fbpx

Kontrolira li Gülen Bošnjake i u Americi

Malo je čudno da jedno balkansko udruženje koje vode Bošnjaci za partnere u Bosni i Hercegovini pronalazi sve redom institucije koje se danas dovode u vezu s Gülenom – Univerzitet Burch, Turistička agencija “Fidan”, Fondacija “Izvor nade”, kao i to da su mnoge od njihovih aktivnosti objavljivane u danas ugašenim novinama Novo vrijeme, koje su, također, dovođene u vezu s Gülenovom organizacijom

Piše: Damir HADŽIĆ

Poznato je da se glavno i najsnažnije gnijezdo terorističke organizacije Fethullaha Gülena FETÖ nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama. U jednom od svojih tekstova saradnik Stava Bojan Budimac naveo je da vođa terorističke organizacije FETÖ Fethullah Gülen stoji iza najmoćnije mreže čarter-škola u Sjedinjenim Američkim Državama, a kroz tekst je obrađena knjiga advokatske kancelarije Roberta R. Amsterdama pod nazivom Carstvo obmane, istraga Gülenove mreže čarter-škola, objavljena 2017. godine. U knjizi se Bosna i Hercegovina spominje kao država u kojoj je Gülenov pokret jak, te kao zemlja iz koje se regrutiraju uposlenici po H-1B vizama.

Stav je pisao o tome kako gülenisti Bosnu i Hercegovinu koriste kao “odskočnu dasku” da bi otišli u SAD ili Kanadu. Prema tvrdnjama izvora dobro upućenih u djelovanje “Hizmeta” u Bosni i Hercegovini, gülenisti dozvolu za boravak najčešće dobijaju preko Gülenovih obrazovnih institucija u Bosni i Hercegovini, a za to često koriste pasoše koji su u Turskoj poništeni. Osim obrazovnih institucija, za dobijanje boravišne dozvole koriste i fiktivne firme, a za vrijeme provedeno u Bosni i Hercegovini pokušavaju dobiti H-1B vizu u Americi.

Budimac navodi da se u Amsterdamovoj knjizi “u jednoj tabeli odbijenih aplikacija za čarter-škole u New Yorku kao podnosioci zahtjeva spominju Aras Konjhodžić i Hajro Kadribeg”. Škola je trebala da se zove “Inspire Math NYC Charter School”, a bila bi jedna od čarter-škola u Americi za koju se pisalo da je Gülenova. Trebala je biti otvorena 2013. godine. Iako je 2012. pokrenuta i online peticija za njeno otvaranje, škola nikad nije dobila dozvolu. S obzirom na činjenicu da Gülenove škole mogu otvarati samo oni najpovjerljiviji, zanimljiva je pojava imena Arasa Konjhodžića.

Konjhodžić je jedan od aktivnijih Bošnjaka u Sjedinjenim Američkim Državama. On je i predsjednik Federacije Balkanskog američkog udruženja (FEBA). A upravo su ovo udruženje turski vodeći mediji naveli kao jedno od onih koje pripadaju Gülenovom pokretu. Inače, FETÖ sva svoja udruženja u SAD-u, a kojih je, prema procjeni, više od 150, kontrolira putem dvije krovne organizacije. To su “Alliance for Shared Values” u New Yorku i “Turkish American Alliance”. Jedna od veza FEBA-e s Gülenovim pokretom, a koja se spominje u turskim medijima, jeste nekadašnja snažna saradnja s Turskom konfederacijom privrednika i industrijalaca TUSKON.

Nakon pokušaja državnog udara u Turskoj 15. jula 2016. godine od FETÖ-a, među prvim zatvorenim organizacijama bio je i TUSKON, a njen predsjednik Rizanur Meral i danas se nalazi u bijegu. Smatra se da je Gülen preko TUSKON-a okupljao turske biznismene. Meral je u jednoj izjavi za turske medije 2014. godine i sam rekao da se “zna da je TUSKON blizak džematu (Hizmetu)”, te se protivio zatvaranju Gülenovih škola. A upravo je u saradnji s TUSKON-om Konjhodžićeva FEBA nekoliko puta organizirala skup balkanskih lidera. Zanimljivo je i to da su se aktivnosti FEBA-e s Turskom smanjile nakon 2015. godine, odnosno da je nastavljena saradnja samo s turskim organizacijama aktivnim u Americi.

U domaćim medijima pojavljuje se 2016. godine vijest o posjeti FEBA-ine “bosanske škole” jednoj NBA utakmici, kada im je domaćin bio niko drugi do košarkaš Enes Kanter. Podsjetimo, Kantera su se odrekli i njegovi roditelji jer je izjavio da mu je “Fethullah Gülen i otac i majka”, a pohvalio se i da “sedmično dva puta posjećuje Gülena”. U svojim objavama od fanova je tražio da se mole za Gülena, a potpisuje se kao Enes (Kanter) Gülen. Iste godine Fondacija “Izvor nade” ugostila je Konjhodžića, a i 2013. godine imali su aktivnosti povezane s ovom fondacijom. Sama uprava Fondacije “Izvor nade” nedavno je kazala da su 2016. godine prekinuli odnose s “Hizmetom” u Bosni i Hercegovini, što potvrđuje da su ih prije imali.

