obnaša funkciju predsjednice Asocijacije žena SDA Kreševo. Kandidatkinja je za Skupštinu Srednjobosanskog kantona, a u životu je motiviraju pozitivne priče ljudi koje život nije mazio, koji svijetu pokazuju da se sve može uz rad, trud i zalaganje. Ako joj glasači ukažu povjerenje, Amra Batak tvrdi da će svoju dužnost obavljati savjesno i moralno. Voljela bi se baviti pitanjima mladih, prvenstveno pitanjem obrazovanja.

“Moja snaga je moja vjera. Pored islama, mislim i na vjeru u bolje sutra budućih naraštaja. Svaka političarka, naročito mlada, da bi uspjela, potrebno je da ima u sebi usađenu ljubav prema domovini. Ne smijemo obrazovane i sposobne mlade ljude dovoditi u situaciju da razmišljaju o odlasku iz Bosne i Hercegovine. Upražnjena radna mjesta na konkursima moraju popunjavati sposobni kadrovi, a ne politički i na drugi način podobne osobe. Isto tako ću se zalagati za ravnopravnu zastupljenost žena u svim segmentima života. Jednakost u plaćama, jednakost u zapošljavanju, jednaku zastupljenost muškaraca i žena u upravnim i nadzornim odborima preduzeća, odnosno u predstavničkim i izvršnim organima vlasti itd.”, poručuje pravnica Minela Agić iz Banovića, kandidatkinja za Skupštinu Tuzlanskog kantona koja je udata i majka dvoje djece.

Za svoju borbu odabrala je stranku SDA zato što je očuvala bošnjački identitet, tradiciju i državu. Smatra da je ovo najstabilnija, najorganiziranija i najjača stranka u zemlji i zato što se u ratu pod zastavom SDA njen otac borio za ovu zemlju.

“Kao supruzi i majci dvoje male djece, bilo mi je teško ispočetka uskladiti sve porodične i stranačke obaveze, ali sam se s vremenom navikla i uspjela. Žene su zaista organizirane i odgovorne i sasvim uspješno mogu obavljati više poslova istovremeno”, kaže Agić i dodaje da ravnopravnost spolova u BiH još nije u potpunosti uspostavljena. Smatra da žene teže dolaze do rukovodećih pozicija u društvu i da to nije slučaj samo u BiH nego generalno, u cijelom svijetu.

Ističe i to da se u njenoj općinskoj organizaciji SDA Banovići žene međusobno podržavaju i tako dobivaju zajedničku snagu. “Naša je sreća što djelujemo u stranci u kojoj i muškarci poštuju žene. Štaviše, i oni se s nama zalažu za ravnopravnost spolova. Žena kao pojedinac teško može sama protiv sistema, ali zajednički i timski rad pobjeđuje”, ističe Minela Agić, navodeći da će se zalagati za pošteniju kadrovsku politiku prilikom zapošljavanja.

“Jedan je mudrac rekao da se sreća može pronaći i u najtamnijim trenucima ako se sjetimo upaliti svjetlo. Moj životni san je ostvaren, a to je porodica. To mi je najvažnija stvar na svijetu. Moji uzori su moji roditelji, koji su me naučili da je najbitnije u životu biti dobar čovjek. U politiku sam se uključila jer smatram da je krajnje vrijeme da zaustavimo odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine. Mi mladi ne tražimo puno. Želimo otvorena vrata za napredak, želimo uvjete za zasnivanje i proširenje porodice, ali isto tako i uvjete da othranimo porodicu”, pojašnjava Agić.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI