fbpx

Ko će biti predsjednik Barce

Velika nepoznanica i dalje ostaje uloga koju će preuzeti bivši predsjednik Sandro Rosell, koji je obećao da će “utjecati” na izbore. Ko bi trebao biti njegov kandidat, da li će to biti bivši predsjednik Katalonskog nogometnog saveza Jordi Roche još se ne zna.

 

Josep Lluís Núñez postao je prvi predsjednik Barcelone na prvim demokratskim izborima u klubu 1978. Nekoliko desetljeća kasnije, klub opet očekuju izbori na kojima će se tražiti nasljednik Josepa Marije Bartomeua. Za razliku od prvih izbora, ove će definirati popularnost na društvenim mrežama i imovina kandidata.

Onaj koji namjerava preuzeti predsjedavanje Barcelonom mora znati da, uz najmanje deset godina staža kao član kluba, mora imati i bankarsku garanciju koja doseže 15% budžetskog troška, što nalaže Zakon o sportu. Budžet za operativne troškove koji je izradio Bartomeu, ali koji još nije odobrila klupska Skupština, čije je zasjedanje odgođeno zbog pandemije, doseže 796 miliona eura. Stoga bi predsjednički kandidati morali moći predočiti bankovne garancije vrijedne 119,4 miliona eura.

Još jedan veliki problem za podnositelje zahtjeva bit će prikupljanje 4.596 potpisa potrebnih za kandidaturu. Potpisi se prikupljaju na predstavljanjima u navijačkim klubovima, a nerijetko se znalo desiti da neki od kandidata ne uspije skupiti dovoljno potpisa jer se nije svidio onima koji su ga došli upoznati u klubu.

Víctor Font jedan je od glavnih favorita za novog predsjednika, a svoju je kandidaturu pripremao sedam godina. Poslovni čovjek povezan s telekomunikacijskim sektorom i vlasnik lokalnih novina ima potporu Xavija Hernándeza. Taj će legendarni igrač, ako Font pobijedi, biti menadžer ili trener. Poriče da je “proaktivni aktivist za neovisnost Katalonije” i stalno ponavlja da klub neće koristiti kao političko sredstvo.

Fontzu će se suprotstaviti Joan Canadell, predsjednik Trgovačke, industrijske i navigacijske komore Barcelone te nekadašnji predsjednik Joan Laporta. On je izgubio na izborima prije pet godina upravo od Bartomeua. Postoji još nekoliko zanimljivih kandidatura, ona poslovnog čovjeka Juana Rosella ili bivšeg potpredsjednika Barçe Emilija Rousauda.

Velika nepoznanica i dalje ostaje uloga koju će preuzeti bivši predsjednik Sandro Rosell, koji je obećao da će “utjecati” na izbore. Ko bi trebao biti njegov kandidat, da li će to biti bivši predsjednik Katalonskog nogometnog saveza Jordi Roche još se ne zna.

Toni Freixa, koji je bio glasnogovornik i sekretar kluba u vrijeme Rosella i Bartomeua, jedan je od jakih kandidata na izborima. Jedan od onih koji žele u fotelju je i Agustí Benedit, koji pokušava postati predsjednik već treći put. Poslovni čovjek Jordi Farré, impulsivan i stalno u medijima, pokušat će još jednom nakon što je izgubio na izborima 2015. godine.

Prethodni članak

Pelé, 80 godina

Sljedeći članak

Islamofobni monah

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!