Krajem 2015. godine FEBA je u saradnji s Univerzitetom Burch u Sarajevu organizirala kurs bosanskog jezika, a 2014. godine u objavi na društvenim mrežama stoji da im je partner Univerzitet Burch, za koji je već pisano da su ga osnovali gülenisti koji su u Bosnu i Hercegovinu došli po Gülenovom nalogu i koji su o tome javno govorili u medijima. FEBA je 2014. godine organizirala putovanje u Bosnu i Hercegovinu preko Turističke agencije “Fidan”, za koju se smatra da je jedna od glavnih veza s Gülenom u Bosni i Hercegovini, a ljudi koji stoje iza agencije isti su oni koji su osnovali i Burch. Jedna od aktivnosti FEBA-e bila je i putovanje nastavnika engleskog jezika iz Amerike u Tursku. Oni su podučavali djecu engleskom jeziku u Turskoj, i to baš u školama Burch, koje su nakon pokušaja državnog udara 2016. godine zatvorene, odnosno preuzete od Vlade Turske.

Prema objavama FEBA-e na društvenim mrežama, vidljivo je da je ovo udruženje bilo mnogo aktivnije od 2010. do 2015. godine, kada je tokom jedne godine poduzimalo po nekoliko putovanja u Tursku, kao i u Bosnu i Hercegovinu. Na putovanjima u Tursku posjećivali su, između ostalog, i TV Samanyolu, jedan od glavnih gülenističkih medija u Turskoj, a koju je Vlada Turske zatvorila. Isto tako, među destinacijama bilo im je i udruženje “Kimse Yok Mu”, koje je bilo među glavnim finansijerima FETÖ-a, te je nakon pokušaja državnog udara također zatvoreno. Udruženje je organiziralo posjete i FEM školama, koje su, gle čuda, bile među najjačim Gülenovim školama u Turskoj, a nakon 2016. godine ih je preuzela Vlada Turske.

Aras Konjhodžić spominje se i kao bivši direktor Fondacije “Put Pejgambera”, a koja je u vrijeme dok je bio direktor, tačnije 2016. godine, organizirala takmičenje boljeg upoznavanja Pejgambera kroz knjigu nikog drugog do Fethullaha Gülena. Tada su FETÖ mediji objavljivali vijest kako je knjiga Fethullaha Gülena, pomoću ovog takmičenja, postala jedna od najprodavanijih knjiga u Americi. Danas se na službenoj web-stranici Fondacije “Put Pejgambera” Konjhodžić navodi kao član savjetodavnog odbora. Inače, čitanje Gülenovih knjiga jedna je od najpoznatijih metoda djelovanja “Hizmeta”.

Jedan od direktora FEBA-e bio je Ibrahim Caliskan. Među onima je koji u svojim objavama ne skrivaju podršku Gülenu. Skoro na svim objavama FEBA-e pojavljuje se i Mustafa Đerahović. On se spominjao kao predstavnik firme “US Global Invest”, koja je svojedobno preuzela “Bosna Sema” institucije. Murat Polat, koji na društvenim mrežama navodi da je radio u FEBA-i, ne propušta dijeliti pozitivne objave o Fethullahu Gülenu.

Malo je čudno da jedno balkansko udruženje koje vode Bošnjaci za partnere u Bosni i Hercegovini pronalazi sve redom institucije koje se danas dovode u vezu s Gülenom – Univerzitet Burch, Turistička agencija “Fidan”, Fondacija “Izvor nade”, kao i to da su mnoge od njihovih aktivnosti objavljivane u danas ugašenim novinama Novo vrijeme, koje su, također, dovođene u vezu s Gülenovom organizacijom. Zar nije bilo logičnije da, ako već nemaju veze s Gülenom, partnere pronalaze isključivo u domaćim bosanskim institucijama i organizacijama? Zar nije i malo čudno da balkansko udruženje iz Amerike putuje, osim u Bosnu i Hercegovinu, skoro pa samo u Tursku, a ondje ne propušta posjećivati institucije i organizacije koje su pripadale FETÖ-u? Kako to da ovo balkansko udruženje od svih mogućih NBA igrača, pa i onih bosanskih, ode u posjetu baš dokazanom gülenovcu Enesu Kanteru?

Činjenica da se FEBA nakon 2016. godine nije pohvalila putovanjem u Tursku otvara pitanje da li je to zbog toga što su izgubili svoje gülenističke partnere u Turskoj.

Mnogo je pitanja i činjenica koje su dovoljne da se zabrinemo i zapitamo ko to i kako kontrolira Bošnjake, odnosno utječe na rad i djelovanje Bošnjaka u Sjedinjenim Američkim Državama.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI