fbpx

KO JE SULTAN KOJI NAJAVLJUJE BLOKADU FEDERACIJE

Kako je Zećiri, koji je bio jedan od predvodnika protesta održanih u Federaciji BiH 1. marta ove godine, postao jedan od prvoboraca u obračunu s federalnim vlastima, nikome nije jasno. Pogotovo ne onima koji su rat proveli na ratištu oko Hadžića, sarajevskog predgrađa na kojem je Zećiri ratovao i gdje i danas živi. Bivši maloljetni borci, zatim pripadnici drugih formacija s tog dijela ratišta, o Zećiriju nemaju puno informacija.

Amir Zećiri iz Sarajeva imao je samo 16 godina kada je počeo odbrambeni rat u BiH, ali to ga nije spriječilo da pristupi prvo specijalnoj jedinici Armije RBiH “Crni labudovi”, a kraj rata dočekao je u vojnoj policiji. Danas ovaj demobilizirani borac živi sa sinom bez ikakvih primanja. “Radim sve, samo da obezbijedim kilogram brašna i litar ulja da nahranim dijete. Radio sam na bezbroj poslova, ali sve je to bilo privremeno pa nemam ni dana radnog staža. Kada sam se borio za ovu zemlju, nadao sam se da će nam poslije rata biti bolje, ali za mene postoji samo nesreća”, kaže Zećiri. Da nesreća nikada ne dolazi sama, dokazuje i to što je Zećiri prije četiri godine na jednom od sezonskih poslova teško povrijeđen. Ostao je bez oka i dijela glave pa su mu ugrađeni fiksatori, zbog čega trpi jake bolove. No, ni invalidsku penziju nije uspio dobiti. Na prvoj komisiji Zećiriju je invalidnost ocijenjena sa 70 posto, iako su mu, kako kaže, ljekari potvrdili da je 99-postotni invalid.

Osam godina kasnije, Zećiri je ponovo u središtu članka u Dnevnom avazu. No, ovog puta o njemu se ne piše kao o Amiru Zećiriju. On je sada Amir Sultan, predvodnik boračkih protesta. Osoba koja daje rokove federalnom ministru za pitanja boraca Salki Bukvareviću. Sultan najavljuje kako će blokirati Federaciju. Imaju rok od 15 dana ili slijede nove blokade saobraćajnica naslov je članka u kojem Sultan postavlja ultimatum.

“Dali smo im rok od 15 dana da zakažu i održe sjednice. Nadamo se da će biti razumniji nego prošli put, kada su svojim ignoriranjem natjerali borce da blokiraju Federaciju”, pojasnio je Sultan. Dodao je da će, ako se vlast ponovo ogluši na zahtjeve boraca, oni morati opet izaći na ulice. “Blokirat ćemo ponovo FBiH, i to u većem obimu nego prošli put. Sada imamo veću podršku i s nama su borci iz oko 30 općina u FBiH i dvije iz RS”, istakao je Sultan. Prema njegovim riječima, obespravljeni demobilizirani borci neće odustati od svoja tri zahtjeva, a to su: objavljivanje Registra boraca, ukidanje finansiranja svim boračkim udruženjima i borački dodatak”, stoji u članku Avaza objavljenom prije nekoliko dana.

Kako je Zećiri, koji je bio jedan od predvodnika protesta održanih u Federaciji BiH 1. marta ove godine, postao jedan od prvoboraca u obračunu s federalnim vlastima, nikome nije jasno. Pogotovo ne onima koji su rat proveli na ratištu oko Hadžića, sarajevskog predgrađa na kojem je Zećiri ratovao i gdje i danas živi. Bivši maloljetni borci, zatim pripadnici drugih formacija s tog dijela ratišta o Zećiriju nemaju puno informacija.

“On se zaista kao maloljetnik pridružio našoj jedinici, no nakon toga ga nisam previše viđao na linijama. Uglavnom se ‘motao’ oko pripadnika malezijskog kontingenta snaga UNPROFOR-a, tamo je kod njih provodio vrijeme, vjerovatno trgovao s njima”, kaže nam jedan od bivših Zećirijevih saboraca, također maloljetni pripadnik Armije Republike BiH. “Nakon rata se nije pojavljivao u udruženjima boraca niti se pojavljivao u našem udruženju maloljetnih boraca. Da jeste, znali bismo za njega. Bili smo iznenađeni kada smo ga vidjeli na barikadama 1. marta, da je on jedan od predvodnika protesta. Kasnije je viđen i u Tuzli, valjda se i tamo prebacio na barikadu. Otkud on tu, kako da baš on govori u ime boraca, nikome od nas nije jasno”, kaže sagovornik Stava.

Više je od pola godine Zećiri proveo u improviziranom šatorskom naselju u parku kod nekadašnje zgrade Vlade Federacije BiH. Tu je bio omiljeni sagovornik novinara koji su izvještavali o njima. Obilnu potporu imao je od Muharema Fiše, BPS-ovog ministra za pitanja boraca u Vladi Kantona Sarajevo. Fišo je, kako je često izjavljivao Zećiri, donirao okupljene protestante pokretnim toaletima, hranom i odjećom. Slučajno ili ne, Zećiri je bio na barikadi 1. marta. 1. marta je na barikade izašao i prvi čovjek BPS-a Sefer Halilović sa svojim sinom Semirom kako bi “podržao” okupljene borce, Tada im je, po tvrdnjama prisutnih, poručio da ne zaborave ko ih je obilazio tu noć.

Ono što se o Zećiriju zna u Hadžićima jeste da sve ove godine s mnogobrojnom porodicom živi u kući na obroncima Igmana. Stalnog zaposlenja nema. Kako tvrde naši sagovornici, bavi se skupljanjem otpada. Tvrde da je evidentiran u dosjeima tamošnje policijske stanice zbog krađe kablova, željeza i bakra s uništenih objekata na toj planini. Iako tvrdi da je ozlijedio glavu i oko na jednom od sezonskih poslova, sagovornici Stava tvrde drugačije. Kažu kako se nesreća dogodilo prilikom “demontiranja” kablova s jednog od hotela na Igmanu. Tada ga je u glavu pogodio teški kolut koji je pokušao skinuti i tako je i nastradao.

“O tome postoji zapisnik u stanici policije u Hadžićima”, kažu naši sagovornici iz hadžićkog udruženja demobiliziranih boraca. Bilo je još nekih “poslića” s drvima i građom, dodaju, i to je ono čime se svih ovih godina Zećiri bavi. Borci iz hadžićkih udruženja otvoreno sumnjaju kako je Zećiri “od politike” angažiran na protestima, a njegov posljednji istup u novinama, gdje otvoreno najavljuje nove proteste, barikade i blokade, samo su potvrdili ono u što sumnjaju oni koji Zećirija vrlo dobro poznaju.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!